Regio 44

Vakantietijd: tijd voor Skeds, ZWN ronde QRT

De vakantieperiode staat alweer voor de deur en menig amateur is de vakantie-uitrusting aan het checken en de bestemming aan het bepalen, hoewel dit vanwege de Corona naweeën er dit jaar toch iets anders uit kan komen te zien. Tijd dus voor de vakantieskeds. Daarnaast gaat de wekelijkse ZWN ronde – in ieder geval voorlopig – QRT.

Bij veel amateurs kruipt het bloed waar het niet gaan kan en wordt ook de portable – al dan niet QRP – HF-set ingepakt alsmede een antenne, waarbij tegenwoordig de endfed’s populair zijn. En wat is er dan leuker om vanuit “den vreemde” contact te maken met de lokale achterblijvers of mede vakantiegangers?

20 meter zal wel ongebruikt blijven

Om dit te faciliteren staat er al menig jaar in de zomerperiode een artikeltje met Vakantiesked tijden en frequenties op de websites. Dat is dit jaar niet anders! Twee jaar terug zijn de sked tijden gewijzigd omdat in het verleden bleek dat het rond de oude tijd (21 uur lokale tijd) erg druk kon zijn met o.a. Italiaanse stations. Ook hebben we de frequentie op 40 meter om dezelfde reden wat hoger gekozen. Dit is een probleem voor de Novice-amateurs maar de ervaring leert dat die zich de laatste jaren niet of nauwelijks melden. Op verzoek kunnen we altijd weer wat omlaag gaan mocht de ruimte er zijn.

We verwachten dat de meeste vakantievierende amateurs dit jaar in of rond Nederland blijven dus de 20 meter frequentie zal wel ongebruikt blijven maar we laten hem maar in het lijstje staan 🙂 .

Wat we uiteraard niet doen is op de website vermelden wie er wanneer er op uit trekt. Dus, als je op vakantie gaat en je neemt je radiospulleboel mee, laat het je mede-amateurs (bijv. via email) weten zodat zij op de bekende tijden QRV kunnen zijn. En vergeet dit skedlijstje niet mee te nemen…hi!

SKED Gegevens
TijdFrequentie
20:00 – 20:15 LT7.136 MHz  +/- QRM
20:15 – 20:30 LT3.636 MHz  +/- QRM
20:30 – 20:45 LT14.136 MHz +/- QRM
ZWN ronde QRT

Om de door de Corona-perikelen weggevallen afdelingsbijeenkomsten en andere activiteiten te compenseren werd in maart de ZWN radioronde geïntroduceerd om zo de onderlinge contacten warm te houden. Elke woensdagavond werden de radioavonturen en het wel en wee met elkaar gedeeld. Overigens waren de leden van de Walcherse Veron afdelingen ook zeer welkom en van de partij.

Nu we zo langzamerhand weer een beetje naar de normale situatie teruggaan en de vakantieperiode is aangebroken gaat de ZWN ronde QRT. Het voorzag duidelijk in een behoefte maar de laatste weken liep de belangstelling wel een beetje terug. Maar niets staat de diehards in de weg om elkaar op de woensdagavond om 20 uur op te blijven zoeken op 145.225 MHz. Uiteraard gaat de wekelijkse Techno Ronde op de zondag om 21 uur gewoon door!

Tot slot: of je nu op reis gaat of thuis blijft, in ieder geval wensen we je een prettige en zo mogelijk radio-actieve vakantie toe!

pa3hfj

Wijnand PA3HFJ is de webmaster van www.pi4zwn.nl en als zodanig verantwoordelijk voor zowel het technisch functioneren van de site als de inhoud. Tevens is hij namens het DQB sub-QSL-manager voor Regio 44. Daarnaast is hij betrokken bij de organisatie van vele activiteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *