Verslagen

Zomerse editie Familievelddag

Het is donderdag 9 mei 2024. De wekker gaat om 07.50 uur. Nog even 10 minuten liggen op bed mét de MacBook op schoot. Kijkend naar de webcams in Vlissingen is er heel veel licht aan de horizon. En dat is goed nieuws!

Het KNMI heeft deze ochtend gewaarschuwd voor mist, maar die blijkt in midden-Zeeland al ver weg. In andere delen van Zeeland en West-Brabant is de mist nog aanwezig maar zal ook spoedig verdwijnen. En dat is maar goed ook want we zijn voornemens dadelijk naar de Grote Piet te rijden voor de 2024 editie van de jaarlijkse Familievelddag.

Kwartiermaken

Op de website van aprs.fi kunnen de thuisblijvers zien dat Dan (PA1FZH-9) via Middelburg en Michel (PD4AVO-9) via Arnemuiden onderweg zijn om kwartier te maken aan het Veerse Meer. Klokslag 09.00 uur staan ze samen in uitgangsstelling voor een leuke dag aan de Piet op deze Hemelvaartsdag.

Ook Wijnand en Karin (PA3HFJ-9) komen in beeld, later gevolgd door Robert (PA3GEO-9) en Serge (PD5SH-9). Het zijn allemaal voertuigen die op ieders manier zichtbaar worden op menig APRS-website, want op deze manier kun je de zendamateurs volgen die onderweg zijn, mits binnen bereik van een APRS-ontvangststation zoals LORA op UHF of 144.800 MHz op VHF of via een device.

De koffiebekers worden gevuld en de geschonken koeken van Bill WB4Z worden verdeeld over de aanwezigen. Leen PA0LCC is met de fiets gekomen, een mooi begin van deze dag. Ook Danny PA3BLI & YL Tessel schuiven inmiddels aan. Zij zijn net op tijd voor de eerste rondleiding van de vernieuwde inventarisatie van de knalrode brandweerbus. Verschillende nieuwe meters passeren de revue evenals de bijhorende verhalen en ervaringen. Het bleek een interessant half uurtje waar ook Martin PE9TIG nog iets van kon meepikken.

Kofferbak gaat open

Niet veel later gaat de kofferbak van Serge open. Twee grote zwarte kratten komen ten tonele met leuke ham-spulletjes die interessant kunnen zijn om te verhuizen naar een ander amateur. Terwijl de ene amateur belangstelling heeft voor ‘Miranda’ zag de andere amateur een ‘Airmec’ als een welkome aanvulling in de radioshack.

De ‘Miranda’ betreft een Transceiver Monitoring Systeem die tussen de eigen hamspulletjes niet misstaat. Het betreft de Miranda RC-1000 waarmee je o.a. de Power, de SWR en de Modulatie kan aflezen. De nieuwe eigenaar was er dan ook erg trots op!

De AIRMEC ZD-00783 oscillator (CT212) is een signaal oscillator met een range van 85 kHz tot 32 MHz. Hij werd omstreeks 1956 in Groot Brittannië gemaakt en is voorzien van de nodige “buizen”. Uit betrouwbare bron is vernomen dat de stekker nog niet in het stopcontact is geweest…

Nadat de eerste spulletjes van eigenaar zijn gewisseld blijkt het alweer lunchtijd te zijn. De nodige koelboxen komen tevoorschijn om ieder te voorzien van zijn of haar broodmaaltijd. Dat hebben ook Elna, Henk PA3Z & Ineke PA3FTX gedaan. Samen genieten de aanwezigen van de lunch, het mooie weer en de onderlinge QSO’s. Want zo’n Familievelddag is juist ook zo’n moment om in een ongedwongen sfeer samen lekker bij te kletsen.

Natuurlijk zijn er meer gegadigden die voor een gezellig dagje langskomen, of onderweg tijdens de fietstocht even komen bijkletsen. Zo zijn Bram PD1ABK & Karin met de e-bike gekomen, Menno PC4C is er met de motor, Annemarie met de auto evenals Cor PE1PTQ & Jolande als ook Bert PD1LBG & Helena. Enkelen van hen konden mooi aanschuiven voor een tweede uitleg van de bus…

Experimenten

Naast het bijkletsen en voorzichtig bruinen in het heerlijke zonnetje werden toch ook verschillende experimenten gedaan zoals het testen van enkele antennes. Allereerst zette Wijnand zijn QRP endfed antenne overeind voor gebruik met de FT-817, in de backpack die onlangs van een Eremit accupack werd voorzien. Er werden zelfs enkele QSO’s gemaakt!

Daarna werd de door Serge PD5SH gemaakte endfed antenne aan een live-test onderworpen. Hierbij bleek dat de afmetingen nog aangepast moesten worden om tot een goed resultaat te komen. Een stukje eraan knippen gaat natuurlijk niet (hi) maar met een extra stukje draad werd de juiste aanpassing verkregen. Serge kon een stuk wijzer geworden de antenne weer oprollen om deze thuis definitief af te maken.

Deze editie van de jaarlijkse Familievelddag was zeker weer geslaagd gezien de opkomst én de aanwezige gezelligheid. Verschillende tikkies werden via 4G verzonden tijdens de kofferbakverkoping, er waren de nodige experimenten en de aanwezigen hebben weer lekker kunnen bijpraten.

Dit verslag werd opgesteld door Michel PD4AVO en Wijnand PA3HFJ. In het Fotoboek op deze website kun je zien wat er zoal gepasseerd is deze dag.

Familie was in ruime mate aanwezig.

pd4avo

Michel heeft zich in het verleden op allerlei gebieden ingezet voor de afdeling, zowel in bestuursfuncties als bij de organisatie van activiteiten. Sinds 2020 is hij weer lid van het afdelingsbestuur, deze keer in de rol van secretaris.

Een gedachte over “Zomerse editie Familievelddag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *