Verslagen

Geslaagde eerste jeugdmiddag

Donderdagmiddag 2 mei 2024 heeft de VRZA-afdeling Zuid West Nederland haar eerste jeugdmiddag gehouden, dit in de eigen clubshack aan de Binnenhaven te Vlissingen. Het bleek een geslaagd experiment wat zeker een vervolg zal krijgen.

Het was alweer een jaar geleden dat Tijmen PA11650 begon mee te doen aan de activiteiten tijdens het maandelijks Open Radio Huis bij onze afdeling. Daar houden we eens per maand op zaterdag (gedurende het winterseizoen) een leuke dag met experimenten, onderling QSO, het onderwerp van de maand en alles wat die dag ad-hoc aan de orde komt. 

Solderen en luisteren op korte golf

Voor ons nieuwe jeugdlid Tijmen werd een apart programma ontworpen om op een leuke speelse manier kennis te maken met radio & techniek, zoals het solderen van projectjes en het luisteren op de korte golf. Voordeel van Tijmen was dat hij al enkele jaren tijdens de zomermaanden met zijn opa (Piet PE1NPX) ging vossenjagen op Walcheren. Dit heeft overigens 24 april j.l. geleid tot een eerste plaats tijdens de eerste vossenjacht van dit seizoen!

Het programma voor Tijmen was een mooi concept om te gebruiken op onze eerste Jeugdmiddag. Na uitvraag via onze nieuwsbrief konden we uiteindelijk 4 tieners verwelkomen, wat voor een eerste keer meer als voldoende was. Naast Tijmen waren ook Isa, Dion en Jelle op de oproep afgekomen. Jelle had dit voorjaar zijn N vergunning behaald: PD0HYY.

Light Mill soldeerproject

We begonnen met een soldeerproject: Light Mill. De deelnemers maakten kennis met componenten zoals weerstanden, condensatoren, IC-voeten, Leds, een fotodiode en een batterijclip. De manier van het goed warm maken van het te solderen oppervlakte en het toevoegen van het soldeer was voor sommigen een mooi leermoment. Ook werd geleerd dat enkele componenten een plus- en een min-kant hebben maar ook de draadjes van de batterijclip hebben de verschillende kleuren niet voor niets. Erik PD7M hielp Dion, Roy PD3RD hielp Isa, Karin PA2KM keek toe bij Tijmen (die eigenlijk al helemaal zelfstandig aan het werk was) en Michel PD4AVO gaf advies aan Jelle. Leuk was dat de schakeling bij alle vier was gelukt.  

Zeeslag: “Raak en gezonken”

Na het solderen werd een spelletje Zeeslag gespeeld. Isa en Tijmen gingen ieder in een andere ruimte zitten zodat ze elkaar niet konden zien. Via de portofoon konden zij elkaar laten weten op welk coördinaat “een bom” geworpen werd waarbij ze meteen konden oefenen met het doorgeven van een bericht waarbij gebruik werd gemaakt van het NATO-alfabet bijvoorbeeld Bravo 9 of India 2. Isa slaagde erin om alle boten van Tijmen tot zinken te brengen en won hiermee het spel.

CQ CQ dit is PI4ZWN

Waar de een nog aan het solderen was, ging de ander alvast door met het maken van een radioverbinding. Tijmen had al wél de ervaring van het luisteren op de korte golf maar nog niet zelf CQ geroepen. Daar kwam die middag verandering in want na zijn CQ op 438.4375 MHz kwam Bram PD1ABK terug om een eerste verbinding met Tijmen te maken. Het resultaat van Tijmen zijn doorzettingsvermogen was een eerste QSL kaart!

Terugkijkend op deze eerste Jeugdmiddag kunnen we concluderen dat het een groot succes was, zeker gezien het enthousiasme van de vier tieners die deze middag aanwezig waren. We gaan dit zeker een vervolg geven, dit in overleg, samen met Isa, Tijmen, Dion en Jelle. 

Foto’s van deze middag staan in ons Fotoboek.

pd4avo

Michel heeft zich in het verleden op allerlei gebieden ingezet voor de afdeling, zowel in bestuursfuncties als bij de organisatie van activiteiten. Sinds 2020 is hij weer lid van het afdelingsbestuur, deze keer in de rol van secretaris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *