Lezers schrijven

Antenneswitch naar het model van PA0MBJ

Mijn drang naar het kopen van relatief schaarse zelfbouw kitjes waarvan het niveau voor een beginner bereikbaar moet zijn, werd gevoed na de presentatie door Mans PA0MBJ op de afdelingsbijeenkomst van de Veron Walcheren ergens vorig jaar. Kort daarna werd een exemplaar van zijn ontwerp en kit van de antenneswitch en ook de kit voor de QRM killer besteld.

Voor de QRM killer bestaat een uitgebreide bouwbeschrijving op de website van de VERON afdeling  Wageningen, voor de antenneswitch bestaat die nog niet. Wel is het schema en de opstelling van de onderdelen geleverd en ook Mans bleek niet te beroerd de nodige assistentie te verlenen bij de bouw.

2 modellen

Er zijn twee verschillende printplaten (PCB’s) die van 2017 en die van 2018 met een iets ander ontwerp. Ik heb beide in m’n bezit. Tevens is het mogelijk de antennes te schakelen met ofwel een klein drie standen schakelaartje of met een bekabelde bediening op afstand. Daarvoor wordt dan een aparte plug geleverd en zo je wil ook een schakelaar (optie). Beide heb ik aangeschaft.

De behuizing is ook goed geregeld. Alleen zorgen dat je over het juiste boormateriaal beschikt en over de werkwijze om de gaten netjes volgens het bestek te boren.

Al met al leek me deze kit leuk om eens onder de aandacht te brengen bij het open radiohuis. Voor de prijs hoef je het niet te laten: al vanaf EUR 23.

Voor de prijs hoef je het niet te laten: al vanaf EUR 23

René PA3CKP

Met de antenne switch kun je drie HF antennes bedienen en wie wil er nu niet meerdere antennes aan de set kunnen schakelen, al is het alleen al om te testen welke antenne het beste resultaat heeft voor een bepaalde band.

In tegenstelling tot een switch als de crosscountry die bij een aantal van ons al in gebruik is, kun je deze switch niet alleen gebruiken om te ontvangen maar ook om mee te zenden.

Bijgaand wat fotomateriaal van beide versies. Ik neem ze mee op 2 maart 2024 en wellicht zijn mensen ook al enthousiast en bestellen ze een kit op marktplaats bij Mans Jansen (). Mans heeft soms ook kant en klare switches beschikbaar die door andere amateurs voor een kleine bijdrage in elkaar zijn gezet.

Graag tot ziens komende zaterdag 2 maart 2024 in de clubshack van VRZA ZWN! 73, René PA3CKP.

René, bedankt voor jouw enthousiaste bijdrage! Wil jij ook eens laten zien waar je mee bezig bent m.b.t. tot onze veelzijdige radiohobby? Stuur dan een artikeltje in via . Maak je geen zorgen over de opmaak, taalvoutjes etc., dat komt wel goed!

pa3ckp

René heeft in 2018 de radiohobby weer opgepakt en is meteen een actief lid van de afdeling gebleken. Hij doet mee aan de 80m vossenjachten en zet zich in voor de organisatie van diverse activiteiten. Inmiddels is hij ook de penningmeester in het afdelingsbestuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *