Lezers schrijven

Blitzortung bliksem radar

Behalve het stormachtige weer dat we met Ciara en Dennis onlangs hebben ondergaan en niet zo leuk is voor je antennes is er nóg een “vijand” voor ons als radio-amateurs op weergebied te noemen: bliksem!

Want sommigen hebben het wellicht wel eens ondervonden, vergeten je antennekabel uit je dure set te verwijderen terwijl er onweer op komst is en dan later constateren dat je de set kunt gaan (laten) repareren omdat er iets in de ingangstrap van je ontvanger is doorgepiept door een te hoge spanning.

QRN

Jeroen PE1MWB wees ons op een interessante site: Blitzortung.org. Deze site laat wereldwijd live zien waar er onweer-ontladingen plaats vinden. Sowieso is dat voor de weerliefhebbers onder ons mooi om te volgen. Maar ook handig als je op de korte golf bliksem-QRN waarneemt en eens wilt weten waar dat vandaan komt, en vooral of het jouw kant op komt! Want dan kun je alsnog die plug uit je set schroeven om schade te voorkomen.

De site die ook in de Nederlandse taal is weer te geven is te bereiken via http://nl.blitzortung.org. Je kunt dus de hele aardbol bekijken maar ook deelgebieden bekijken. Er is ook nog een zoomable kaart beschikbaar waarin je naar hartelust kunt pannen en zoomen: http://map.blitzortung.org.

Jeroen, bedankt voor deze tip. Heb jij ook een leuk ham-gerelateerd onderwerp dat voor onze lezers interessant kan zijn? Laat het ons weten via en wellicht vind je het even later terug op deze website!

Het gaat behoorlijk tekeer boven diverse gebieden van Australië (zo 16 februari 22:15u)

pa3hfj

Wijnand PA3HFJ is de webmaster van www.pi4zwn.nl en als zodanig verantwoordelijk voor zowel het technisch functioneren van de site als de inhoud. Tevens is hij namens het DQB sub-QSL-manager voor Regio 44. Daarnaast is hij betrokken bij de organisatie van vele activiteiten.

Een gedachte over “Blitzortung bliksem radar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *