Lezers schrijven

Communicatiebunker 618 geactiveerd

Op 25 mei was het Bunkerdag. Vele bunkers van de Atlantikwal door het hele land waren open gesteld voor bezoekers.

Op Walcheren waren dat:

  • De personeelsbunker 502 en observatiebunker143 in Zoutelande
  • De hospitaalbunker 159, munitiebunkers 145 en manschappenbunkers 622 in Dishoek
  • De communicatiebunker 618 in Middelburg
  • De commandobunker 621 in Vlissingen
  • De MG bunker R630 in Vlissingen
  • De observatiebunker 143 in Vlissingen

Bunker 618

Zo opende dus ook de bunker 618 in het park Toorenvliedt in Middelburg zijn deuren voor het publiek. De radiozendamateurs Bill PD5BS en Robert PA3GEO waren benaderd door bunker beheer of we wat verbindingen wilden maken in de 618 bunker. Erg leuk natuurlijk als je verbinding kan maken vanuit deze voormalige communicatie bunker van de Duitse wehrmacht uit de 2e wereldoorlog.

De CW sounder omringd door “vintage” apparatuur.

Om 8.00 uur ’s morgens waren we bij de bunker waar Henk en iets later Raimond ons begroeten. Na een bakje koffie te hebben gedaan was het tijd om de antenne op te zetten en de set aan te sluiten. Het weer was ons niet goed gezind want de regen kwam gestaag uit de hemel vallen.

Mede ook door de WPX contest op de amateurbanden van de korte golf werd besloten de PAC-12 antenne op te zetten. Dit is een eenvoudige verticale antenne met een afstemmings spoel en grondradialen die op veel frequenties is te gebruiken. Met 20 meter coaxiale kabel konden we de radio set bereiken, door de kabel via het gat van de nabijverdediging de bunker binnen te brengen en zodanig vast te maken dat bezoekers er geen last van hadden. Want veiligheid is natuurlijk belangrijk.

Robert had ook zijn Enigma-E, ingebouwd in een mooie houten doos, meegenomen om te laten zien, want in de 618 heeft origineel ook een Enigma M3 gestaan. In de 618 zijn ook twee Enigma-E modellen aanwezig om de jeugd wat uitleg te geven. In het bunker complex Dishoek werd een uitgebreide uitleg over deze crypto machine door Dan PA1FZH, met behulp van de M4 machine.

Bill PD5BS maakt geconcentreerd zijn eerste CW verbinding.

Eerste CW verbinding

De radio werd aangezet en in de mode CW (morse) gezet, waardoor in de 618 de vertrouwde morsetekens van weleer te horen waren. In de oorlog werd in deze bunker ook morse code gebruikt en deze ontvangen berichten werden dan ontcijferd door de Enigma. Voor Bill PD5BS was het een spannende dag want hij zou, na een maand training, vandaag zijn eerste morse verbinding maken.

Piet PA0CWF was op 40 meter gekomen om een QSO te maken met PD5BS. Toch makkelijk dat Robert GEO een beetje kon mee kijken om wat meer rust te geven voor de aspirant CW operator. Dolblij was hij met zijn eerste verbinding. Gefeliciteerd hoor !! Niet veel later volgde ook nog een CW QSO met Wijnand PA3HFJ en Karin PA2KM.

Ook de morse sounder waar bezoekers hun naam konden seinen werd vaak gebruikt. Inmiddels was het behoorlijk druk geworden in de bunker. De regen was gestopt en veel mensen dachten even aan een bezoekje. In totaal zijn er zeker 250 bezoekers geweest.

We hebben genoten van de de dag in de 618 bunker en de goede zorg voor de inwendige mens. Dank jullie wel allemaal van Stichting bunker behoud !!!

pa3geo

Robert PA3GEO is al vele jaren lid van de afdeling ZWN en op vele facetten van de hobby actief. Zo organiseert hij ieder jaar de PACC contest in de clubshack en was hij actief in het afdelingsbestuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *