Verslagen

Wederom druk bezocht Open Radio Huis

Het is zaterdag 2 december even voor negen uur. Aan de zuidzijde van de Visserijkade doen onderhoudsfirma’s werkzaamheden aan de vissersvloot. Zowel de eerste- als tweede Binnenhaven huisvest verschillende viskotters die alleen in het weekend binnen liggen. Nieuwe visnetten worden ingehangen, er is onderhoud aan radars en marifoons door communicatiespecialisten, lampen aan dek worden vervangen, etc. 

Aan de noordzijde van de Visserijkade liggen (in de Eerste Binnenhaven) schepen die mensen en materiaal vervoeren naar de verschillende Windparken op de Noordzee, voor de kust van Walcheren. Het is er juist heel rustig en stil want op zaterdagen zijn er normaliter geen wisselingen van ploegen. Toch is er iets hoorbaar, in de verte. Aan de Tweede Binnenhaven schuift Michel PD4AVO een hek opzij, worden deuren van slot gehaald en gaat het licht aan. De CV staat al aan, de koffie en thee worden klaar gezet. Het is het begin van een nieuw Open Radio Huis, de laatste voor dit jaar.

Huistransceiver luistert uit

Terwijl de huistransceiver uitluistert op de Vlissingse repeater PI2VLI (438.4375 MHz), de scanner het lokale marifoonverkeer weergeeft en de HF transceiver vroege SSB verbindingen laat horen, komen Karin PA2KM en Wijnand PA3HFJ binnenlopen met (voor vandaag) een lekkere banketletter en (warme) chocolademelk. Het is tenslotte sinterklaasweekend! Ook Serge PA9822 weet de radioclub al vroeg te vinden. Hij heeft een pot SDR dongels en zijn laptop meegenomen. Huib PD0RLX vult de radioshack aan, hij ondernam de veilige route met het openbaar vervoer. 

Koffie en thee én de banketletter vullen de koffietafel terwijl er wordt geëxperimenteerd met een SDR programma. Veel bestaande dongels blijken namelijk nog steeds goed toepasbaar voor bestaande- en nieuwe SDR programma’s. Een beeldscherm verder worden de eerste voorbereidingen gedaan voor de demo van logprogramma’s. Tijmen PA11650 en Karin PA2KM starten met een nieuw soldeerproject. Al eerder deed Tijmen een geslaagde poging om een ‘Rad van Fortuin’ te solderen, dit keer was een printje met spraakgestuurde ledjes aan de beurt. E.e.a. werd gadegeslagen door Jeroen PE1MWB & Ina evenals Leen PA0LCC.

Wijnand PA3HFJ laat enkele logprogramma’s zien.

QSO’s loggen

Om 10.30 uur begint de uitleg over verschillende logprogramma’s. Wijnand deelt een overzichtelijk formulier uit waarop een uitgebreide opsomming staat van meer dan 35 logprogramma’s welke toepasbaar zijn op verschillende systemen zoals bijvoorbeeld Linux, Windows, Mac en/of online. Sommige logprogramma’s zijn alleen bedoeld voor contesten, anderen ook voor algemeen (General) gebruik. Als voorbeeld toont Wijnand de programma’s Logger32 en N1MMlogger. De aanwezigen waaronder Menno PC4C, Serge PA9822, Michel PD4AVO, Paul, Danny PA3BLI & Tessel en Huib PD0RLX kijken leergierig mee naar de mogelijkheden van de verschillende programma’s. Later zal Michel op zijn MacBook het programma Rumlog for MAC X installeren, waar Menno en Wijnand door het meehelpen met de juiste vinkjes aan te klikken de juiste informatie tevoorschijn zien komen waaronder een DX cluster en de koppeling met de database van qrz.com. Al met al een geslaagde demo waar de aanwezigen met plezier kunnen terugkijken.

De lokale broodjeszaak (onze buren) doet goede zaken, want om af te halen is een uur wachttijd. Goed te weten om (ook in de toekomst tijdig te bestellen. Gezamenlijk vangen we de lunch aan, en gaan leuke anekdotes over tafel. Tegelijkertijd laat de zon merken dat het ook vandaag z’n dag is. Het is na 17 jaar nog steeds een prachtig uitzicht over de Tweede Binnenhaven.

Na eerder geslaagde sessies dit jaar wordt deze middag een vierde exemplaar van de ICOM IC-2730E aan de computer gehangen voor het programmeren van frequenties en bijhorende namen. Deze transceiver wordt steeds vaker in auto’s en radioshacks gezien als vervanger voor bestaand (oudere) transceiver zoals de bekende Kenwoodlijn TM-D700E, TM-D710E en TM-D7E. Voordeel van de ICOM IC-2730E is de snelle scannerfunctie (transceiver is ook prima breedband ontvanger voor o.a. luchtvaart en scheepvaart). Tevens zijn beide VFO’s snel te schakelen omdat beiden o.a. een aparte afstemknop hebben, evenals een squelsh én volume knop. Ook kan deze set tegelijkertijd uitluisteren op 2x VHF of 2x UHF of beiden zoals VHF – UHF of UHF – VHF. We wensen de amateur veilige kilometers met de nieuwe aanschaf! 

HF luisteren

Karin PA2KM en Tijmen achter de HF-set.

Was Tijmen in de ochtend met de soldeerbout aan de slag, de middag staat in het teken van het luisteren op de korte golf. Samen met Karin bekijken ze de werking van de clubset TS-430S waaraan de FD4 antenne is gekoppeld. De amateurs die ze horen op de korte golf (waaronder Larry F5PYI) zoeken ze op met zowel de computer op qrz.com als het papieren Vademecum, zodat Tijmen leert hoe je kan uitzoeken waar een amateur vandaan komt door middel van de prefix van de call. 

Dat de soldeertafel nu leeg was gaf Michel de gelegenheid om zijn eerste soldeerproject in jaren te gaan aanvangen. Om de beginselen onder de knie te krijgen is een eenvoudig soldeerproject als ‘het Rad van Fortuin’ ook voor een laatbloeier geen gekke keus. Het is immers een start naar het grote Enigma-E project dat zaterdag 6 januari gaan aanvangen aan deze zelfde soldeertafel, dan in groepsverband onder leiding van Dan PA1FZH. Deze middag lukt het Michel om netjes te solderen, ondanks de aanloop aan tafel van de belangstellende aanwezigen van het Open Radio Huis. De verschillende afleidingen leiden er gelukkig niet toe op foutieve solderingen want na het aanbrengen van de 9V batterij blijkt het ‘Rad van Fortuin’ precies te doen wat het moet doen. Trots is Michel dan ook op zijn soldeer activiteiten, wat natuurlijk uitnodigend werkt naar wat komen gaat. Trots waren ze ook in Duivendrecht (Cryptomuseum) waar vandaag o.a. Michel PE1PTS, René PA3CKP en Dan PA1FZH een bezoek brengen. Trots (en verbaasd) waren ook Erik PD7M en Bram PD1ABK. Konden zij ooit vermoeden dat Michel na bijna 30 jaar (zij werden samen lid van de VRZA in 1994) nog eens zou gaan uitblinken met zijn soldeer kwaliteiten ? Ze zagen het beiden live gebeuren in Vlissingen!

Diverse activiteiten in de Clubshack.

Letter van banket en meer

De eerder verzonden uitnodiging van de banketletter en warme chocolademelk was bij een breed publiek terecht gekomen. Zo kwam Toon PD0RWL uit Schijf op bezoek in de clubshack. We kennen Toon van zijn Flora & Fauna activiteiten evenals WCA (World Castles Award), SOTA (Summits On The Air) etc. Hierdoor horen we Toon veel op /A activiteiten, bij goed én bij slecht weer. Leuk was het dan ook dat Toon deze middag kwam kennismaken met de andere leden van zijn amateurvereniging VRZA ZWN. Hij vond aan de koffietafel o.a. Arie PA0ALV die op deze zonnige dag de driewieler had gekozen, maar ook Wouter PD0MVI, Albert PA11642 en Lacï PD0ROF. 

We kunnen terugkijken op een vruchtbare editie van het Open Radio Huis, voor dit jaar de laatste alweer. We zijn er weer op zaterdag 6 januari 2024, dan starten we om 09.00 uur met enkele mensen die gaan beginnen met het Enigma-E project. Er zijn nog enkele exemplaren beschikbaar bij Dan PA1FZH. Die zaterdag is er op dezelfde locatie van 16.00 uur tot 18.00 uur de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van de VRZA ZWN waar iedereen van harte welkom is voor o.a. een drankje en bittergarnituur. 

De foto’s van deze editie zijn toegevoegd aan het bestaande Fotoboek van het Open Radio Huis 2023 (vanaf halverwege pagina 7).

pd4avo

Michel heeft zich in het verleden op allerlei gebieden ingezet voor de afdeling, zowel in bestuursfuncties als bij de organisatie van activiteiten. Sinds 2020 is hij weer lid van het afdelingsbestuur, deze keer in de rol van secretaris.

4 gedachten over “Wederom druk bezocht Open Radio Huis

  • Allemaal leuke activiteiten. Gezellige boel daar.
    Succes, PC9F

    Beantwoorden
  • Bert Goedegebuure

    Top verhaal weer Michel, ben niet anders gewend . Keep up the good work.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *