Verslagen

Geslaagde eerste Familie Vossenjacht

Zondagmiddag 8 maart was de eerste editie van de Familie Vossenjacht. Dit is een gezamenlijk initiatief van de organisatie en jagers die voorheen met de nachtvossenjacht meededen. Vaak was dit de afsluitende jacht van het lopend vossenjachtseizoen, met als extra handicap dat het donker was. Na een tiental jaren ging de voorkeur uit naar eenzelfde activiteit, maar nu overdag.

Met alle jagers en de organisatie kon een zondagmiddag worden uitgekozen waar het weerbeeld beter was dan voorgaande weken in februari, toen het vaak stormde. Een beetje regen en wind evenals een zacht signaal van het Baken (DAAAA DI DI DI) waren enkele kleine handicaps aan de start. Even na 13:00 uur startten de vijf deelnemende teams om beurten om de eerste peilingen op papier weg te zetten. Na het uitvoeren van meerdere peilingen kwamen de eerste teams om beurten aan bij het Baken.

Wat is dat baken toch zacht!

Het Baken (Ronald PA10725 en Michel PD4AVO) stond bij het haventje van Ellewoutsdijk, het zuidelijkst puntje van Zuid-Beveland. Kijkend op een woest en regenachtig Westerschelde was het genieten van het uitzicht. Zowel binnen- als zeevaart kwamen op- en afvarend voorbij het vaarwater Everingen. Niet alle jagers kwamen met de auto ter plaatse, het eerste team kwam lopend over de dijk.

Aangekomen bij het Baken kwamen de teamleden in aanraking met de Vervelende Vragen Lijst. Dit jaar gingen de vragen o.a. over de Stoomtrein Goes-Borsele, de dorpen Ellewoutsdijk en Lewedorp, de spoorwegen, de ambulanceposten in midden-Zeeland en Klaas Vaak. Leuk waren de onderlinge discussies over de te beantwoorden vragen en bijhorende antwoorden. Voordeel was dit keer dat men kon kiezen tussen de antwoorden A, B, C of D.

Vervelende Vragen Lijst

Dat de tijd even stil werd gezet tijdens de Vervelende Vragen Lijst hielp sommige teams om goed te kunnen nadenken over de mogelijke antwoorden. Is het antwoord B, of toch A? Terwijl antwoord C beter klinkt? Dan toch maar iets invullen om tenminste 25 % kans te maken op het goede antwoord….. want elk goed antwoord gaf tenslotte een minuut aftrek van de eindtijd. Met de mededeling dat de koffie, soep én andere lekkernijen al snel gevonden konden worden bij de Vos, deed de jagers (opnieuw) motiveren om het hazenpad te kiezen richting de letter T. De tijd liep daarmee ook verder om zo snel (en veilig) mogelijk naar de Vos te gaan peilen. Maar waar zat de Vos ?

Is het antwoord B, of toch A? Terwijl antwoord C beter klinkt?

De Vos (Bram PD1ABK en Dan PA1FZH) was gesitueerd aan de Katseveerweg, oostelijk van de Deltaweg. De Landrover van dienst kon mooi in de bossen worden geplaatst. Daar was het team afwachtend op de eerste jagers die zich aan de horizon lieten zien. Dat kon natuurlijk pas als de verschillende peilingen (d.m.v. peilontvanger, kompas, landkaart, potlood, liniaal) goed werden uitgevoerd. Men kon de Vos aanrijden via de westelijke route (Wolphaartsdijk) als ook de oostelijke route (Wilhelminadorp). Toch kwamen de meeste teams langs Radioclub de Bevelanden. Daar viel het de aanwezigen op dat er nogal wat voertuigen met amateurantennes voorbij reden!

Koeken, broodjes en soep
De deelnemers ontvingen een mooi certificaat.

Om beurten kwamen de teams binnen bij de Vos, waarbij men alvast kon bijkletsen met de aanwezigen, waar de koffie kon worden geschonken en waar kon worden genoten van de door Karin PA2KM gemaakte ‘Vos & Kaas’ koeken. Toen dan toch alle teams binnen waren gekomen kwamen de gehaktbroodjes van Elna uit de Landrover tevoorschijn, gevolgd door de overheerlijke tomatengroentesoep.

Tenslotte bracht Michel de antwoorden van de Vervelende Vragen Lijst, gevolgd door Dan met de uitslag van de Vossenjacht. Alle deelnemende jagers ontvingen een certificaat als bewijs van deelname met daarop o.a. de uitslag en hoeveel minuten men onderweg was. Een mooie herinnering van dit leuke evenement.

De uitslag van de eerste Familie Vossenjacht editie 2020:

1e plaats: Jos PA11208 en Robert PA3GEO (79 min)
2e plaats: Karin PA2KM, Wijnand PA3HFJ en Wouter PB1WL (99 min)
3e plaats: Ina en Jeroen PE1MWB (114 min)
4e plaats: Wim PA0WDZ en Piet PA0CWF (160 min)
5e plaats: Frans PA0INA en René PA3CKP (>160min)

Iedereen dank voor het meedoen, graag tot een volgende keer!

Ook eens meedoen met het peilen naar de Vos ? Van april t/m september iedere 4e woensdag van de maand is er op Walcheren een Vossenjacht op 80 meter. Informatie zal binnenkort weer verschijnen op de website www.pi4zwn.nl.

Er zijn weer vele plaatjes geschoten die in het Fotoboek zijn te bekijken.

De broodjes laten zich goed smaken!

pd4avo

Michel heeft zich in het verleden op allerlei gebieden ingezet voor de afdeling, zowel in bestuursfuncties als bij de organisatie van activiteiten. Sinds 2020 is hij weer lid van het afdelingsbestuur, deze keer in de rol van secretaris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *