Lezers schrijven

Ervaringen met de Whizzloop antenne

De net verhuisde Jan PA4J wilde vanaf zijn nieuwe QTH weer activiteiten ontplooien op de HF-banden, echter er was nog geen antenne geïnstalleerd. Maar tijdens de verhuizing stuitte hij op een eerder aangeschafte maar in de vergetelheid geraakte loopantenne. Jan deelt graag zijn relaas met onze lezers.


Soms koop je iets voor je hobby en denk je: wat een miskoop, weggegooid geld. Dit had ik met de aankoop van de Moonraker Whizzloop antenne. Drie jaar geleden gekocht, een paar keer aangesloten. Prima ontvangst, maar zenden? Geen QSO mee gemaakt.

De Moonraker Whizzloop.

Voor wie de Moonraker niet kent (check ook Youtube): de antenne bestaat uit een doosje met PL259 stekker, tuning circuit en de koperen draad welke de loop vormt. Het geheel prik je in de antenne aansluiting van je transceiver en klaar.

Net verhuisd en de antenne’s nog niet op z’n plek wilde ik toch aan de slag met de hobby en kwam de Moonraker tegen in een verhuisdoos. Toch maar eens aangesloten en over de banden gedraaid. Op 17m tot mijn verrassing wordt ik gehoord op flink wat locaties. De volgende verrassende QSO’s gemaakt in FT8: PT2VHF in Brazilië en 5T5PA in Mauritanië. De dag ervoor ook nog Kenia gewerkt.

Whizzloop achter op de set.

De resultaten op 40, 30 en 20 meter vielen tegen, op 15 toch ook nog een paar verbindingen. Als 10m open is ga ik die ook eens proberen. Maximaal vermogen: 10W. Antenne locatie: op zolder.

Whizzloop in actie.

Conclusie: een compromis antenne is beter dan geen antenne en blijven experimenteren leidt soms tot weer verrassende resultaten.

73! Jan PA4J.Wij zijn altijd geïnteresseerd in leuke verhalen van onze lezers op het gebied van onze mooie radiohobby. Heb jij ook iets te delen, net als Jan? Stuur dan je bijdrage aan . Maak je niet druk om opmaak, spelfoutjes e.d., dat komt wel goed!

pa3hfj

Wijnand PA3HFJ is de webmaster van www.pi4zwn.nl en als zodanig verantwoordelijk voor zowel het technisch functioneren van de site als de inhoud. Tevens is hij namens het DQB sub-QSL-manager voor Regio 44. Daarnaast is hij betrokken bij de organisatie van vele activiteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *