Verslagen

Popovic antenne en scanners

Antennes en baluns. Dat was vooraf het onderwerp van het laatst gehouden Open Radio Huis op zaterdag 5 november. Deze onderwerpen kwamen uitvoerig aan bod, maar zoals elke editie aan de hand is, nemen bezoekers zelf ook spullen mee waarmee aanwezigen zich roeren. Tot ieders plezier!

Zo namen Bart PA11619 en Ronald PA10725 deze ochtend hun nieuwste bouwproject mee. Het betreft een nieuw gemaakte Popovic antenne voor VHF en UHF die zij hadden gezien bij het bezoek aan de DRCO stand in de BB-bunker, tijdens het Koude Oorlog Weekend in Middelburg. Daar stond de nieuwe Popovic antenne van René PA3CKP opgesteld, die hij sinds deze maand gebruikt voor zijn DRCO activiteiten. Zij dachten: dat kunnen wij ook!

De fraaie Popovic antenne van Bart PA11619 aan de tand gevoeld.
Compliment

Van huis uit is Bart een handige knutselaar dus de Popovic was met de juiste onderdelen in een dagdeel gemaakt. De FA-VA 5 analyzer van Dan PA1FZH geeft tijdens het testen een prima SWR dus een compliment is snel gegeven. Een bijkomende tip van deze speciale waterdichte Popovic is een kleine aanpassing tussen de coax aansluiting en de kroonsteentjes. Voorlopig is deze Popovic in gebruik voor het scannerluisteren, maar wellicht dat later in 2023 verbindingen kunnen worden gemaakt met dit exemplaar!

Scanners. Er staan op enig moment 6 stuks op tafel, type UBC 125 XLT. Een erg populaire scanner voor mobiel gebruik. Handig mét labels én CTCSS. Kan ook zelf zoeken naar gebruikers in de omgeving. Wouter PD0MVI nam zijn UBC 370 CLT mee. Ook deze nieuwe (tafel)scanner is uitgerust met labels en CTCSS waardoor iedere gebruiker van een kanaal te herkennen is. Erg handig. De scanner krijgt vandaag nieuwe frequenties voor nóg meer luisterplezier langs de Oosterschelde. Iets zuidelijke (langs de Westerschelde) luistert Jaap die vandaag voor het eerst aanwezig is in Vlissingen. Hij krijg uitleg over de mogelijkheden van de verschillende nieuwe scanners waardoor hij binnenkort ook thuis kan luisteren, mét zelfgemaakte Popovic antenne! Zijn interesse is primair de luchtvaart maar vind scheepvaart ook leuk. We hopen binnenkort te vernemen wat de luisterresultaten zullen zijn. 

De gezamenlijke lunch.
Fijn weerzien

De aangekondigde lunch is een succes. De ene helft heeft boterhammen meegenomen van huis, de andere helft gaat om een broodje bij de buurman. Dat van de lunch hadden Ineke PA3FTX en Henk PA3Z uit Steenbergen ook gelezen in de Deltaloep. Zij kwamen onlangs over naar onze afdeling en wilde graag kennismaken met de aanwezigen. Het is een fijn weerzien want zij zijn geen onbekenden voor ons Zeeuwen. 

In de tussentijd gaan er verschillende exemplaren over tafel van Eremit accu’s en vernieuwde PP30 verdeeldoosjes. Vooral dat laatste mét uitlees mogelijkheden van het aantal volts zijn erg populair. Er worden ter plaatse verbeterde suggesties gelanceerd waar Michel PE1PTS mee aan de slag kan gaan. Samen met Serge PA9822 worden verschillende Morserino-32 exemplaren bekeken. Deze multi-functional Morse device (Keyer, Trainer, Decoder, én Transceiver etc.) is ideaal voor het leren opnemen en/of seinen van morse en kan op verschillende snelheden actief zijn. Onderling kunnen zij ook communiceren. Meer info hierover via http://www.morserino.info/ . Ook APRS over LoRa komt vandaag uitgebreid over tafel. Iets om binnenkort ook op te pakken. Meer info hierover via bijv. https://github.com/lora-aprs/LoRa_APRS_Tracker en https://www.df2jp.de/LoRa1ned.html.

Buitenactiviteiten
Altijd leuk om andermans project te bekijken!

Buiten zijn er ook activiteiten. Verschillende antennes worden door Wijnand PA3HFJ, René PA3CKP en Michel PD4AVO onderworpen aan een SWR test waarvoor ze zijn bedoeld waaronder o.a. een Diamond W735 antenne voor 80m en 40m en deels de door René meegenomen (HF kit serie) 10- en 20 meter multidipool met 1:1 balun gemaakt met traps, een multiband dipool voor 15m, 40m en 80m met 1:1 balun en spoelen, een Endfed voor 10m, 15m, 20m, 40m en 80m met 1:49 balun en spoel en een mini versie daarvan met 20 meter draad. 

Dit alles tussen de buien door, en langsheen alle bootjes van de zeeverkenners die vandaag op het droge worden schoongemaakt. Mét het gemak van twee aanwezige Vector Antenna Analyzers (FA-VA 5 van FunkAmateur). 

Terugkijkend een geslaagde editie van het Open Radio Huis waar naast voornoemde luister- en zendamateurs ook langskwamen voor de koffie, thee en/of een gezellig praatje: Ary PA0ALV, Bram PD1ABK, Peter PA11578, SWL Paul, Leen PA0LCC en Danny PA3BLI. Iedereen dank voor hun komst!

De eerstkomende editie is zaterdag 3 december van 09 tot 16 uur: Software Defined Radio (SDR). In de Deltaloep van december en uiteraard via deze website meer info.

De foto’s van déze editie zijn toegevoegd aan het bestaande Fotoboek.

pd4avo

Michel heeft zich in het verleden op allerlei gebieden ingezet voor de afdeling, zowel in bestuursfuncties als bij de organisatie van activiteiten. Sinds 2020 is hij weer lid van het afdelingsbestuur, deze keer in de rol van secretaris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *