Afdelingsnieuws

Open Radio Huis maart: Arduino en meer

De electronica bladen staan er vol van: Daar waar tientallen jaren geleden ooit een boekje verscheen over zendamateurs en computers is de computer tegenwoordig niet weer weg te slaan uit de wereld van de Radioamateur.

We zagen het al eerder in de ’trukendozen van o.a. Yaesu en Icom: Software Defined Radio’s. Om het nog minder ‘sexy te maken’ een plastic of metalen doosje van nauwelijks 15 bij 15 cm met een kabeltje naar de notebook: De SDR receiver van 15 KHz naar 3 Gigahertz. Er is niks mechanisch meer aanwezig.

Alle stroompjes zijn onzichtbaar op de vierkante nanometer. Een groot geheim wat daar gebeurt en alleen op geavanceerde meetapparatuur en de luidspreker zie je en hoor je wat er opgevangen wordt uit de ether.

Met de lezing van Dan PA1FZH nog vers op het netvlies: de prachtige Enigma replica, destijds een krachtige machine wordt tegenwoordig samengevat in een klein Arduino doosje dat precies hetzelfde kan doen als de Enigma destijds, nog maar niet te spreken over de huidige standaarden voor Encrypto waar o.a. moderne internet communicatiemedia als Telegram en Whatsapp gebruik van maken.

Experimenteren

Het leek de organisatoren van het Open Radio Huis leuk om de leden te vragen hun Arduino experimenten met elkaar te delen tijdens de editie van 4 maart 2023. Het leek ons ook leuk om een aantal zaken aan elkaar te koppelen: Met een mini Arduino Enigma een bericht te coderen dat vervolgens met de Morserino via Lora
wordt verzonden naar een andere Morserino of gewoon via de straight sleutel met een qrp transceiver zoals bijvoorbeeld van QRP Labs via een eenvoudig draadantenne naar een andere X en Y station in de nabijheid, bijvoorbeeld in een landrover ergens ter plaatse…..

Komende zaterdag 4 maart zijn we er weer van 09.00 uur tot 16.00 uur, tussen de middag genieten we samen van de lunch. Koffie en thee worden u aangeboden door de afdeling. Het is er ook dé gelegenheid om antennes te bouwen en/of testen, om te komen solderen, om advies te vragen over zelfbouw, om je scanner te laten programmeren, om achter de HF set plaats te nemen, voor onderling QSO, gaten tot 40 mm te laten zagen of ponsen in voertuigen, je voor te bereiden op het Camping On The Air weekend (25-26 maart) en heel veel meer.

Namens de organisatie graag tot zaterdag!

De soldeerbout wordt veelvuldig gehanteerd.

pa3ckp

René heeft in 2018 de radiohobby weer opgepakt en is meteen een actief lid van de afdeling gebleken. Hij doet mee aan de 80m vossenjachten en zet zich in voor de organisatie van diverse activiteiten. Inmiddels is hij ook de penningmeester in het afdelingsbestuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *