Techno Vraag

In het kader van “samen weten we heel veel” publiceren we hierbij een vraag van Rolf PA3GFW op de website m.b.t. een antenne welke hij op een glasfiber mastje wil gaan gebruiken. Kun jij Rolf op weg helpen? Mail hem dan je oplossing! Ondersteunend aan de Techno Avond en de Techno Ronde zullen we in het vervolg vaker aandacht besteden aan vraagstukken welke bij de zend- en luisteramateurs in de regio leven.

Ground voor duobander

Mijn duoband antenneke voor 2m en 70cm is zo klein dat ik hem op zo’n glasfibermast wil gaan gebruiken. Het is een magneetvoet uitvoering met een heel kleine voet ongeveer 6 cm in diameter. Mijn vraag gaat om het volgende:

Wat is de meest praktische oplossing voor een goede ground? Een stel radialen ok dan zoek ik een systeem om die radialen ook te kunnen verwijderen of opvouwen zodat het geheel in een lange zak mee kan.  Nu bestaat nog de optie van een zgn. sleeve en hierbij denk ik aan een blik met een dia van ca 40mm. Op deze manier maak ik toch een dipool die ik verticaal opstel? Nu zijn die masten hol en ik denk ook aan gewoon een draadje onderaan die magneet te monteren en deze dan in die holle mast te laten zakken, dit maakt ook het transport erg gemakkelijk.

Dan mijn uiteindelijke vraag: Wie kan mij helpen aan de ongeveer maten en wie weet een goede constructiemethode?

Indien je mij kunt helpen mail me dan aub.

73  Rolf PA3GFW

Email: 

pa3hfj

Wijnand PA3HFJ is de webmaster van www.pi4zwn.nl en als zodanig verantwoordelijk voor zowel het technisch functioneren van de site als de inhoud. Tevens is hij namens het DQB sub-QSL-manager voor Regio 44. Hij is daarnaast één van de begeleiders van de in 2018 gestarte N/F-cursus..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *