Koude Oorlog Evenement de Luisterpost

Op zaterdag 30 september en zondag 1 oktober a.s. vindt in Gorinchem het KOEL evenement plaats: Koude Oorlog Evenement de Luisterpost. In de koude oorlog periode waren er door Defensie in Nederland een aantal luisterposten ingericht waar het radioverkeer van “de vijand” werd afgeluisterd, evt. ontcijferd en verder gespeeld naar de Centrale Post bij Den Haag. In Gorinchem was zo’n luisterpost gevestigd. De werkgroep Vesting Gorinchem organiseert het KOEL in en rond de voormalige luisterpost om bij deze bijzondere geschiedenis stil te staan.

De luisterpost in Gorinchem met de vakwerkmast nog aanwezig

De grote animator van het evenement is Hugo PA5PHO, geen onbekende in onze regio aangezien hij jaarlijks bij o.a. de velddagen aanwezig is en tijdens de Linieweekends van een groep Zeeuwse zendamateurs de wandelende encyclopedie is op het gebied van de Hollandse Waterlinie en WO I en II. Het is dan ook niet vreemd dat tijdens KOEL niet alleen Veron afd. 16 (Gorinchem) zal assisteren maar ook vanuit onze provincie onder DRCO vlag een flink aantal handjes bij worden gestoken. En dat is, gezien het volle programma, wel nodig ook!

Wijnand PA3HFJ en Karin PD0KM waren zaterdag 24 juni in Gorinchem “namens Zeeland” aanwezig bij de bijeenkomst voor de medewerkers. Dat er heel wat komt kijken bij zo’n publieksevenement blijkt wel uit de onderdelen die op de agenda stonden, zaken als catering, sanitaire voorzieningen, parkeren, veiligheid etc. passeerden de revue. En dan hebben we het nog niet eens over de inhoud van het evenement zelf.

Programma
Interceptor aan het werk

Wat gaat er allemaal gebeuren tijdens KOEL? Het is de bedoeling dat de luisterpost wordt ingericht in de stijl van de koude oorlog. Er worden een aantal ontvangers uit die tijd, o.a. RACAL’s, opgesteld en bemenst door “interceptors”, de bedienaars die berichten ontvangen en noteren. Ook zal er op het gebied van codering het nodige te zien (en te doen!) zijn, waarbij de ENIGMA uiteraard niet mag ontbreken. Buiten zullen er ook activiteiten zijn, zo komen er radiowagens van o.a. SRS en er zal een re-enactmentgroep aanwezig zijn. Zaterdag zullen er ook nog twee militaire muziekkorpsen door de stad trekken. En ook zal er nog een special event station in de lucht worden gebracht.

Het beloofd een prachtig radio-gerelateerd gebeuren te worden. In de loop van de komende maanden zullen we je verder informeren.

pa3hfj

Wijnand PA3HFJ is de webmaster van www.pi4zwn.nl en als zodanig verantwoordelijk voor zowel het technisch functioneren van de site als de inhoud. Tevens is hij namens het DQB sub-QSL-manager voor Regio 44.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.