Bezoek aan Dan’s BB Bunker

Al vele jaren mag Dan PA1FZH zich beheerder noemen van een voormalige BB Bunker in Westenschouwen. En al even zovele jaren opent hij deze bunker voor het publiek tijdens de Open Monumentendagen. Reden voor Wijnand PA3HFJ, Karin PD0KM en Robert PA3GEO om hun radiovriend weer eens bij de bunker te bezoeken.

20170909-BB_Bunker_Dan-36Zo gezegd, zo gedaan. Er werd zaterdagmiddag 9 september koers gezet naar Westenschouwen. De hevige regenbuien van de ochtend hadden inmiddels plaats gemaakt voor een prima zonnetje. Na een wandelingetje vanaf de parkeerplaats, die wat langer duurde omdat Robert was vergeten een parkeerkaartje uit de automaat te toveren, kwamen we bij het “bunkercomplex” aan. Uiteraard stond de bekende Land Rover naast de ingang van de bunker opgesteld met daaraan de Open Monumentendag vlag fier wapperend.

20170909-BB_Bunker_Dan-21Assistentie

Dan werd geassisteerd door Paul, voor de linie-expeditiegangers geen onbekende. Paul verzorgde enthousiast de introductie boven de grond, terwijl Dan de rondleiding in de bunker voor zijn rekening nam. Je zou denken dat er over zo’n klein bunkertje niet veel te vertellen valt maar dat blijkt zeker niet het geval. Dan zou er met gemak een boek over kunnen vullen.

Leuk is ook dat hij in de loop der jaren veel attributen uit de tijd dat de bunker in gebruik was heeft kunnen verzamelen. Zo lag de tafel vol met zaken als radio-activiteitsmeters, handleidingen en persoonlijke uitrustingsstukken. Hierdoor werd een goed beeld verschaft van hoe het er in en boven de bunker aan toe ging.

Nucleaire meetpost

Waar werd de bunker, die dateert van 1968,  nu eigenlijk voor gebruikt? Het betrof een zgn. “beschermd onderkomen” waar 3 personen van de Bescherming Bevolking gedurende 2 dagen konden schuilen. Zij bemanden (dames kwamen niet in aanmerking) een meetpost om vanaf de bijbehorende toren metingen te kunnen uitvoeren nadat een kernbom zou zijn ontploft. Zij konden bijv. de inslagkracht van de bom bepalen en het niveau van de straling. De bunker moest beschermen tegen straling en fallout, maar met z’n 25 cm wanddikte zeker niet tegen een voltreffer of flinke schokgolf.

20170909-BB_Bunker_Dan-30Wat was er allemaal aanwezig in zo’n beschermd onderkomen?

 • Veldbed en 3 slaapzakken
 • Elektrische kookplaat
 • Elektrische verwarming
 • Noodrantsoenen
 • Wat klein serviesgoed
 • Twee tafels
 • Twee stoelen
 • Kaarsen, zaklampen en batterijen
 • Meetinstrumenten voor het meten van de drukgolf, de radioactieve straling en de zgn. “fall-out”.
 • Logformulieren en instructies voor het gebruik van de aanwezige meetapparatuur
 • Beschermende kleding voor de aanwezige BB mensen
 • Ontsmettingsmiddelen
 • Inductortelefoon voor een verbinding met de centrale post in Goes
20170909-BB_Bunker_Dan-11Huidig gebruik

Inmiddels ligt de koude oorlog alweer lang achter ons, en daarmee werd de functie van de BB-bunker (en de BB als geheel) overbodig geacht. In 1986 werd de bunker overgedragen voor het flinke bedrag van 1 (zegge: één) gulden aan de Regionale Brandweer en thans is de bunker nog steeds eigendom van Veiligheids Regio Zeeland.

DRCO heeft de bunker in bruikleen gekregen om deze te kunnen gebruiken tijdens inzetten, middels de ernaast aanwezige uitkijktoren is er een handig punt om antennes af te spannen c.q. op te stellen. En zo is de link naar amateurradio gelegd!

Foto’s van Dan’s Bunker zijn te vinden in het Fotoboek.

pa3hfj

Wijnand PA3HFJ is de webmaster van www.pi4zwn.nl en als zodanig verantwoordelijk voor zowel het technisch functioneren van de site als de inhoud. Tevens is hij namens het DQB sub-QSL-manager voor Regio 44. Hij is daarnaast één van de begeleiders van de in 2018 gestarte N/F-cursus..

Eén gedachte over “Bezoek aan Dan’s BB Bunker

 • 10 september 2017 om 12:29
  Permalink

  Mooi verslag van een uniek stukje open monumenten dag
  Leuk dat er zoveel belangstelling voor is

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *