Verslagen

COTA 2022: Radio en gezelligheid op de camping!

Zaterdagochtend 5 maart, 08.45 uur. Netjes op tijd staan de eerste deelnemers gereed op de parking van de Mortiere. Niet veel later rijden Olav PA0HYY, Marcel PA2MKV, Dan PA1FZH en Michel PD4AVO richting Arnemuiden om aldaar de juiste afslag te nemen.

Het is het eerste grote evenement dit jaar, nu de meeste versoepelingen achter de rug zijn kunnen we weer in grotere getale samenkomen om, in dit geval, het Camping On The Air te houden op camping Buitenhof bij de familie Dekker in Lewedorp.

Tafels en stoelen vonden snel de ‘traditionele’ opstelling aan het raam. Wijnand PA3HFJ had zijn radiokoffer meegenomen, de set was al snel aangesloten op de inpraat-frequentie 145.225 MHz waar PI4ZWN een luisterend oor was voor de aanrijdende amateurs richting de COTA-locatie.

Nadat alle antennes buiten waren opgesteld was het inmiddels 11.00 uur geworden. Traditioneel is er dan de toast op hen die ons zijn ontvallen, echter ging een openingswoord van de organisatie dit keer vooraf. Er werd kort stil gestaan op de afgelopen periode, daarna was er uitgebreid aandacht voor de inmiddels langdurige samenwerking van VERON en VRZA binnen regio 44.

Dan PA1FZH en Frank PE1EWR werden in het zonnetje gezet
20 jaar Techno-ronde

De clou zat ‘m in het staartje. De afronding van het openingswoord ging, na een terugblik op ruim 25 jaar van gezamenlijke evenementen en activiteiten, over de Techno-ronde. Sinds 4 maart 2002 is deze ronde iedere zondagavond te horen op 145.225 MHz. Beide ronde-leiders waren ook aanwezig in Lewedorp: Dan PA1FZH als first-operator en second-operator Frank PE1EWR (met een smoes gelokt). Als waardering voor 20 jaar Techno-ronde ontvingen zij een MOK met daarop de tekst: Namens alle luisteraars gefeliciteerd met 20 jaar wekelijkse techno-ronde op 145.225 MHz (zondags 21u00) leiders Dan PA1FZH & Frank PE1EWR 4 maart 2002 <<|>> 6 maart 2022

Zowel Tineke als Elna ontvingen een bijhorende ‘champagnefles’ met chocolade-inhoud, want zij moeten hun partner al ruim 20 jaar missen op de zondagavond. Al met al een mooi moment om op terug te kijken! Daarna was er de jaarlijkse toast en ging ieder verder aan de slag met zijn of haar experiment.

Boordevol experimenten

Een kleine samenvatting van de vele experimenten dit weekend:

Marcel PA2MKV had zijn ICOM 7300 meegenomen om deze zaterdag te experimenteren met zijn Endfed antenne en het FT8 programma.  

Ex-BB Clarkmast

Dan PA1FZH maakt dit weekend gebruik van de ‘nieuwe’ 40 jaar oude, 9 meter hoge Clarkmast welke door hem pas is gereviseerd. Ver boven de kantine stond de dualband antenne voor 2/70/23, die afwisselend was aangesloten op de koffer van Michel of Wijnand.

Naast de Clarkmast had Dan ook een vismast meegenomen. Met deze mast kunnen meerdere vishengels in positie worden gehouden, maar amateurs kunnen er ook handig experimenteel gebruik van maken door er bijvoorbeeld een PA0RDT Miniwhip in te hangen of een ander soort antenne. 

Olav PA0HYY had zijn AOR DV-1 (digitale) ontvanger meegenomen, om samen met zijn loopantenne, te kunnen luisteren naar o.a. CW signalen op de verschillende banden.

Veel tijd is besteed om de combinatie AOR / binnenhuisloop te vergelijken met de IC-705 / miniwhip. Het storingsniveau binnen is duidelijk hoger. Dit experiment zal zeker nog een keer met beide ontvangers buiten worden herhaald. Op beide ontvangers was trouwens “de buzzer UVB-76” hoorbaar op 4625 kHz. Dit station is al sinds de Koude Oorlog aanwezig en nu zeker weer in de belangstelling. Wat het is weet niemand, maar met een waas van geheimzinnigheid omgeven, is het gewoon leuk om te kijken of hij er nog is. 

Michel PD4AVO had ook zijn radiokoffer meegenomen, deze had onlangs een update gehad met daarin o.a. een Icom-7000 met een MFJ-929 antenne-tuner, een Kenwood TM-733 voor 2/70 en een voeding. De nieuw aangebrachte 230V schotkoppeling kon meteen worden gebruikt. Een meegenomen Miniwhip antenne is dit weekend getest evenals een Endfed voor 10-20-40 meter.

Robert PA3GEO had zijn nieuwe JPC-12 Antenne (Compact Edition Draagbare Multiband Verticale Antenne voor de korte golf) meegenomen. Deze antenne van 7 t/m 50 MHz kan maximaal 100 watt verdragen. Met zijn meegenomen analyzer heeft Robert de SWR goed kunnen testen. Naast de standaard telescoop antenne van 2,5 meter had Robert ook nog een extra spriet van 5 meter meegenomen. Zeker op 40 meter werkte dat uitstekend. Deze antenne, met een mooie opstraalhoek voor DX, gaan we zeker nog op Oranjeplaat terug zien.

Wijnand PA3HFJ had naast zijn radiokoffer ook zijn rugzak meegenomen waarin zijn FT-817 zit. Zijn doel was dit weekend de batterijen in de antennetuner te vervangen en de set gereed te maken voor het nieuwe buitenseizoen, wat ook is gelukt.

Wouter PB1WL bracht zijn nieuwe accuproject mee; een Lithium iron phosphate battery (ofwel in makkelijker te onthouden termen, een LiFePO4 accu). Netjes ingebouwd in een kunststof kist en uiteraard voorzien van de nodige PP30 connectoren kun je er bijna op lassen.

Gert PA3GUF, bekend van zijn Enigma projecten, kwam langs met zijn zesde enigma in wording. Een unieke gelegenheid om te zien hoe zo’n machine er aan de binnenkant uitziet en het leverde genoeg praatstof op. Ook de Enigma-rotor-testkast werd uitgebreid bekeken. Voorzichtig borrelen er al plannen op voor een weekendje Bletchley Park in de toekomst.

Solderen met vereende krachten
Soldeerprojecten

Karin PA2KM en René PA3CKP experimenteerden met verschillende soldeerbouten om een soldeerproject werkend te maken, mét succes! Daarnaast kwam ook aan bod hoe een PL-plug te solderen waar o.a. Danny PA3BLI en Michel PE1PTS goede raad konden geven. Later heeft de connector van een handmicrofoon van Robert nog de aandacht van Karin gehad, maar daar bleek later een ander kapot onderdeel in de microfoon zelf te zijn waardoor deze niet goed functioneerde. Al met al voor menig amateur een educatieve middag!

Nadat de avond in beeld kwam zijn Karin en Wijnand naar de chinees in ’s-Heerenhoek gereden om aldaar de lekkernijen te halen. Ruim 13 borden werden daarna gevuld, waarbij het als vanouds een gezellig diner mét onderling QSO was.

In de avond vonden nog de nodige experimenten plaats, waarna om 23.00 uur het licht letterlijk uitging voor Olav, Dan en Michel. Onder het gehoor van een beetje ruis en wat ‘data-muziek’ vloog de nacht voorbij. Al vrij vroeg kon Dan zijn ochtendrondje aanvangen en waren daarna Olav en Michel ook weer stand-by voor een nieuwe dag welke begon met voor ieder twee gekookte eitjes. Daarna was het inmelden in de wekelijkse 2 meter SSB ronde en uiteraard konden we Frank PE1EWR die meedeed in de IARU contest, punten geven op 2, 70, 23 en 13. Rond 10:00 kwamen de eerste gasten aan in Lewedorp. Zowel voor- als na de lunch vonden er nog activiteiten plaats, daarna was het opruimen, afwassen en een laatste toast op het succesvolle weekend.  

Culinaire experimenten

Dat dit weekend niet alleen met antennes en radio’s werd geëxperimenteerd bleek wel uit de verschillende culinaire hoogtepunten die de revue passeerden. Zo konden we allereerst genieten van de heerlijke appeltaart van Elna, later die dag waren er de brownies van Peter en Anneliese. Karin PA2KM bracht later nog een overheerlijke (zeer luchtige) cake waar de aanwezige deelnemers ook erg van genoten. Voor hen die op zondag aanwezig waren, was Elna met groentesoep afgereisd naar Lewedorp. Dank voor ieders inbreng!

Aanwezig waren dit weekend o.a. Olav PA0HYY, Marcel PA2MKV, Karin PA2KM, Wijnand PA3HFJ, Robert PA3GEO, Frank PE1EWR, René PA3CKP, Danny PA3BLI, Peter PA11578 & Anneliese, Bram PD1ABK & Karin, Dan PA1FZH & Elna, Wouter PB1WL, Michel PE1PTS, Cor PE1PTQ, Gert PA3GUF & Anneke en Michel PD4AVO.

We kunnen weer terugkijken op een fantastisch weekend. Dank aan ieder die aanwezig waren en hen die het mogelijk hebben gemaakt dat we weer konden samenkomen in Lewedorp. We kijken alweer uit naar de volgende editie!

Van deze 10e COTA zijn uiteraard ook weer beelden gemaakt door o.a. Wijnand, René, Dan en Michel, je vindt ze in het Fotoboek.

De traditionele zaterdagmiddag-in-het-zonnetje foto

pd4avo

Michel heeft zich in het verleden op allerlei gebieden ingezet voor de afdeling, zowel in bestuursfuncties als bij de organisatie van activiteiten. Sinds 2020 is hij weer lid van het afdelingsbestuur, deze keer in de rol van secretaris.

Een gedachte over “COTA 2022: Radio en gezelligheid op de camping!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *