Open Dag Watersnoodmuseum met PA65ZRK druk bezocht

Zaterdag 3 februari 2018 was er weer Open Dag in het Watersnoodmuseum te Ouwerkerk, en de zendamateurs waren er wederom bij. Inmiddels is het alweer 65 jaar geleden dat de watersnoodramp plaats vond in Zeeland, Zuid-Holland en West-Brabant maar het blijft een indrukwekkend stuk geschiedenis van Nederland. Het museum stelt dan ook veel in het werk om die geschiedenis levend te houden.

20180203-PA65ZRK-62Vele mensen wisten het museum tijdens de Open Dag te vinden en kregen daardoor ook een stukje geschiedenis mee over de rol van de zendamateurs kort na het ontstaan van de ramp. Want er was weer groots uitgepakt in de inmiddels vertrouwde ruimte van het museum: uiteraard was DRCO present om de hedendaagse organisatie rondom noodcommunicatie toe te lichten, maar ook werd uitleg gegeven hoe met beperkte middelen de berichten uit het rampgebied het land in werden gezonden. De aanwezige jeugd kon daarnaast zelf eens proberen om de morsesleutel ter hand te nemen om de eigen naam te seinen.

PA65ZRK actief

Verder werd de speciale callsign PA65ZRK geactiveerd op zowel HF als 2 meter. Hiervoor waren buiten een FD-4 HF-dipool en een 2 meter vertical opgesteld m.b.v. fraaie masten. Nieuw dit jaar was de aanwezigheid van de mannen van de SRS met apparatuur uit de ramptijd, zoals de beroemde “19-set” en de niet minder bekend GRC-9 ofwel “angry-nine”. Werkende apparatuur wel te verstaan, want ook daar werden de nodige verbindingen onder PA65ZRK gemaakt in zowel CW als AM mode.

Al met al was het weer een intensieve maar geslaagde dag, een dag die niet had kunnen plaatsvinden zonder de inzet van velen. Daarom zetten we ze hier in willekeurige volgorde in het zonnetje: Peter PA0MS, Yermolai PD0TZ, Michel PD4AVO, Bram PD1ABK, Menno PD1ML, Wouter PD1WL, Robert PA3GEO, Ben PD1MRZ, Frank PE1EWR, Dan PA1FZH, Piet PA0CWF, Cor PA0AM, Tjerk PA0SBV, Bart PE3BB, Bram PB2BRU, Menno PC4C, Karin PD0KM en Wijnand PA3HFJ.

De foto’s van dit evenement zijn te vinden in ons Fotoboek.

pa3hfj

Wijnand PA3HFJ is de webmaster van www.pi4zwn.nl en als zodanig verantwoordelijk voor zowel het technisch functioneren van de site als de inhoud. Tevens is hij namens het DQB sub-QSL-manager voor Regio 44.

Een gedachte over “Open Dag Watersnoodmuseum met PA65ZRK druk bezocht

  • 5 februari 2018 om 17:15
    Permalink

    Het was zeker weer een succes! Verschillende verhalen mogen aanhoren van mensen die de ramp zelf hadden meegemaakt. Iedere keer weer kippenvel! Dank iedereen voor zijn of haar bijdrage.

    73’s van Michel PD4AVO

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.