KOEL: Koude Oorlog Evenement de Luisterpost

Enige tijd geleden plaatsen we al een eerste bericht over het KOEL evenement. Komend weekend is het zover, dan gaan de activiteiten plaats vinden. Waar ging het ook alweer over? Dit jaar is het 50 jaar geleden dat het garnizoen van de Luisterpost uit Gorinchem vertrok. Met dit evenement staan we hierbij stil.

Een bijzonder evenement

Het grootste deel van het garnizoen bestond 50 jaar geleden uit een zeer speciaal onderdeel van de verbindingsdienst. KOEL is dan ook geen traditioneel vestingevenement, maar een mix van geschiedenis, radiotechniek en de spanning van spionage in de Koude Oorlog.

Er helpen een aantal zendamateurs uit onze regio mee met de invulling van beide dagen. Leden van Veron A44 en A55 en VRZA ZWN, alsmede DRCO zullen acte de presence geven en een rol vervullen in de organisatie. Een bezoek aan dit evenement is alleen al vanuit radio-oogpunt zeer de moeite waard!

Geschiedenis

In 1955 werd een bijzondere radiocompagnie in Gorinchem gelegerd, die tot 1967 zou blijven. Hun taak was om het Russische militaire radioverkeer af te luisteren. Dat werk was zeer geheim en deden ze onder andere in ‘De Luisterpost’ aan de Vijfde Uitgang en met radiowagens.

Programma

Zaterdag 10:00–12:00 uur

Twee militaire muziekkorpsen en militairen marcheren van het Kazerneplein naar de Luisterpost.

Route 1: Westwagenstraat, Kruisstraat, Hoogstraat, Burgstraat, Kalkhaven, Lombardstraat en Dalemwal.

Route 2: Achter de Kerk, Grote Markt, Langendijk, Robberstraat, Kalkhaven, Lombardstraat en Dalemwal.

Zaterdag en zondag 11:00–17:00 uur

Luisterpost
De Luisterpost is ingericht met authentieke apparatuur en de gang van zaken tussen 1955 en 1967 wordt nagespeeld. Er worden daadwerkelijk Russen afgeluisterd! Je kunt komen zien, luisteren en zelfs meedoen. Op eigen gelegenheid of met de rondleidingen.

Dalemwal
Kampementen met radiowagens op de bastions aan de Soldatenwal (Dalemwal) met o.a. een demonstratie van het “uitpeilen van de vijand”. Je krijgt hier tekst en uitleg.

Bivak
Militair bivak (kampement/veldoefening) te bezichtigen op het binnenterrein van Dalembolwerk.

Expositie
In de buskruitmagazijnen op Dalembolwerk is een expositie van soldatenkiekjes van het garnizoen en afluisterradio’s.

Code krakers puzzeltocht Soldatenwal
Liefhebbers, jeugd en ouders kunnen meedoen aan een spannende code krakers puzzeltocht en wat leuks winnen.

Toegang: het evenement is gratis.
Adres: De Luisterpost, Vijfde Uitgang 1 en heel de Dalemwal t/m 19b te Gorinchem.
Meer informatie: www.vestinggorinchem.nl

pa3hfj

Wijnand PA3HFJ is de webmaster van www.pi4zwn.nl en als zodanig verantwoordelijk voor zowel het technisch functioneren van de site als de inhoud. Tevens is hij namens het DQB sub-QSL-manager voor Regio 44.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *