Open Radio Huis 30 november: SMD technieken
Op zaterdag 30 november is het weer zo ver: het is tijd voor het Open Radio Huis! Dit keer op de splinternieuwe locatie op bij de HZ, aan de Edisonweg 4 te Vlissingen. Hierbij gaan we aan de slag met solderen. Men zal nu zeggen: “Solderen, wat is hier nu interessant aan?”, maar er zijn hele boekdelen vol over geschreven. Voor de zelfbouwers en knutselaars van onze hobby is dit iets waar je niet aan kan ontkomen, en denkt men er vaak niet zo veel meer over na, als de gewenste onderdelen nu maar elektrisch maar ook mechanisch goed verbonden worden.
Iedereen kent het wel, zo een grote klos 63Pb/37Sn 1mm loodsoldeer naast de alom bekende cyaan-kleurige Weller soldeerstation op een zolderkamer die een middag lopen te dampen om het vaak op internet gekochte kitje in elkaar te zetten.

Te mooi om dicht te schroeven
Soms met veel smeken krijg je zelfs je (X)YL nog zo ver om een radio te solderen. Over het algemeen is het niet moeilijk, maar goed solderen kost veel ervaring en kennis van niet alleen apparatuur maar ook materialen. Jaren later lijkt het meer op kunst en komt er ook een hoop gevoel bij te kijken waarvan de nuances lastig uit te leggen zijn. Als ik sommige zelfbouwprojecten zie van anderen waardeer ik niet alleen de functionaliteit maar zeker ook de netheid en indeling van het project, soms gewoon te mooi om dicht te schroeven, denk ik dan. Maar ik weet dat ik soms een beetje vreemd ben, hihi.
Tijdens het bouwen komen we steeds meer in aanraking met hele kleine onderdelen, deze dag is erop ingericht om hierover te informeren en zelf ook praktisch ervaring op te doen over het herkennen en werken met zogenaamde SMD-onderdelen (Surface Mounted Devices).
In de jaren 1960 zijn Surface Mounted Devices uitgevonden. En sinds de jaren 1990 haast niet weg te denken uit gecompliceerde elektronica. Dit is een manier van mechanisch en elektrisch verbinden van onderdelen op een printplaat i.p.v. gebruik te maken van zogenaamde leads bevestigd aan het onderdeel die door de printplaat lopen.
Ook in de radiowereld ontkomen we er niet aan als men mee wil gaan met de tijd. Echter levert het werken met SMD-onderdelen wat problemen op. Maar ook komen er voordelen uit voort t.o.v Through Hole solderen.
Interactieve lezing
30 November zal er een interactieve Lezing worden gegeven over hoe men thuis hobbymatig maar ook kleinschalige productie kan doen met behulp van deze vaak kleine onderdelen. Met vele praktische tips en advies over waar men op moet letten bij aanschaf van benodigde nieuwe apparatuur noodzakelijk voor het behalen van een goed eindresultaat.

Hiernaast zal er een professioneel workstation ingericht worden waar er een demo zal worden gegeven met uitleg. Ook is er de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan met jouw eigen project of uitgedaagd worden om een van de vele oefenkits te gaan bouwen, want zeg nu zelf: solderen is toch makkelijk?
We hopen wat kennis te kunnen delen onder onze leden, maar ook niet leden of geïnteresseerden zijn zoals altijd hartelijk welkom.
Daarnaast ontbreken de onderlinge QSO’s ook niet en schrik niet van de stoffige radioamateurs, want zeg nu zelf: we brengen vaak veel tijd door achter de set. Maar het leuke van het Open Radio Huis is de mogelijkheid om laagdrempelig kennis met elkaar te delen of je nu een scanner enthousiast bent of zomaar iets wil weten over de VRZA, hiervoor zal zeker ruimte worden gemaakt, dus wees welkom!
Zaterdag 30 november zal er ongeveer als volgt uitzien qua planning:
- 10:00-10:30 Ontvangst en koffie/thee
- 10:30-11:00 Lezing over SMD solderen (ochtendsessie)
- 11:00-12:30 Demo en eventueel solderen van eigen projecten of oefenkits
- 12:30-13:30 Pauze met eigen lunch
- 13:30-14:00 Lezing over SMD solderen (middagsessie)
- 14:00-16:30 Demo en eventueel solderen van eigen projecten of oefenkits
Onderstaand staan de onderwerpen die in de presentatie aan bod zullen komen, zodat als je na een halve dag naar huis zou gaan ik vertrouwen heb dat ook jij op een hobbymatige manier met SMD aan de slag kan!
Inhoud lezing:
- Korte introductie en achtergrond.
- Basis solderen met nadruk op veiligheid, ESD en nieuwe types soldeerstations.
- “SMD” vs “through hole” solderen.
- Werken met vergroting.
- SMD-onderdelen herkennen en praktisch overzichtelijk organiseren.
- Veel gebruikte nomenclatuur m.b.t packages van de onderdelen.
- Benodigdheden om thuis SMD-onderdelen te solderen.
- Uitleg over gebruik apparatuur.
- Technieken voor experimentele en benodigdheden voor kleinschalige opschaling.
- Thuis snel prototyperen.
- Problemen bij BGA Solderen.
- Tips, trucs en valkuilen.
- Openstellen werkplaats en bespreken mogelijkheden (incl. 3d printen).
- Afronding met mogelijkheid voor vragen
- (Bijlage met wat voorbeelden van spullen waar men direct mee zou kunnen beginnen om SMD zo goedkoop maar toch betrouwbaar mogelijk te kunnen gaan solderen op een hobbymatige basis).
Ik hoop jullie allen te mogen ontvangen op 30 november 2024 om je wat te leren over werken met SMD-onderdelen; waar de valkuilen liggen en handige tips en trucs.
Natuurlijk ben je ook welkom voor onderling QSO, en/of aanschuiven voor de lunch, het laten nameten van een antenne en/of andere vraagstukken over onze radio- en elektronica hobby. We streven ernaar om nog dit jaar enkele antennes aan de Edisonweg te gaan plaatsen.
Je vindt onze nieuwe Edison locatie aan de Edisonweg 4, 4382 NW Vlissingen. Vanaf de Prins Hendrikweg (nabij de Keersluisbrug) rijdt u in de Edisonweg (voorbij de Hoge Toren) alwaar langs beide kanten van de weg parkeerstroken zijn. Vervolgens loop je langs de twee slagbomen, dan meteen linksaf. Op het einde vind je bij het lage gebouw onze ingang. Kijk hier voor de gedetailleerde routebeschrijving.
Graag tot ziens bij het Open Radio Huis.