Regio 44

Koude Oorlog Weekend

Momenteel zijn Dan PA1FZH en Michel PD4AVO druk doende met de voorbereidingen voor het Koude Oorlog Weekend, op 22- en 23 oktober 2022 in Middelburg. Oktober 1962 was een kritisch punt in de koude oorlog; de spanningen tussen Oost en West liepen hoog op, resulterende in de Cuba Crisis.

60 jaar na dato wordt dit feit aangegrepen om hier meer bekendheid aan te geven. Overigens was het tijdens het maken van de eerste plannen voor dit evenement nog niet duidelijk hoe actueel de oost-west tegenstelling van destijds weer zou worden…

Koude oorlog objecten

In heel Nederland zullen gedurende dit weekend zoveel mogelijk koude oorlog objecten toegankelijk zijn voor het publiek en wordt uitleg gegeven over de functie van het betreffende object.

Communicatie was ook in de koude oorlog belangrijk en daarom zullen we een ook groot aantal objecten “in de lucht” brengen.

PA60CUBA zal actief zijn op HF en 2 meter vanuit de oude bunker van het Provinciaal Commando Civiele Verdediging / Bescherming Bevolking. Deze bunker is gelegen onder de voormalige brandweerkazerne aan de Looierssingel in Middelburg.

Meer informatie over dit evenement is te lezen op de speciale website die hiervoor in het leven is geroepen: https://pa60cuba.nl. Als je ook wilt deelnemen aan deze activiteit dan kun je dat melden aan Dan PA1FZH en/of Michel PD4AVO.

Uiteraard zullen we je ook via deze website op de hoogte houden over de geplande radio-activiteiten.

pa3hfj

Wijnand PA3HFJ is de webmaster van www.pi4zwn.nl en als zodanig verantwoordelijk voor zowel het technisch functioneren van de site als de inhoud. Tevens is hij namens het DQB sub-QSL-manager voor Regio 44. Daarnaast is hij betrokken bij de organisatie van vele activiteiten.

2 gedachten over “Koude Oorlog Weekend

 • De Mike, PA7XG,
  Beste OMs,
  Ik voel mij genoodzaakt te reageren. Toen ik mijn zendmachtiging
  verkreeg was de koude oorlog in volle gang. Desodanks hebben
  wij verbindingen met de “UA’s, UB’s, UL7’s” en nog meer gemaakt.
  Tijdens deze QSO’s, vaak van korte duur, hebben wij het NOOIT
  over de politiek gehad. Wel wisten wij dat het het zendamareurisme
  achter de “ijzere gordijn” anders geregeld was dan in het westen.
  Mijn inziens, is het zendamateurisme uitsluitend een technische
  bezigheid die niets met de politiek en internationale betrekkingen
  te maken heeft. Mijn oorspronkelijke Nederlands zendmachtiging
  uit 1980 werd [ik haal aan] “voor het nemen van proeven”
  [einde aanhalen] verleend . Mijn inziens is PA60CUBA een brug te ver.
  Best 73, de PA7XG

  Beantwoorden
  • Hallo Mike, Mijn inziens worden heel veel special calls gebruikt voor events die te maken hebben met gebeurtenissen uit de geschiedenis. Ook uit Oorlogen ect ect…….Of dit een brug te ver is weet ik niet. maar een stukje uit de geschiedenis door middel van amateur radio herdenken moet wel kunnen. Dit is mijn mening . Uiteraard ben ik het wel eens dat politiek niet in amateurradio thuis hoort, maar dan denk ik meer aan het bannen van Russische callsigns uit dx clusters of databases en ook direct aanspreken op frequenties van die stations . Dit vind ik onwenselijk ! Een radio amateur mag en kan zelf bepalen met wie hij een verbinding maakt. Maar jou artikel Mike zet mij ook aan het denken, Best 73 Robert GEO

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *