Verslagen

Motorola’s herprogrammeren

Veel amateurs maken nog steeds dankbaar gebruik van Motorola apparatuur. Om mee te luisteren, soms ook om mee te zenden. Voordelen ? Uiterlijk, robuust en degelijk. Heldere audio. Prima signaal. Het geeft ook smoel in de shack, in de auto of aan de broekriem. 

Heeft Motorola dan ook nadelen ? Zeker! Het ‘even’ herprogrammeren van een Motorola mobilofoon of portofoon is niet aanwezig. Als een frequentie moet worden gewijzigd dan moet er een computer met bijhorende Rib en kabel(s) aan te pas komen. Bij de nieuwere modellen is dat vrij makkelijk met een actuele Windows pc, echter met sommige modellen moeten de meest oudste pc’s worden gebruikt om de Motorola te kunnen blijven gebruiken.

Antieke PC is noodzakelijk!
Stille Motorola’s

In onze regio zijn enkele Motorola gebruikers die hun exemplaar met name gebruiken voor lokaal simplex en de verschillende repeaters in de regio. Met de wijziging van PI2VLI werden deze zomer enkele Motorola modellen erg stil. Een periode van testen op de nieuwe frequentie en het uiteindelijk beschikbaar komen van de nieuwe vergunning maakte het uiteindelijk mogelijk om enkele Motorola exemplaren te laten herprogrammeren.

Dinsdagavond 1 november was het dan zover. Walter (lid van Veron A44) was genegen om met zijn voeding, kabels, Ribs, twee verouderde laptops en zijn grote stapel 3.5 inch floppy’s af te reizen naar de radioshack van de VRZA afdeling ZWN in Vlissingen. Daar stonden naast Serge PA9822 en Michel PD4AVO ook verschillende Motorola’s van zes eindgebruikers klaar om te worden geprogrammeerd. Hiervoor had in de Deltaloep een oproep gestaan. Juist de verouderde laptops met bijvoorbeeld windows 3.1 zijn nodig om mét de juiste software de programmeren. De apparatuur van VRZA-, VERON en DRCO gelederen bestonden o.a. uit enkele GM950 en MC2100 toestellen. Hierin werden door Walter gedurende de avond o.a. de nieuwe repeaterfrequentie van PI2VLI (438.4375 MHz, shift -7,6 MHz, CT 88,5 Hz) en enkele DRCO noodfrequenties geprogrammeerd.  

In de herhaling

Van alle aanwezige Motorola’s bleken er uiteindelijk twee exemplaren niet diezelfde avond te kunnen worden geprogrammeerd met de aanwezige software. Dit kan komen doordat eerder nieuwere software is gebruikt of dat een type software van een ander merk roet in het eten heeft gegooid. Walter zou thuis verder op onderzoek gaan om uiteindelijk ook de andere Motorola’s te kunnen herprogrammeren.  

Indien amateurs in de nabije toekomst ook zijn of haar Motorola zou willen laten herprogrammeren, laat het dan even weten aan je afdelingsbestuur zodat we in de nabije toekomst een volgende sessie kunnen plannen.  

Programmeeractie in de clubshack.

pd4avo

Michel heeft zich in het verleden op allerlei gebieden ingezet voor de afdeling, zowel in bestuursfuncties als bij de organisatie van activiteiten. Sinds 2020 is hij weer lid van het afdelingsbestuur, deze keer in de rol van secretaris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *