Verslagen

Antennes en keilbouten

Niet denken maar doen! René PA3CKP gaf al eerder aan dat het nóg motiverender werkt als er een onderwerp is waarmee we tijdens het Open Radio Huis aan de slag kunnen gaan.

De week voorafgaande zondag 27 maart liep Michel PD4AVO (na het wekelijks rondje samen hardlopen) door het huis van René (op weg naar de koffie in de tuin) waar hij in de hoek van de kamer een Diamond CP6AR vertical antenne zag staan. Het onderwerp voor de zondag was daarmee snel gevonden!

Thuis had Michel een Falcon OUT 250-B vertical antenne in de garage staan, welke enkele jaren functie had gehad op de camping in Hengstdijk. Doordat Kim en Michel voor de korte golf waren overgestapt op de Endfed antenne was de vertical in het vergeet-hoekje gezet…

Lunch en koffie

Terwijl Karin PA2KM en Wijnand PA3HFJ de clubshack al hadden geopend arriveerden Michel PD4AVO en Ary PA0ALV met volgepakte auto, even later gevolgd door René. Niet veel later zou ook Jeroen PE1MWB en Roel PA3BGT aanschuiven aan de koffie- en lunchtafel. Roel is onlangs lid geworden van onze afdeling, hij had ons al eens enkele keren bezocht toen we nog in het Botenhuis verbleven, langs het Kanaal door Walcheren.

De Diamond CP6 antenne

Terwijl het juiste handgereedschap ten tonele kwam, bleek buiten de bewolkte lucht plaats te hebben gemaakt voor een strakblauwe hemel waar het zonnetje het toeliet om alleen met shirt buiten te verblijven. Roel had in de Deltaloep én ZWN-nieuwsbrief gelezen dat we de Falcon antenne zouden testen. Hij heeft deze ook op zijn balkon staan, echter nog niet met het beste eindresultaat.

We begonnen met de Falcon antenne van Michel. Deze vertical is opgedeeld uit vier delen, welke met kleine ringsloten worden vastgedraaid. Eenmaal de goede lengte afgetekend kan deze antenne in 15 minuten worden opgezet, inclusief een mastje aan een hekwerk.

De analyzer die Wijnand had meegenomen (type FA-VA5, design DG5MK) gaf een prima SWR voor bijna alle banden, die voor 80 meter gaf ietsje minder aan, maar bleef toch ruim binnen de norm. Al met al een prima resultaat wat ook Roel een goed gevoel gaf dat ook zijn antenne vast hetzelfde resultaat moet kunnen behalen.

Daarna was de Diamond CP6AR antenne van René aan de beurt. Na het opzetten van een mastje kon het onderste deel van de antenne worden gemonteerd. Daarna werden de radialen (per band 1 radiaal) tevoorschijn gehaald waarbij de eindradialen om beurten op lengte werden gezet. Helaas ontbraken enkele M6 boutjes om het bovenste deel van de antenne vast te zetten. Twee keilbouten brachten een tijdelijke oplossing zodat de antenne niet kon omvallen. O ja…. een “pleister op de wonde” was hier letterlijk noodzakelijk 😉

Een “pleister op de wonde” was hier letterlijk noodzakelijk 😉

Na het plaatsen van de radialen op de antenne kon deze omhoog worden gezet waarna het testen begon. De SWR gaf op enkele banden de noodzaak van een kleine aanpassing waarna de staande golf verhouding beter tot z’n recht kwam.

Het opzetten van deze Diamond antenne duurt zo’n 30 minuten als de radialen op voorhand op lengte zijn gezet.

Al met al een geslaagde test wat betreft het opzetten van de antennes. Het kon in ieder geval ook de goedkeuring krijgen van Bram PD1ABK en Martin PE9TIG welke de zondag thuis hadden onderbroken om een ontspannen- maar zeker ook leerzaam bezoek te brengen aan de clublocatie in Vlissingen. Beide antennes kunnen zowel thuis als portable worden toegepast, met de juiste voorbereiding én het juiste gereedschap.

Falcon OUT-250-BDiamond CP6AR
3,5-57 MHz3,5-50 MHz
250 W output200 W output
7,13 meter4,6 meter
Nieuwprijs: 200,- euroNieuwprijs: 450,- euro
Falcon versus Diamond: zoek de verschillen…

Falcon: https://www.youtube.com/watch?v=mDGBkT3vkXc

Diamond: https://www.youtube.com/watch?v=JB_wLw69rw8

PP30 solderen

Het tweede deel van de middag was de (inmiddels) bekende soldeersessie. Eerder werden experimenten gedaan met het solderen van PL- en N pluggen, vandaag was de PP30 aan de beurt. René had onlangs twee accu’s gekregen maar daar moest (natuurlijk) nog een PP30 stekker worden aangesloten evenals een PP30 verlengsnoer voor in de auto. Met een goed soldeerstation, een kleine bankschroef en/of een derde handje bleek het allemaal goed te doen.

Linktip solderen PP30: https://people.zeelandnet.nl/axxes/pp30/pp30_pe1mwb.pdf

De komende maanden zullen soortgelijke experimenten gaan plaatsvinden op Oranjeplaat, daar waar op zondagen amateurs samenkomen om aldaar de radiohobby te beleven. Laat het voorjaarsweer maar komen!

De eerstvolgende editie van het Open Radio Huis zal gedurende het zomerseizoen meer op ad-hoc basis gaan plaatsvinden, deze zullen worden aangekondigd middels de nieuwsbrief van de VRZA-afdeling Zuid West Nederland.

De foto’s van deze gezellige middag zijn in het Fotoboek te bekijken.

pd4avo

Michel heeft zich in het verleden op allerlei gebieden ingezet voor de afdeling, zowel in bestuursfuncties als bij de organisatie van activiteiten. Sinds 2020 is hij weer lid van het afdelingsbestuur, deze keer in de rol van secretaris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *