HAM-nieuws

BB-bunker op Schouwen weer één dag PB6BB

Op zaterdag 9 september 2023, Open Monumentendag, zal de S-post “Burgh” van de Bescherming Bevolking weer worden opengesteld. Deze S-post in de bossen bij Westenschouwen is in beheer bij Dan PA1FZH. Hij zal de nodige attributen die hier vroeger gebruikt werden laten zien.

Al een aantal jaar wordt de schuilbunker tijdens deze dag ook geactiveerd met de call PB6BB. Dit jaar zal dat niet anders zijn; Karin PA2KM, Wijnand PA3HFJ en Robert PA3GEO zullen dan naast de bunker een HF- en VHF-station opbouwen en de speciale call “on the air” brengen.

Uitkijktoren

De eigenlijke stationaire meetpost werd in geval van een dreiging ingericht op de uitkijktoren en was bestemd voor het uitvoeren van metingen nadat een kernbom zou zijn afgevuurd. De metingen bestonden uit plaatsbepaling, hoogte bepaling, het meten van de drukgolf, de directe straling en de “fall-out” (radioactief stof wat neerslaat). Bij een dreiging zouden de meettorens in ploegendienst worden bemand door steeds drie BB vrijwilligers uit de omgeving.

In geval van een daadwerkelijke nucleaire aanval konden de drie BB vrijwilligers schuilen in de naast de toren gelegen kleine bunker. Van deze bunker zijn er nog slechts 6 overgebleven.

De bunker is gelegen aan de Adriaan v/d Weijdeweg aan het eind van het betonpad, onderaan de uitkijktoren en is geopend van 09:00 – 17:00 uur.

Parkeren kan (helaas betaald) op het parkeerterrein aan het begin van het pad (Navigatie: Parkeerplaats het Groene Duin, hoek Bosweg / A. v/d Weijdeweg, Burgh Haamstede).

Wellicht tot ziens of tot werkens!

pa3hfj

Wijnand PA3HFJ is de webmaster van www.pi4zwn.nl en als zodanig verantwoordelijk voor zowel het technisch functioneren van de site als de inhoud. Tevens is hij namens het DQB sub-QSL-manager voor Regio 44. Daarnaast is hij betrokken bij de organisatie van vele activiteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *