Lezers schrijven

Dag van de Radioamateur 2022 te Zwolle

Na een lange reis op vrijdag kwamen we zaterdag tijdig aan op de dag van de Radio-Amateur in Zwolle. Na binnenkomst met (super modern) onze QR-code liepen we naar de hal waar het eerste deel van de stands stonden. Er waren volop met aan onze hobby gerelateerde bedrijven, instellingen en instanties die zich presenteerde.

Zo kwamen we Guus PE1PLM tegen. Dit keer niet voor zichzelf maar met een Franse zakenrelatie. Een stukje verderop werd de signaalzoeker uit het assortiment van de JOTA printjes gedemonstreerd door de VERON EMC commissie, De ontwerpers van dat printje waren er natuurlijk zelf ook met hun stand van de JOTA-JOTI kitbuilding. Een deel van dat team is ook lid van het team van de TeCoHIT, dus daar kon ik even gezellig bijkletsen. Ze hebben dit jaar weer een nieuw project gemaakt. Een heuse Lelievlet. Natuurlijk heb ik een setje gekocht en zal ik binnenkort de soldeerbout eens aanzetten. Een foto zal dan volgen.

VRZA shirt

Ik had deze keer mijn VRZA shirt aan met daarop call en naam en ik had vooraf bedacht dat ik dan wel aangesproken kon worden door mensen die mijn call herkenden als die van de contestmanager. Dat werkt dus en ik heb met een aantal OM’s een gezellig eyeball-QSO gehad.

Ook zonder die trui wordt ik overigens al herkend en zo werd ik in de buurt van de VRZA stand aangeschoten door de razende reporter die vroeg of ze mij mochten interviewen. Dat vond ik wel leuk en nadat er nog een zoektocht was naar batterijen voor de microfoon kon het interview beginnen. Je kunt dit terug kijken op de VRZA website bij het videoverslag van die dag.

Tijdens de rit naar Zwolle had ik de nieuwe Electron gelezen met daarin een stukje NL-post waarin stond dat er geen contesten voor de luister-amateurs meer waren dit jaar. Ik heb met de schrijver (Thieu NL199) gebabbeld en verteld dat ook bij de locatorcontest luisteramateurs mogen inzenden. Voortaan zal ik ook naar hem een stukje tekst en de uitslag van de luisteramateurs sturen. Misschien krijgen we zo nog meer inzenders.

Na een lekker bakje thee zijn we in de tweede hal een rondje gaan lopen. Bij de zelfbouw tentoonstelling uitgebreid staan kijken en praten met de mannen van Bergen op Zoom, Henk PA5HE, Rob PA0RPA en Matthé PD1AJZ.

Plugjes en verloopjes

In die tweede hal stonden ook een paar stands van de elektronica winkels en Wijnand PA3HFJ is daar in de bak met plugjes en verloopjes aan het rommelen geweest.

Na een lunchmoment was het wachten op de laatste lezing met aansluitend de uitreiking van de bekers voor de VHF contesten. Dat duurde wel erg lang. Ruim 3 kwartier zijn ze bezig geweest om de computer met de beamer te laten communiceren, een wachtwoord te achterhalen en dan ook nog een programma moeten updaten omdat anders de presentatie niet kon draaien. Pfffff.

De lezing zelf was wel goed maar ging over DATV en dat is niet een van de dingen waar wij mee bezig zijn, maar toch leer je er weer wel van. (vooral dat je alles goed moet voorbereiden). Aan het eind was iedereen het wachten wel beu en werd de prijsuitreiking afgeraffeld terwijl iedereen die geen prijs had al weg liep. Jammer.

Wij gingen met een zware tas, vol met de prijzen van Wijnand en Frank, PE1EWR om 17.00 uur eindelijk de IJsselhallen weer uit.

Bekijk hieronder de VRZA video over de Dag van de Radioamateur.

pa2km

Karin PA2KM is de voorzitter van de afdeling Zuid West Nederland en betrokken bij de organisatie van diverse activiteiten. Daarnaast is ze namens het DQB ook de QSL-manager voor Regio 44 en de landelijke Contestmanager van de VRZA.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *