Lezers schrijven

CQ-WW contest met veel activiteit

De CQ-WW contest is wereldwijd de drukst bezette radiowedstrijd met meer dan 35.000 deelnemers. Dit maakt de contest een uitgelezen moment om je amateurstation te testen. Aan tegenstations immers geen gebrek! Afgelopen weekend van 30-31 oktober 2022 vond de SSB-editie plaats, in het laatste weekend van november is de CW-mode aan de beurt.

Ook kun je veel kennis opdoen op het gebied van propagatie: op welk tijdstip van de dag kun je welke landen verwachten en proberen te werken. De contest duurt 48 uur dus tijd genoeg om dit te ontdekken. Uiteraard hoef je niet de volle tijd mee te doen; zo kon ik, Wijnand PA3HFJ, deze keer maar beperkt deelnemen want ook de Dag van de Radioamateur lonkte.

Ik was dus alleen op zondag actief in de contest in verschillende tijdblokken. In totaal heb ik 7 uur achter de set gezeten en in die tijd 220 QSO’s gemaakt. En had ik al genoemd dat deze contest bij uitstek geschikt is om het aantal gewerkte DX-landen op te vijzelen? Dus ook als je geen die-hard contester bent dan is het toch leuk en leerzaam om een paar uurtjes deel te nemen.

De statistieken

Zoals gezegd heb ik 220 verbindingen gemaakt, en daar zaten leuke landen tussen. Een bloemlezing: China, Hongkong, Thailand, Mongolië, Uruguay, Brazilië, Argentinië, Kaap Verdië, Kaaiman eilanden, Dominicaanse republiek, Aruba, Curacao, Antigua & Barbuda, St. Kitts & Nevis en Indonesië. En natuurlijk een flink aantal Amerikanen. Uiteraard staan er ook de nodige Europese landen in het log.

De gebruikte middelen in en rond huize PA3HFJ bestaan uit een Yaesu FTdx101D met 100 Watt output, met als antennes een FD-4 OCF draadantenne voor m.n. de 40 en 80 meter banden alsmede een draaibare FB-31 dipool voor de hogere banden (20, 15 en 10 meter) op ongeveer 10 meter boven de grond. Als logprogramma gebruik ik het onvolprezen N1MM (een van de weinige programma’s waarvoor ik als Linux gebruiker nog Windows in Virtualbox opstart 🙂 ) en een voetschakelaar en headset zijn handig om je handen vrij te houden voor het loggen.

Maar het kan natuurlijk ook eenvoudiger door op papier te loggen en alleen een draadantenne te gebruiken. Als je je log wilt inzenden naar de contestmanager dan is op de PC loggen overigens wel een must.

Ik heb mij in ieder geval weer prima vermaakt. Er is nagenoeg elk weekend wel een HF contest dus mogelijkheden genoeg om het eens een keer te proberen!

pa3hfj

Wijnand PA3HFJ is de webmaster van www.pi4zwn.nl en als zodanig verantwoordelijk voor zowel het technisch functioneren van de site als de inhoud. Tevens is hij namens het DQB sub-QSL-manager voor Regio 44. Daarnaast is hij betrokken bij de organisatie van vele activiteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *