Verslagen

Antennemast teruggeplaatst

Zondag 20 oktober is, voorafgaand de jaarlijkse VRZA QSO party, de door Piet PA1PSD gerenoveerde kokermast teruggeplaatst. Eerder dit jaar waren beide masten al preventief naar beneden gehaald i.v.m. ons mogelijk vertrek in de Binnenhaven.

Toen men aangaf dat het vertrek pas medio 2023 zal plaatsvinden, is gekozen voor renovatie én tijdelijke terugplaatsing van de kokermast. Piet PA1PSD heeft begin oktober de kokermast voor ons gerenoveerd. Er is bijvoorbeeld een nieuwe lier én bovenwiel geplaatst, nieuw staaldraad geïnstalleerd en een extra oog in de mast geplaatst.

Nu we ten minste tot mei 2023 op de huidige locatie kunnen blijven, is ervoor gekozen om de kokermast te testen én deze tijdelijk te laten staan om hier komende 5 maanden gebruik van te maken. 

De antennemast staat weer overeind.
Slecht weer voorspelling

Alhoewel de voorspellingen voor zondag slecht zijn, blijkt het de eerste uren toch droog te blijven. Al om 08.30 uur staat de verlichting en verwarming al aan, want René PA3CKP en Michel PD4AVO beginnen al vroeg. De mastdelen verhuizen naar de grote loods zodat aldaar kan worden begonnen met het opzetten van het antennepark. Nadat de mastdelen schuin worden weggezet kunnen de rotor, rotorpijp en de pas aangeschafte koehoornbeugel worden gemonteerd. Hierop komen de Diamond X-30 antenne en een Discone breedband ontvangstantenne. De eerste coaxkabels worden gemonteerd en de rotorklok wordt aangesloten op de rotor om deze te testen.

Omstreeks 10.00 uur is de eerste koffiepauze, Wijnand PA3HFJ en Karin PA2KM schuiven aan om daarna samen de richtantenne voor 2/70 op de rotorpijp te plaatsen. Daarna is er in klein comité overleg over de juiste Noord bepaling. Met de juiste middelen komen we gezamenlijk tot de juiste conclusie waardoor we de horizontale richtantenne meteen de juiste richting kunnen vastzetten. Daarna worden de laatste coaxkabel en rotorkabel met ty-wraps toegevoegd. Binnen zijn we klaar!

Wiel opnieuw uitvinden

Rest buiten de bestaande FD4 antenne te ontdoen van zijn ophangpunt. Deze 10 meter hoge constructie kan veilig worden weggehaald. Niet veel later arriveren Marcel PD2MDB en Dan PA1FZH. Voordeel is dat Dan wat betreft de masten bij alle montage- en demontage werkzaamheden is geweest zodat we niet het wiel opnieuw hoeven uit te vinden. Met gebruik van de lier van zijn Landrover én de juiste mensen op de juiste plek staat de kokermast met 15 minuten rechtop langs de vaste ladder aan het gebouw. De FD4 wordt terug opgehangen aan de nieuw aangebrachte katrol waardoor alleen nog de coaxkabels en rotorkabel moet worden afgemonteerd. Iedereen wordt bedankt voor zijn en/of haar hulp, zowel voor- als tijdens de installatie van de gerenoveerde kokermast!

Geheel volgens schema kan rond 13.00 uur de lunch worden aangevangen, maar worden óók al de eerste verbindingen gemaakt met amateurs uit de regio, want het is vandaag de 71e verjaardag van de landelijke VRZA. De jaarlijkse QSO party is van start gegaan op 2 meter en 80 meter. Hoe dat verliep is terug te lezen in een volgend artikel op deze website.

Om te zien hoe e.e.a. in z’n werk ging bekijk je natuurlijk de foto’s in het Fotoboek.

Michel PD4AVO treft de eerste voorbereidingen.

pd4avo

Michel heeft zich in het verleden op allerlei gebieden ingezet voor de afdeling, zowel in bestuursfuncties als bij de organisatie van activiteiten. Sinds 2020 is hij weer lid van het afdelingsbestuur, deze keer in de rol van secretaris.

Een gedachte over “Antennemast teruggeplaatst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *