Experimentele zaterdag

Een radioshack met een tafel vol apparatuur, een soldeerplek om te bouwen. Een steigerpijp door de nok van het dak met antennes en een rotor. Door de tuin de nodige draden om op de korte golf te kunnen luisteren- en/of zenden. Het ideale plaatje voor de luister- en zendamateurs thuis.

Helaas heeft niet iedereen deze gunstige omstandigheden. Wonend in een flatgebouw, of laag in een blokwoning, of een te korte tuin, of niet meegaande buren, of andere redenen, maken het soms moeilijk om de antennes te plaatsen die eigenlijk nodig zijn om de hobby zo goed mogelijk te beoefenen.

Natuurlijk is het goed mogelijk om een X-50 VHF/UHF antenne en/of een loop antenne voor HF op zolder te hangen, als compromis als het buiten niet past of mogelijk is. Maar vaak is de zolder al in gebruik bij een ander gezinslid, of moeten we zeker niet uitsluiten dat de hobby van de partner natuurlijk ook enige ruimte kan opvragen….

Nano VNA
Mogelijkheden

Toch zijn er voor deze groep mensen meerdere mogelijkheden om de radiohobby, zij het op een andere plaats, op een leuke manier te beleven. Neem nu de locatie Oranjeplaat. Hier worden in het zomerseizoen (bijna) wekelijks mogelijkheden geboden om op eigen gelegenheid te experimenteren met mastjes en antennes, zonder last te hebben van vervelende signalen van buren. Op droge dagen is dit dé plek om in het veld lekker bezig te zijn. Met de kennis van eventuele andere aanwezige amateurs is het nog leuk ook! En natuurlijk kan dit ook elders in de provincie, er zijn genoeg andere plaatsen, waaronder bijvoorbeeld de Oesterdam of Neeltje Jans, waar je zonder storingssignalen kunt experimenteren.

Met de winter in aantocht, en veel mensen door cursus- en/of ploegendiensten niet op door de weekse avonden naar de club kunnen komen, ontstond onlangs een ad-hoc idee om op een zaterdag samen te komen met mensen die thuis weinig of geen HF mogelijkheden hebben, willen experimenteren met antennes, willen verbindingen maken tijdens een contest of gezellig voor een onderling QSO langs willen komen om onder het genot van een bakje koffie gezellig bij te kletsen.

QSO met VY2TT

Zo was daar onlangs zaterdag 30 oktober, een regenachtige dag tijdens de jaarlijkse CQWW SSB Contest. Om 11.00 uur is het al snel 20 graden in de shack, met dank aan sleutelhouder René PA3CKP. De koffiegeur reikt de hal waar de waterscouts opwarmen i.v.m. de regen. Michel PD4AVO schenkt de koffie aan tafel waar Danny PD3BLI al is aangeschoven. Idee is wat experimentele verbindingen te gaan maken met de onlangs geschonken Kenwood-TS-430. Dat laatste lukt vrij aardig want de eerste verbinding met VY2TT gaat vlekkeloos, René geniet ervan. Zo volgen er nog meer. Niet veel later staat Ary PA0ALV met jas naast de kapstok. Goedemorgen deze morgen! Na de koffie schuift Ary achter de set en maakt ook enkele QSO’s. Toch blijkt later dat de draadantenne boven de shack niet goed (meer) is want de SWR is plotseling erg slecht.

Montage van Endfed antenne

Gelukkig is het buiten inmiddels droog, en kunnen we de meegenomen zelfbouw Endfed antenne van Danny gaan ophangen in de mast. Hij was al eerder die week op Oranjeplaat geweest, maar kon toen nog geen goed resultaat boeken. Een coaxkabel is snel door de muur ingevoerd, de SWR van de HF antenne worden door Danny en René op maat geknipt, met behulp van de informatie van de meegenomen antenne analyzer van Danny.

Met de komst van Martin PE9TIG blijkt de nieuwe routekaart, verspreid in de eerder verspreidde Deltaloep, goed te werken. Er is immers sinds kort een nieuwe toegangsweg naar de clublocatie van PI4ZWN. Ook Jeroen PE1MWB kon het nieuwe asfalt vinden. Later zouden ook nog Bram PD1ABK, Bert PD1LBG en Peter PA11578 aanschuiven in de shack. Reagerend op hun uitnodiging waren ze allemaal positief over dit leuke ad-hoc initiatief. Deze dag bleek ook in het kader te zijn van kennismakingen, want alhoewel sommige amateurs elkaar al jaren horen op de band, vandaag kon men er voor het eerst ook een gezicht bij zien.

Junkbox

De junkbox van PI4ZWN krijgt deze zaterdag ook aandacht van de aanwezigen. Eerder meegenomen apparatuur en onderdelen door de jaren heen krijgen vandaag een andere eigenaar. Onlangs is door Jeroen en Michel een begin gemaakt met het opschonen van de clubshack, waaronder het sorteren van spullen die weg mogen, en spullen die in de shack blijven. Ook om o.a. te inventariseren welke middelen we kunnen gebruiken en waar nog in de nabije toekomst een handleiding nodig is.

Rondvragend blijkt er best behoefte te zijn om bijvoorbeeld op een zaterdag in de maand samen te komen, om daar radio-experimenten te doen die thuis of elders moeilijk of zelfs niet mogelijk zijn. Dat was ook de reden om (in dit geval ad-hoc) wat mensen uit te nodigen die zich hierin konden vinden. Kortom een geslaagde dag!

Een blik in de ZWN Clubshack

Een dag als deze om op zaterdag samen te komen gaan we daarom zeker vervolgen: zaterdag 4 december vanaf 10.00 uur staat de deur weer open voor iedereen die het leuk vindt om te experimenteren met eigen materiaal of verbindingen te maken met bijvoorbeeld de clubsets. Ook het opzetten en uitproberen van antennes is natuurlijk mogelijk. In de tussentijd zullen we kijken hoe we de vaste antennes boven op het dak kunnen optimaliseren.

Je maakt zelf de keuze of je in de ochtend en/of de middag (of de gehele dag) wilt komen, ieder heeft zijn eigen lunchpakket bij. Gereedschap is voldoende aanwezig, maar schroom vooral niet je eigen kit mee te nemen.

Via deze weg een dank aan iedereen die deze eerste dag mogelijk heeft gemaakt, en dat we ook in de (nabije) toekomst hiermee door kunnen gaan, voor luister- en zendamateurs én belangstellenden in de radiohobby, van VRZA, VERON etc. Overigens ken je iemand die ook belangstellend is in onze hobby? Dan is dit ook een ideale gelegenheid kennis te maken met onze radiohobby!

Misschien tot ziens tijdens de QSO party in de clubshack op zondag 21 november vanaf 13.00 uur (mét gebak), anders graag tot zaterdag 4 december, aankondiging volgt in de komende Deltaloep.

Bekijk alle foto’s van deze dag in ons Fotoboek.

pd4avo

Michel heeft zich in het verleden op allerlei gebieden ingezet voor de afdeling. Een recente bijdrage is de mede-organisatie van de viering van het 25 jarig bestaan. Sinds 2020 is hij weer lid van het Afdelingsbestuur, deze keer in de rol van secretaris.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.