Lezers schrijven

JOTA-station PA3HFJ/J in Arnemuiden

Dit jaar waren Wijnand, PA3HFJ en ik, Karin PA2KM, weer uitgenodigd om bij de Baden Powell scoutinggroep in Arnemuiden de JOTA te komen draaien.

Al heel wat jaren JOTA ervaring hebben we nu. Als jeugdlid bij Scouting hebben we er al mee kennis gemaakt, later kwamen we het als leidinggevende weer tegen en nu zijn we zelf de zendamateur die onze hobby bij de jeugdige Scoutingleden onder de aandacht mogen brengen.

Het invulformulier met naam etc.
Pre-teaching

Zaterdag 5 oktober waren we al naar Arnemuiden toe geweest om er in 2 uurtjes een korte JOTA cursus te verzorgen. Wat mag ik wel en wat mag ik niet op de radio, radio wat is dat eigenlijk, hoe kan ik mijn naam spellen en wat is een QSL-kaart? Allemaal vragen waar we de Welpen en Scouts een antwoord op gaven.

Nadat de kinderen hun naam in het NATO-alfabet hadden opgeschreven deden we er nog wat spelletjes mee om dit te oefenen en daarna zijn we buiten het stoorzenderspel gaan spelen om de kinderen te laten ervaren dat het soms moeilijk is om je door alle storing heen verstaanbaar te maken.

Het stoorzenderspel, wat is dat dan???

Je verdeelt de groep in drieën. Groep 1 verzint een korte zin en gaat die door geven aan groep 3. Groep 2 staat in het midden van het terrein, in dit geval het grasveld, de stoorzender te spelen. Door hard te roepen en zingen storen ze groep 1 die in koor de zin door probeert te geven. Groep 3 doet ondertussen aan de andere kant van het veld zijn best om de boodschap helder te krijgen.

Best wel moeilijk hoor, maar er was na de derde wissel een heel slimme scout die in plaats van direct achter het storende groepje te gaan staan een stukje opzij ging staan. Hierdoor kwam de boodschap van groep 1 langs de stoorzender en wisten ze heel snel wat de zin was die werd doorgegeven.

Zaterdag 19 oktober: JOTA!

Om 9.00 uur kwamen we aan bij het clubhuis en werden we welkom geheten met koffie en een bolus. Daarna zijn we de zenders klaar gaan zetten en de antennes op gaan bouwen. Terwijl we dit aan het doen waren kwam Bram PB1RAM, de regionaal JOTA-JOTI adviseur, al op bezoek. Hij heeft de groep het JOTA certificaat overhandigd en na een poosje gezellig gekletst te hebben is hij door gereden naar Kloosterzande.

Waar staat die plaats op de kaart?

Rond 11 uur waren de Scouts zover en konden we aan de eerste spelronde gaan beginnen. De helft van de groep ging het dorp in met “walkie-talkies” en de andere helft bleef bij ons.

Met die 9 kinderen zijn we achter de sets gekropen. Al snel hadden we verbinding met Wouter PB1WL in Goes en de Welpen van de Hertog van Beijeren-GOSAHA. Al onze Scouts waren super enthousiast en je kon merken dat we de namen hadden geoefend. Alles kwam er vloeiend uit. Een enkeling kon het nog uit het hoofd van vorig jaar en andere hadden hem gedurende de morgen al helemaal uit het hoofd geleerd. De jongste Welpen moesten drie verbindingen maken en de oudere, de Scouts vijf. Dat hield dus in vijf keer je naam zeggen en spellen en vertellen hoe oud je bent en waar je vandaan komt. Als een trein ging dat. Ze hadden er echt plezier in.

De scouts dringen om de mike.

Ook met de Canisiusgroep in Kloosterzande werd een verbinding gemaakt en met een Scout daar alle informatie uitgewisseld. In de middag ging het met de tweede groep iets rustiger met de verbindingen en hebben ze allemaal nog een paar keer CQ mogen roepen. Gelukkig hebben ze toen ook het vereiste aantal verbindingen gemaakt.

QSL kaarten

Een van de verbindingen die de ochtend groep gemaakt had was met Robert, PA3GEO. Robert besloot om ook even langs te komen voordat hij naar Vlissingen ging voor het evenement Wings, War and Concrete en deelde meteen zijn QSL-kaart uit aan de kinderen. Wat een leuke verrassing was dat.

Nog meer bezoek

Na afloop van het programma kregen we nog meer bezoek. Okko, PH2CV van de PR-commissie en Hendrik, PA0HDI van de Jeugd en Jongeren-commissie van de VERON kwamen op hun ronde langs Zuid-Nederlandse JOTA stations bij ons langs om sfeer te proeven. Helaas was het zenden net klaar maar hebben ze nog wel het enthousiasme van de kinderen meegekregen.

Nadat de kinderen vertrokken waren en ook het bezoek weg was zijn we alles weer op gaan breken en rond 17.00 uur reden we weer het terrein af.

Weer een JOTA-ervaring rijker en met een uitnodiging voor volgend jaar op zak hebben we weer een leuke Scouting-zenddag achter de rug.

Een aantal foto’s van deze JOTA editie zijn te bekijken in het Fotoboek.

Veel is niet nodig voor een succesvolle JOTA: met een Land Rover kom je al een heel eind… 🙂

pa2km

Karin PA2KM is de voorzitter van de afdeling Zuid West Nederland en betrokken bij de organisatie van diverse activiteiten. Daarnaast is ze namens het DQB ook de QSL-manager voor Regio 44 en de landelijke Contestmanager van de VRZA.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *