Herdenking Slag om de Schelde

Op 31 augustus 2019 wordt er herdacht dat het 75 jaar geleden is dat de slag om de Schelde werd uitgevochten. Er zal landelijk aandacht aan besteed worden en er is besloten om de nationale herdenking in Terneuzen plaats te laten vinden.

Het strategisch gelegen Vlissingen speelde een belangrijke rol in de oorlogsjaren. Op geen enkele stad in Nederland werden meer bommen gegooid. Een bekend verhaal is dat er in de stad na de oorlog slechts één huis was dat geen schade had opgelopen.

De operatie in 1944

Met dit in ons achterhoofd hebben we tijdens een bijeenkomst van VRZA ZWN bedacht dat het wel een zeer mooie gelegenheid was om weer eens een special call in de lucht te brengen en dan deze keer niet van uit de clubshack maar vanuit een veldstation, want in die tijd werden de meeste verbindingen ook vanuit het veld gemaakt.

Positief

René PA3CKP heeft dit initiatief enthousiast opgepakt en heeft al contact gelegd met de gemeente Vlissingen en het museum Wings of Victory. Vanuit de gemeente staat men positief tegenover deze activiteit en er is een potje subsidie voor ons. Naast het velddagstation is het ook nog wel leuk om een activiteit te houden waar ook buitenstaanders aan mee kunnen doen, zoals het uitpeilen van de “vijand” met vossenjacht ontvangers.

Voor zo’n grote activiteit van één dag is het wel handig om een werkgroep te hebben. Het zou erg fijn zijn als deze groep bestaat uit mensen van VRZA Zuid West Nederland en VERON Walcheren en Vlissingen. Aangezien er dit jaar veel andere activiteiten te organiseren zijn, zouden we het leuk vinden als er deze keer een aantal amateurs willen helpen die niet in de organisatie van de andere activiteiten zitten. We schatten in dat er voor het organiseren één avond per maand aan tijd in zal gaan zitten.

Enthousiast? Geef je snel op!

Wie is er bereid om in de werkgroep plaats te nemen en wie wil op de dag zelf plaats nemen achter de microfoon of bij een andere activiteit helpen. Wie heeft er leuke ideeën voor een activiteit tijdens deze dag en wie heeft er zend/ontvang apparatuur die uit de oorlogsjaren stamt en wil deze wel opstellen in het station? Geef je op bij en we nemen contact met je op.

Verbinding maken “in het veld”

pa2km

Karin PA2KM (voorheen PD0KM) is de voorzitter van de afdeling ZWN en betrokken bij de organisatie van diverse activiteiten. Daarnaast is ze namens het DQB ook de QSL-manager voor Regio 44 en de landelijke Contestmanager van de VRZA.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.