Verslagen

Familievossenjacht met 6 teams

Zondag 20 maart 2022 stond de familievossenjacht op de planning. Deze jacht kent zijn oorsprong in de Nachtvossenjacht, welke vele jaren in de donkere maanden van het jaar werd georganiseerd. Tegenwoordig is deze vossenjacht op zondagmiddag, zo tussen het COTA-weekend en de periode dat de zomertijd in gaat.

De deelnemende teams melden zich rond 13.30 uur bij de VRZA ZWN locatie in Vlissingen, dit keer het verzamelpunt van deze editie. Zij hebben nog geen weet waar ze eind van de middag zullen eindigen, en welke route daaraan vooraf zal gaan. De vorige editie begon in Lewedorp, en nam de teams mee naar het Baken in Ellewoutsdijk om uiteindelijk te eindigen in de omgeving van Wilhelminadorp, nabij de Oosterschelde. Ook nu vertrokken de teams om beurten, al peilend naar het Baken.

De deelnemende teams:

 • Team 1: René PA3CKP en Marty
 • Team 2: Piet PA0CWF en Wim PA0WDZ
 • Team 3: Wouter PB1WL
 • Team 4: Robert PA3GEO en Danny PA3BLI
 • Team 5: Piet PE1NPX, Miranda, Thijmen en Mirthe
 • Team 6: Wijnand PA3HFJ, Karin PA2KM, Peter PA11578 en Anneliese

Vanaf 13.45 uur vertrokken (om de 5 minuten) de eerste 4 teams, rond 14.30 uur was iedereen onderweg naar het Baken. Achtereenvolgens kwamen daar om beurten aan: team 3, team 6, team 4, team 5 en veel later ook nog team 2. Team 1 had toen al ruim een uur door/nabij fort Rammekens gelopen, maar peilde steeds iets naast de juiste locatie.

Aangekomen bij het Baken (Dan PA1FZH en Michel PD4AVO) stopte de tijd voor de teams. Althans dat was de gedachte van de deelnemers. De Landrover had wel de antennemast uitgeschoven maar dat was alleen om een (Landrover)vlag mee op te hangen. Het Baken stond verderop opgesteld richting de camping. Daar konden de deelnemers het briefje van hun teamnummer mee terugnemen om de tijd te laten stoppen. Dit keer stond het Baken opgesteld achter een boom aan de Barentsweg (nabij camping Karnemelkshoek) op zo’n 3 minuten wandelen van de parking (Zeedijk) bij Ritthem waar Dan en Michel stonden.

De peilingen van Team 6
Vervelende Vragen Lijst

Traditioneel kregen de deelnemende teams de Vervelende Vragen Lijst (VVL) uitgereikt om vervolgens (zonder hulp van een telefoon en/of hulplijn) de 10 open vragen en 10 multiple choice vragen te beantwoorden. Het zal niemand verbazen dat de chauffeur van team 4, welke vandaag te gast was op Walcheren, het tóch probeerde om met behulp van een mobiele telefoon de vragen te beantwoorden. Ook de chauffeuse van team team 5 had de neiging om elders te koekeloeren. Alleen al daarom bestond het Baken-team uit twee personen, om de wedstrijd toch zo eerlijk mogelijk te laten verlopen….

Na het inleveren van de VVL reden de teams terug richting de bewoonde wereld. Niet wetende waar de Vos (Jeroen PE1MWB en XYL Ina) zouden kunnen staan. Er was slechts 1 spelregel: zet op de (kleine, meegeleverde, zonder lijnen) kaart van Walcheren ten minste vanuit iedere gemeente (Veere, Vlissingen en Middelburg) 1 peiling naar de Vos. Daarnaast was het ook toegestaan om de eigen kaart te gebruiken.

Terwijl het laatste team vertrok vanuit Ritthem kon het Baken opbreken om zich te vervoegen als CADI (kantinedienst) richting de locatie van de Vos. In de tussentijd reden de zoekende teams via de gemeente Veere, Middelburg en Vlissingen naar (voor hun ieder) gunstige locatie om nieuwe peilingen te maken. Bij de één ging dit wat gemakkelijker als de ander.

Opstelling vos
Locatie van de vos

De Vos (Jeroen en Ina) stonden opgesteld in de polder, oostelijk van Griffioen. Te bereiken via twee trekvlotjes kon men wandelend naar het ‘Biechtenbankje’ lopen, een locatie tussen meerdere watergangen die enorm in trek is bij wandelaars, op zo’n 10 minuten van de openbare weg. Gelukkig voor de deelnemers was de CADI ook vrij snel ter plaatse om de deelnemers van koffie, thee en lekkere koeken te voorzien.

Daar begonnen ook de eerste conversaties tussen de teams over de mogelijke antwoorden van de VVL. Deze gingen o.a. over de Nieuwe Sluis Terneuzen, de Nederlandse Spoorwegen, de bekende PP30 stekker maar ook over bijvoorbeeld dorpskernen op Walcheren, Joule & Newton-meter, het Nederlandse Volkslied vóór 1932 en heel veel meer. Van de 20 vragen hadden de deelnemende teams toch gemiddeld 7-8 goede antwoorden!

De uitslag

Resumerend kwamen 5 teams aan bij het Baken, en vonden 4 teams de locatie van de Vos. De eindstand nadat de tijden (onderweg) waren opgeteld, mét aftrek van het aantal goede antwoorden (minuten) gaf de volgende uitslag:

 • 6e plaats: Team 1 René PA3CKP en Marty
 • 5e plaats: Team 2 Wim PA0WDZ en Piet PA0CWF
 • 4e plaats: Team 4 Danny PA3BLI en Robert PA3GEO
 • 3e plaats: Team 3 Wouter PB1WL 
 • 2e plaats: Team 5 Piet PE1NPX met Miranda en QRP’s
 • 1e plaats: Team 6 Karin PA2KM & Wijnand PA3HFJ, Anneliese & Peter PA11578

Natuurlijk is het altijd afwachten met welke smoes bepaalde ‘trage’ teams ten tonele komen bij de finish, want ja ze hadden toch het streven om als eerste aan de eindstreep te komen. Dit keer was het de ‘allround jager’ van team 4: ,,Ik heb het op mijn sloffen gedaan, want ik moest tegelijkertijd het vossenjagen uitleggen aan een nieuwe jager’’ waarna de hele groep de slappe lach kreeg…..

Het was leuk te vernemen én te zien dat zowel Danny als ook Peter en Anneliese een hele leuke middag hebben gehad, en ook de techniek onder de knie hebben wat betreft het op de juiste manier peilen naar het Baken en de Vos. Ook de (klein)kinderen van Piet hadden het reuze naar hun zin, wat de familievossenjacht dan toch zo succesvol maakt!

Al met al kunnen we terugkijken op een hele leuke middag, met dank aan alle jagers, Jeroen en Ina (Vos), Dan (Baken) en Wijnand en Karin voor de opstart in Vlissingen.

Graag tot ziens op de eerstkomende reguliere vossenjacht op woensdagavond 27 april vanaf 19.30 uur. Meer daarover binnenkort in de Deltaloep en onze website.

Foto’s van deze gezellige activiteit kun je in het Fotoboek bekijken!

De jagers bij de vos.

pd4avo

Michel heeft zich in het verleden op allerlei gebieden ingezet voor de afdeling, zowel in bestuursfuncties als bij de organisatie van activiteiten. Sinds 2020 is hij weer lid van het afdelingsbestuur, deze keer in de rol van secretaris.

2 gedachten over “Familievossenjacht met 6 teams

 • Peter Hollenstein

  Deze zondag was bijzonder leuk voor ons.
Eerst werden we persoonlijk door Michel uitgenodigd om op vossenjacht te gaan en vervolgens hebben Karin en Wijnand ons in een Landrover rondgeleid door Middelburg en Walcheren.
Al doende leerden we het peilen. Dank je, Wouter, voor het uitlenen van de ontvangers.
Eerst vonden we het baken van Dan en vulden we een interessante vragenlijst in. Toen zochten en vonden we de vossenzender. 
Ina en Jeroen hadden een prachtige plek voor het schuttersputje uitgekozen, die met een kleine avontuurlijke rafttocht te bereiken was.
Na afloop werden we getrakteerd op koffie en lekkers en bepaalden Jeroen en Dan de winnaars.
Hartelijk dank aan het team voor de organisatie en de interessante middag.
  

Anneliese en Peter

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *