Verslagen

COTA 2023: een natte editie maar binnen veel gedaan

Inderdaad, maart roert zijn staart. Wind en regen, winter- en zomertijd. Het was binnen beter dan buiten. Maar dat was juist ook het doel van het COTA weekend in Lewedorp, wat wij Camping On The Air noemen. Het jaarlijks uitje bij de familie Dekker op camping Buitenhof. Onderstaand een kleine opsomming van slechts enkele van de vele bezigheden die voorbij kwamen….

Even na 09.00 uur arriveerden de eerste deelnemers aan de Dekkersweg 3, waar de tafels in de kantine al snel de juiste positie kregen. De zaterdag begon droog maar winderig. Windstoten tot 80 km/u zouden tot 16.00 uur blijven voorbij komen, maar daar waren we gelukkig op voorbereid.

De nieuwe Comet antenne van PD4AVO.

Nieuwe Comet antenne getest

Michel PE1PTS kreeg zijn antennemast (ruim 10 meter) snel omhoog door gebruik van de juiste tuimiddelen en de handige assistentie van Michel PD4AVO. De mast kreeg een hijsoog voor de FD-4 antenne van PTS, terwijl in de nok de onlangs in de UK aangeschafte COMET GP5N antenne van AVO een plaatsje kreeg. Later zouden enkele dipoolantennes van René PA3CKP het hijsoog vinden. Daarnaast heeft Michel zijn MAT-Tuner mAT-Y200 in de praktijk getest in combinatie met zijn Yaesu FT-891. Deze Tuner tuned alles wat los en vast zit. De levensduur van zijn mini LiFePO4 batterypack werkt ook uitstekend in combinatie met bovenstaande.

De tafels waren snel gevuld met de nodige luister- en zendapparatuur. Olav PA0HYY had zijn ICOM 8600 met de AOR LA400 magnetische loop antenne neergezet, daarnaast stond de ICOM 705 van Dan PA1FZH met buiten op een mastje de PA0RDT miniwhip MK IV antenne. Er werden gedurende het weekend verschillende vergelijkingen gemaakt waaronder het luisteren naar AM-zenders, Number stations, de Nederlandse Kustwacht op VHF en de vele amateur stations op de korte golf. Het compendium was vaak leidraad voor de frequenties!

Solderen, luisteren, zenden, het gebeurde allemaal tijdens de COTA!

Klingenfuss en vergelijkend warenonderzoek

Maar ook de Klingenfuss Utility Guide en het World Radio and TV Handbook werden regelmatig opengeslagen aangetroffen. Op de lange- midden- en kortegolf is het hetzelfde als op de “oude scannerkanalen”; veel mensen denken dat er niets meer valt te beluisteren in deze tijd van Spotify maar als je weet waar je moet zoeken, is het nog steeds, net als op VHF leuk om weer een speciaal station te beluisteren. Uiteraard is er lang gepraat over de numberstations en de theorie hierachter.

Veel tijd is besteed aan het vergelijken van de PA0RDT miniwhip MK IV tegen de AOR LA400 magnetische loop antenne. Ze geven elkaar weinig toe; het ene station is op de ene antenne wat harder en het andere station juist weer op de andere antenne. Maar zoals een wijs heer ooit zei: het gaat niet om de stand van de S meter maar om de signaal-ruis verhouding. Helaas zien we ook in de kantine het ruisniveau in de loop van de jaren wat oplopen en dan is de miniwhip die je makkelijk buiten kunt plaatsen, wel weer in het voordeel. 

We gaan de vergelijking nog zeker een keer herhalen aan het Veerse Meer met beide sets op een accu. Al tijdens het weekend zijn er aanpassingen aan de portable mast van PA1FZH doorgevoerd voor een betere bevestiging van de miniwhip.

Met de hoofdredacteur van Delta Scanner Zeeland zijn diepgaande overleggen gevoerd omtrent het aanpassen van het compendium; rond de zomer zal een nieuwe uitgave het licht zien met nog meer specifieke informatie per onderwerp. Het uitgangspunt blijft nog steeds: “Wat horen we op Walcheren” maar wat achtergrond om te begrijpen wat je hoort, is altijd fijn.

Er doken recentelijk al 3 exemplaren van de IC-2730 op in R44.

Nieuwe aanwinsten: IC-2730E

Michel PD4AVO had één van zijn onlangs aangeschafte ICOM 2730e VHF/UHF transceivers meegenomen. Het eerste exemplaar is al in een van de voertuigen geplaatst, de andere gaat nog ter demo mee naar verschillende evenementen om begin april te worden ingebouwd in de andere auto. Voordeel van deze sets is het uitgebreide geheugen van 1000 kanalen, de snelle scanfunctie, het kunnen luisteren naar luchtvaart en scheepvaart en heel veel meer.

Wijnand PA3HFJ had zijn grote koffer meegenomen met zijn HF en VHF/UHF transceivers. Daarnaast stond zijn onlangs aangeschafte ICOM 2730E VHF/UHF transceiver. Doel was om de nieuwe set deze zaterdag werkend te krijgen met de eerder aangemaakte indeling van Michel PD4AVO. Met de juiste drivers is dat ook gelukt! Karin PA2KM was zaterdag druk met solderen van de Wave Cruiser 2022. The wave Cruiser is het eerste 3D kitje dat door de Service Kring JOTA-JOTI in de Scouting wereld is gezet. Bij het indrukken van de schakelaar op het stuurboord zwaard gaan de navigatielichten aan. Bij het indrukken van de schakelaar aan bakboord gaat het toplicht aan en na een bepaalde tijd vanzelf weer uit. Door de 2 zilverkleurige vlakjes naast het roer met natte vingers aan te raken gaat het toplicht ook aan! Sluit hier een morsesleutel op aan en je kunt seinen met het toplicht!

Robert PA3GEO had zijn Leixen UV25HX transceiver meegenomen. Die set deed alleen nog maar zenden op UHF, ontvangen op VHF en UHF ging nog wel goed. Dan PA1FZH heeft er een technische blik op geworpen maar reanimeren was helaas geen optie meer.  Robert heeft ook nog geluisterd op de laptop naar verschillende CW-snelheden tot wel 35 woorden per minuut. Af en toe kon hij er nog wel een deel van een call uithalen.

Toast ter herinnering aan de ons ontvallen radioamateurs.

Traditionele break

De eerste break in de ochtend was de toast op onze radiovrienden die niet meer onder ons zijn. Deze traditie begon al jaren geleden op de IOTA (Island On The Air) edities op Westenschouwen. Veel herinneringen aan experimenten én deelnemers kwamen weer bovendrijven.

De koffie en thee deden het prima, maar ook de taart van Elna was enorm genieten voor de deelnemers aan de 2023 editie van de COTA. Natuurlijk konden andere lekkernijen niet uitblijven. Koeken en chocolade eitjes op zaterdag, koffie- en kaneelkoeken op zondag. Dank iedereen voor de hartelijke giften.

René PA3CKP had zijn QCX + een zendontvanger voor cw in de 20 meter band meegenomen, inclusief de TCXO en AGC-module. Piet en Robert hebben met de QCX mini voor 40 meter een verbinding gemaakt. Dit minizendertje gaf een vermogen van 6 watt via de ATU 100 zelfbouw antenne tuner aan de FD4. We zagen op de website www.reversebeacon.net dat cq werd gehoord in Zwitserland. Robert PA3GEO kreeg 599 van een Duits station. 

Naast de vaste experimenten was er ook een kleine ‘kofferbakverkoping’ in de vorm van een weggeef sessie van verschillende soorten gebruikte accu’s. Uiteindelijk zijn alle aangeboden exemplaren van eigenaar kunnen wisselen, waarvoor dank aan de gulle gevers!

Peter PA11578 was ook de gehele zaterdag aanwezig. Hij keek vooral mee over ieders schouders om zelf lering te trekken uit andermans lessen. Deze praktische kennis gebruikt Peter voor o.a. zijn toekomstige radioshack en ter lering (en uitbreiding) van zijn theoretische kennis. Wie weet horen we hem eind 2024 in de ether……..!

Dit keer bestond de avondmaaltijd uit pizza’s. Verschillende soorten smaken én geuren vulde de kantine, waarvan zelfs ook op zondag nog kon worden gegeten.

De dualband HB9CV van Wouter PD0MVI.

HB9CV onder handen genomen

Wouter PD0MVI kwam met zijn HB9CV antenne die hij wil gaan gebruiken voor portable gebruik. Op zich een mooie antenne alleen de SWR was niet overal goed. Dit bleek te komen door een stalen beugel waarmee de antenne op de houten stok was gemonteerd. Gelukkig had Michel PD4AVO zijn uitgebreide gereedschapskist mee, waaruit o.a. vijlen en beitels konden worden gebruikt door Dan PA1FZH en Wijnand PA3HFJ. Ook hier was het toch wederom het Jan-Willempje (elastiek) wat uitkomst bracht. Uiteindelijk ging Wouter blij naar huis om aldaar verder te kunnen experimenteren met zijn HB9CV antenne.  

Verschillende bezoekers kwamen naar Lewedorp om een kort of langer bezoek te brengen aan de activiteiten die werden georganiseerd waaronder o.a. Piet PA1PSD, Menno PD1ML, Marcel PA2MKV, Huib PD0RLX, Piet PA0CWF, Wim PA0WDZ, Menno PC4C, Albert PD3AK, Anneliese, Elna, Jolande en Cor PE1PTQ.

Naast bovenstaande experimenten worden nog enkele kleinere experimenten op gebied van de luister- en zendhobby.

Dank iedereen voor de nodige support waardoor het weer een enorm gezellige én leerzame editie was.

Beelden zijn te vinden in het Fotoboek op deze website!

Karin PA2KM had – zo de traditie wil – weer een soldeerprojectje meegenomen.

pd4avo

Michel heeft zich in het verleden op allerlei gebieden ingezet voor de afdeling, zowel in bestuursfuncties als bij de organisatie van activiteiten. Sinds 2020 is hij weer lid van het afdelingsbestuur, deze keer in de rol van secretaris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *