Verslagen

Geslaagde voorjaarseditie Open Radio Huis

Na een drukke activiteitenmaand (februari) was het zaterdag 4 maart weer tijd voor het Open Radio Huis, met uitzicht op de viskotters aan de Binnenhaven in Vlissingen.

Naast de twee vaste (maandelijkse) woensdagavonden bleek het wederom zinvol om maandelijks op een zaterdag samen te komen voor onze uiteenlopende radiohobby. Peter PA11578 en Michel PD4AVO waren vandaag verantwoordelijk voor de opening en sluiting. René PA3CKP maakte het onderstaand verslag.

Opnieuw bezochten 18 bestaande- en nieuwe leden én mede belangstellenden onze clublocatie. Er werd weer van alles meegenomen ter demonstratie. Zo was er Wouter PD0MVI met de HB9CV richtantenne voor 2m/70cm. Een soort minibeam die o.a. gebruikt kan worden voor zowel zijn ICOM portofoon als voor 2 meter vossenjachten. Wijnand PA3HFJ hielp mee om de antenne van Wouter te testen op o.a. SWR. Later bleek deze antenne prima in orde.

Helaas doen we momenteel alleen ’80 meter’ vossenjagen, omdat dit signaal verder draagt. Voor de 2 meter jachten is de reikwijdte vaak bereikt tot een bos, of ander kleiner gebied waar men dan te voet en met de nodige vaart de vos moet vangen. Daar moet voor worden getraind en dan moet je ook nog lichamelijk behoorlijk fit zijn. Dat is een hele opgaaf voor de meeste van onze leden.

De uSDX zendontvanger.

uSDX transceiver

Danny PA3BLI had zijn uSDX tranceiver zelfbouw kit voor HF meegenomen. Deze multiband mini QRP zendontvanger voor CW en SSB is naar het model van DL2MAN, vol digitale techniek. Het kastje erom had hij zelf met zijn 3D printer vervaardigd evenals de bijpassende Endfed antenne.

Serge PA9822 had een niet werkende antennetuner MFJ-993B weer werkend gekregen door een vermogensweerstand te vervangen en met handigheid zich veel geld bespaart. Een en ander werd gedemonstreerd met de clubshack transceiver TS-430S op de korte golf.

Twee bezoekers (vader Ben en zoon Boy) hadden de Realistic DX-302 HF ontvanger meegenomen die Ben onlangs had gekocht. In het voortraject had Dan PA1FZH al wat testjes en voorwerk gedaan, vandaag zouden Ben en Boy samen met Michel de ontvanger op de FD-4 aansluiten zodat ze konden ervaren hoe de ontvanger nog prima zou werken. Voordeel van het Open Radio Huis is dat veel ‘oudere’ apparatuur bij sommige aanwezigen het ‘ojaaa’ geluid lieten horen. Serge PA9822 kon demonstreren hoe de werking van deze ontvanger is, waar na het draaien/schakelen van 6 knoppen en schakelaars de juiste afstemming kan worden bereikt. Binnenkort zal thuis bij Ben een PA0RDT MiniWhip antenne worden getest.

Michel PD4AVO gaf een demonstratie van zijn nieuwe dual bander van ICOM voor 70cm en 2 meter, zowel voor gebruik op een vaste locatie als voor in de auto en/of in de koffer. Deze ICOM IC-2730E heeft een erg fijne scan functie. Ook kan VHF als UHF op beide VFO’s gelijktijdig worden toegepast. Luisteren met deze set kan ook op bijvoorbeeld de luchtvaart (AM) als scheepvaart.

René PA3CKP had zijn QCX mini tranceiver voor 40 meter aangesloten op de ATU-100 tuner en kreeg Piet PA0CWF zover een CW verbinding te maken met een Belgisch station met de FD4 antenne en ruim 5 watt uitgangsvermogen.

Danny PA3BLI en René PA3CKP buigen zich over de Arduino.

Arduino en zo…

Danny PA3BLI was behulpzaam met de Arduino sketches en programmatuur voor de Enigma Arduino. Dat lukte maar door een nog onbekende oorzaak werd de Enigma machine in spiegelbeeld op het Touchscreen geprojecteerd. De sketch met de software voor de Enigma op een gewoon Arduino display waarbij de keuze wordt geselecteerd door een ‘potmeter’ wacht op een vervolg, evenals het verzenden morse berichten in code.

Rene PA3CKP had in de VS nog wel een goedwerkende ‘Seeed‘ touchscreen weten te bemachtigen. Leuk om te zien hoe de elektronische Enigma Arduino helemaal stand alone werkt. De voeding met een 9V batterij schiet echt te kort qua levensduur. Daar moet voortaan een Lipo accu aangekoppeld worden. Het TFT scherm trekt toch zo’n 0,2 Ampère, bepaald niet zuinig.

Het oefenen met encoding en decoding van Enigma berichten gaat overigens ook uitstekend met de Enigma Simulator v.7.0 . Bekijk de website eens met de software en de uitvoerige documentatie over de Enigma (ciphermachinesandcryptology.com). Ondertussen werkt Michel PE1PTS vanuit huis om de source van het Enigma programma te kraken en ook de software van de ‘reverse’ display die de Enigma in spiegelbeeld weergaf. Grapje van de ontwikkelaar of gewoon klantenbinding…..

Peter PA11578 en Wijnand PA3HFJ luisteren aandachtig naar QCX 40 meter mini-transceiver.

Nog een morserino?

René PA3CKP wist Erik PD7M zaterdagmiddag na de presentatie van de Morserino nog te overtuigen van de aankoop voor verdere CW training. Jeroen PE1MWB en Wijnand PA3HFJ gaven assistentie bij de experimenten met de computers, radio’s en antennes. Leuk was ook dat ons nieuwe lid Leendert PA0LCC ons weer kwam opzoeken. Hij is ook een fervent zelfbouwer dus ook weer een aanwinst voor de club.

Het was weer gezellig met veel ruimte voor onderling QSO en het consumeren van een broodje, koffie en thee, alwaar o.a. Johan PE1RHC, Hans PC9F, Bram PD1ABK, Bert PD1LBG en ook Lacï PD0ROF voor langskwamen.

Volgende editie is zaterdag 1 april met als onderwerp: voorbereiding op het buitenseizoen. Daarbij aandacht om de veldset, mast, antennes en overige uitrusting weer gebruiksklaar te maken voor mooie dagen aan Oranjeplaat, op de camping, aan de zeedijk of gewoon op- en rond het huis.

Dank voor ieders bezoek, graag tot een volgende keer!

De foto’s van deze dag zijn toegevoegd aan het bestaande Open Radio Huis Fotoboek 2023.

De HB9CV van Wouter PD0MVI wordt bestudeerd.

pa3ckp

René heeft in 2018 de radiohobby weer opgepakt en is meteen een actief lid van de afdeling gebleken. Hij doet mee aan de 80m vossenjachten en zet zich in voor de organisatie van diverse activiteiten. Inmiddels is hij ook de penningmeester in het afdelingsbestuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *