Verslagen

PI4ZWN voor 2e keer actief bij Oranjemolen

In navolging op het succes van 2018 hebben we ook dit jaar weer een geslaagd radio evenement aan de Groene boulevard in Vlissingen beleefd. René PA3CKP had een programmaboekje naar het voorbeeld van Karin PD0KM geschreven en overleg gepleegd met de overige deelnemers: Robert PA3GEO, Jeroen PE1MWB en Michel PD4AVO, die vanwege zijn werk alleen in de ochtend mee kon helpen met de bouw.

Het werd een dag met uitdagingen. Jeroen dacht dat het zóndag de 11e was. Michel stond al vroeg bij de slagboom die maar niet open wilde. We moesten andere wegen verkennen om met twee auto’s bij de molen te kunnen parkeren. Dat werd tenslotte de opgang achter het Arsenaal.

Gebrek aan een Land Rover

Bij gebrek aan een Land Rover met alles erop en eraan, die ook nog eens een steile dijk kan beklimmen, hadden we wat meer werk met antennes, apparatuur plaatsen, antennemasten opzetten etc.  Kortom een dag met experimenten zoals het radioamateurs betaamt.

De insteek was dat Jeroen zijn WO2 mast zou opbouwen, dat Rene zijn mini rotor met de DK7ZB antenne voor 70 cm en 2 meter hierop zou installeren en daar bovenop ook nog een X30 voor de verticale polarisatie. Alles gemonteerd, bleek dit allemaal toch topzwaar te zijn.

Mast met veerkracht

Hoewel Jeroen veel vertrouwen stelde in de veerkracht van zijn antennemast, gaf René het een kans. De mast bleek door te buigen en na een kleine terugslag kon de schade beperkt blijven tot een plastic dopje van een uiteinde van de ‘boom’ van de kleine yagi. We besloten daarna e.e.a. te demonteren: de yagi op een apart kort alu mastje van 3 meter op een driepoot en de X30 in top van de veldmast. Ten gevolge van dit alles was René ook de ordonnans die met de auto van Robert steeds spullen uit zijn shack respectievelijk uit het clubhuis ging halen die toch nodig bleken te zijn. Gelukkig hadden we alles beschikbaar, zelfs de boterhammetjes voor tussendoor.

Robert PA3GEO achter de knoppen.

Robert die niet zoveel aandacht wilde besteden aan antenne experimenten wilde zo snel mogelijk in CW uitkomen op de banden. We besloten dan ook al eerste de FD4 als inverted V op te hangen aan het bordes van de molen. Met een DRCO autoklem onder het wiel van de auto van René en een mast daarop aan de ene kant en de ‘veilige’ bevestiging aan het hekwerk van de bunker aan de andere kant ging dat aanvankelijk goed. De eerste SWR meting op de IC7300 ging goed. Kort daarna ook daar een storing. De coax kabel Aircell 7 met ferrietkralen tegen terugslag maakte aan de kant van de transceiver geen deugdelijke indruk. Jeroen kon de plug opnieuw zetten, maar de SWR bleef.

Losse schoen

Toen de molenaar de molen stilzette, omdat de wind was gekrompen, pakten we onze kans om het voedingspunt van de antenne te controleren en zagen daar een niet goed aangeklemd schoentje waar bij enige beweging van de coaxiale kabel de antennedraad uitging, waardoor er één kant van het stralingsdiagram wegviel met een oneindige SWR tot gevolg.  Het was gelukkig eenvoudig het probleem op te lossen.

Jeroen PE1MWB soldeert een plug.

Het was inmiddels 11:45 uur en René liep naar de bunker om daar het VHF/UHF station op te bouwen, maar het geduld van de bunkerbeheerders, die volgens afspraak pas om 14:00 uur zouden komen was op. Ze zaten al vanaf 10:00 uur te wachten en door de vertraging die ontstond hadden we de bunkermannen helemaal vergeten. Excuus gemaakt, want we willen wel graag dat bij de Slag om de Schelde de bunker de hele dag meedoet.

Het was prachtig weer en we kregen ook nog bezoek van Frank, Menno en nog een paar andere radioamateurs evenals Ina, de vrouw van Jeroen.  Het werd best gezellig. Robert en René hebben een aantal verbindingen kunnen maken w.o. eentje met een Engels wind Mill station. Robert noteerde in no time een aantal CW QSO’s maar ook eentje in SSB die gelukkig wat langer duurde. René handelde vooral wat lokaal verkeer af die uiteraard een mooie QSL card wilden scoren. Frank maakte een leuke foto met Jeroen, Robert en René op het bordes van de Oranjemolen met de antennes op de voorgrond. Prima plaatje, dit zou zomaar een QSL card kunnen opleveren.

Opruimen

Om 16:00 uur kwam het verzoek om op te gaan ruimen. Het was niet druk dit jaar met de Molendag en Harm wilde naar huis. We danken hem voor de koffierondes,  iets na 17:00 uur hadden we alles weer ingepakt en konden we terugzien op weer een geslaagde Molendag.

Het opbouwen van een veldstation met antennepark is best een hele klus…

We kwamen wel tot de conclusie dat het opbouwen van een veldstation met antennepark best een hele klus is als je het niet regelmatig oefent. De grootte van het veldstation en het aantal deelnemers op 31 augustus 2019 ter herdenking van de Slag om de Schelde, 75 jaar na dato, vereist toch dat we de avond ervoor al beginnen met het tentenkamp en de antennemasten.

Er zijn nog weinig activiteiten voor die dag in Vlissingen georganiseerd. Het programmaboekje om het themajaar ‘Vlissingen 75 jaar Slag om de Schelde’ geeft mooi aan dat er een veldstation bij Uncle Beach kan worden bezocht, dat is natuurlijk erg leuk voor het publiek dat daar nu massaal kennis van heeft genomen. Verwacht mag worden dat de uitgebreide vlootschouw en de low passes van historisch vliegtuigen extra mensen zal trekken naar Uncle Beach, de Oranjemolen, de bunker en natuurlijk naar ons veldstation. We zien ernaar uit en hebben er zin in!

Dank voor ieders inzet en belangstelling voor deze dag!

Crew: Robert PA3GEO, Jeroen PE1MWB, Michel PD4AVO, René PA3CKP

De foto’s van deze dag staan uiteraard in het Fotoboek!

Een deel van het antennepark en uitzicht.

pa3ckp

René heeft in 2018 de radiohobby weer opgepakt en is meteen een actief lid van de afdeling gebleken. Hij doet mee aan de 80m vossenjachten en zet zich in voor de organisatie van diverse activiteiten. Inmiddels is hij ook de penningmeester in het afdelingsbestuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *