Lezers schrijven

Gezocht: speciale rekenlinialen voor elektronicaberekeningen

Tegenwoordig is het vrij normaal dat als je iets wilt berekenen, je even op het internet zoekt. Met 2 klikken kom je dan al vaak op een programma wat kabelverliezen voor je berekent, het juiste aantal windingen voor een spoel bepaalt, antennelengtes laat zien en “achter de schermen” zaken voor je berekent waarvan je geen idee hebt hoe het werkt.

In de vorige eeuw (!) gebruikte je hiervoor formuleboeken, tabellenboeken en uiteraard de rekenliniaal. Vanaf het moment dat ik dus in die vorige eeuw met de rekenliniaal moest werken op school, ben ik me hiervoor gaan interesseren. Je kunt er gigantisch veel mee doen, als je je er een beetje in verdiept.

Exotische exemplaren

Naast de standaard rekenlinialen, zijn er tal van exotische exemplaren, vaak heel specifiek uitgebracht voor één discipline.
Zo kreeg ik al een grote hoeveelheid rekenschuiven speciaal voor instrumentatie zoals bv het berekenen van de drukval over een regelklep. Ook kreeg ik deze zomer een hele stapel rekenschuiven speciaal voor het boren naar olie in Amerika. Uiteraard ontbreekt een radiologische rekenschijf ook niet in mijn collectie.

Inmiddels is mijn verzameling, mede dankzij royale giften van een aantal amateurs op Walcheren, opgelopen tot ca. 40 rekenlinialen, ca. 60 rekenschuiven voor speciale toepassing en ca. 35 speciale tekenhulpmiddelen.

Nu ben ik nog op zoek naar een rekenliniaal voor de elektronica – cq elektro hoek. Ook waren er rekenlinialen voor speciale andere vakgebieden. Ik weet dat ze er zijn maar tot op heden ben ik ze nog niet tegen gekomen.

Aangezien een groot deel van de Delta Loep lezers en website bezoekers in de leeftijd zitten waarbij je de rekenliniaal nog kent, hierbij mijn vraag of jullie toevallig nog zo’n speciale hebben liggen (waar je uiteraard afstand van wilt doen). Over de prijs raken we het wel eens.

Alvast mijn hartelijke dank.

73, Dan de Bruijn, PA1FZH.

De verzameling rekenlinialen.
Menig oudere amateur kan zich deze tekensjablonen nog wel herinneren.

pa1fzh

Dan PA1FZH is voorzitter van de afdeling Walcheren van onze zustervereniging Veron en organiseert mede veel activiteiten voor de gezamenlijke afdelingen op Walcheren. Tevens is Dan actief voor DRCO.

2 gedachten over “Gezocht: speciale rekenlinialen voor elektronicaberekeningen

 • Leon Hilleman

  Hallo Dan,
  Ik heb geen rekenliniaal, maar heb wel een rekenschijf voor elektronica gevonden op internet.
  Als je beide kanten van dat schijfje in scant, kun je proberen om het schijfje zelf te maken.
  Ik kan je de afbeeldingen wel toesturen via de mail, als ik je mailadres nog heb tenminste.

  Groeten,
  Leon.

  Beantwoorden
 • G.A. Venhorst

  Hoi,

  Ik heb nog een A.W.Faber Castecc Electro in org hoes.
  Als je intresse heb kan ik hem wel opstruren.

  73, Gerard PD0PNQ

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *