Lezers schrijven

Aandacht voor bevrijding Rilland met PB75RILLAND

Met de speciale call PB75RILLAND wordt herdacht dat op 25 oktober 1944 Rilland-Bath als eerste dorp op de Bevelanden werd bevrijd door de Canadezen.

Ter herinnering aan de bevrijding is er een herdenkingspunt van de internationale Liberation Route, zoals te zien is op de onderstaande foto, geplaatst in Rilland op 25 oktober j.l.

In de periode tussen 1 en 29 november 2019 zal PB75RILLAND in CW en SSB in de lucht komen. Getracht word om regelmatig qrv te zijn op HF en VHF.

Het nieuwe herdenkingspunt in Rilland op de Liberation Route.

Tijdens de Locator contest zal er ook uitgezonden worden met deze call maar dan vanuit Vlissingen JO11TK.

Een online log zal worden aangemaakt door mijn radio vriend Wijnand PA3HFJ. (tnx)

Alle andere uitzendingen vinden plaats vanuit Rilland. Houd het dx-cluster in de gaten want voordat ik begin meld ik het op het clusternetwerk.

Liberation Route Europe
De Liberation Route Europe is een groeiende, internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de Europese geschiedenis met elkaar verbindt. De route vormt een schakel tussen de belangrijkste regio’s tijdens de opmars van de geallieerden. Het doel van de route is een gemeenschappelijk bewustzijn creëren voor het belang van vrijheid, de Tweede Wereldoorlog herdenken en vrijheid vieren en koesteren voor de toekomst.

De bevrijding van Rilland was onderdeel van de Operation Vitality. Op 24 oktober 1944 begon deze derde fase van de Slag om de Schelde. Het doel van de operatie was het schiereiland Zuid-Beveland te bevrijden van Duitse troepen. Wederom moesten de geallieerden niet alleen de Duitse weerstand overwinnen, maar ook het moeilijk begaanbare terrein.

Nieuwsgierig geworden? Hier kun je meer lezen over Operation Vitality en de Liberation Route Europe.

Best 73 en tot werkens!

Robert PA3GEO
Rilland JO21CJ

pa3geo

Robert PA3GEO is al vele jaren lid van de afdeling ZWN en op vele facetten van de hobby actief. Zo organiseert hij ieder jaar de PACC contest in de clubshack en was hij actief in het afdelingsbestuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *