PB75RILLAND – Bevrijding Rilland

Met de speciale call PB75RILLAND wordt herdacht dat op 25 oktober 1944 Rilland-Bath als eerste dorp op de Bevelanden werd bevrijd door de Canadezen.

Ter herinnering aan de bevrijding is er een herdenkingspunt van de internationale Liberation Route, zoals te zien is op de foto, geplaatst in Rilland op 25 oktober 2019.

In de periode tussen 1 en 29 november 2019 zal PB75RILLAND in CW en SSB in de lucht komen. Getracht word om regelmatig qrv te zijn op HF en VHF.

Het nieuwe herdenkingspunt in Rilland op de Liberation Route.

Tijdens de VRZA Nederlandse Locator Contest op de 2e dinsdag van november zal er ook uitgezonden worden met deze call maar dan vanuit Vlissingen JO11TK.

Alle andere uitzendingen vinden plaats vanuit Rilland, JO21CJ. Het uitkomen van het special event station zal steeds worden gemeld op het DX-clusternetwerk.

Liberation Route Europe
De Liberation Route Europe is een groeiende, internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de Europese geschiedenis met elkaar verbindt. De route vormt een schakel tussen de belangrijkste regio’s tijdens de opmars van de geallieerden. Het doel van de route is een gemeenschappelijk bewustzijn creëren voor het belang van vrijheid, de Tweede Wereldoorlog herdenken en vrijheid vieren en koesteren voor de toekomst.

De bevrijding van Rilland was onderdeel van de Operation Vitality. Op 24 oktober 1944 begon deze derde fase van de Slag om de Schelde. Het doel van de operatie was het schiereiland Zuid-Beveland te bevrijden van Duitse troepen. Wederom moesten de geallieerden niet alleen de Duitse weerstand overwinnen, maar ook het moeilijk begaanbare terrein.

Nieuwsgierig geworden? Hier kun je meer lezen over Operation Vitality en de Liberation Route Europe.

Dit Special Event station is een initiatief van, en op persoonlijke titel georganiseerd door Robert PA3GEO.

>>>> Bekijk hier het online logboek van PB75RILLAND