Verslagen

Goed bezochte Antennemeet- en Luisterdag

Het begin van een warme nazomerse week. Met 24 graden is het al fijn vertoeven aan het Veerse Meer. De eerste Landrover staat (mét antennes) op z’n plaats waarmee Peter PA11578 en Dan PA1FZH de eerste deelnemers verwelkomen. Roy PA11635 staat ook al aan het water met zijn Quad. De vers gemaakte koffiegeur lonken het team van Delta Scanner Zeeland (Bart PA11619, Ronald PA10725 en Michel PD4AVO) ook naar Oranjeplaat waar vandaag de jaarlijkse Antennemeetdag zal worden gehouden, in combinatie met de tweede Luisterdag.

De Quad is hét vervoermiddel van Roy uit Kruiningen, die vandaag nog even tips & trucs komt opsnuiven voordat hij dinsdag zal opgaan voor zijn N examen in Goes. Hij experimenteert vandaag met o.a. een lichtgewicht antennemastje. Met de eerste koffieronde (met zelfgemaakte Arretjescake) is het voor Dan een mooie gelegenheid om de ‘cursisten’ Peter, Bart, Ronald en Roy enige kennis mee te geven over de slappe Arnold antenne, de Popovic antenne en verloop snoertjes.

Antennes verschijnen aan het Veerse Meer.

Aanschouwelijk onderwijs

Empirisch werd vastgesteld dat een koolstof versterkte mast van Ali wel degelijk een invloed heeft op de werking van een slappe Arnold die erlangs hangt. Dezelfde antenne op een glasfibermast werkte meteen goed. Dit valt onder het kopje “aanschouwelijk onderwijs”!

Niet veel later arriveert Bill PD5BS. Hij haalde onlangs als eerste amateur zijn N vergunning bij het CBR in Goes. Voor veel mensen zal deze locatie een lagere drempel zijn dan de examenlocaties ver in het land. Vandaag experimenteert Bill met het inmiddels welbekende 6 meter mastje van Decathlon en een zelfbouw endfed antenne van HF kits. Het grote voordeel van een antennemeetdag is dat er zo’n 500 jaar aan antenne ervaring rondloopt dus na wat knip en meetwerk, was de antenne keurig in resonantie op 10, 20 en 40 meter. Meteen maakte Bill diverse verbindingen met zijn net aangeschafte HF set.

Jelle, de kleinzoon van Olav PA0HYY, kwam op de fiets langs en deed hiervan veel lering op, wellicht dat ook hij op een later tijdstip poging zal doen om in de voetsporen van zijn opa te treden.

Bill maakte trouwens gebruik van de inmiddels steeds vaker opduikende LiFePO4 accu; een ideale accu als je kijkt naar de capaciteit/gewicht verhouding. Het enige wat bij deze accu’s niet in verhouding is, is de prijs want de lood-gel accu’s die we meestal gebruiken, zijn in de meeste gevallen gratis!

Reparatiepoging CB “bakje”.

Citizens Band

Steeds meer mensen vinden de locatie aan het water. Kobus NL65, Wouter PD0MVI en Robert PA3GEO schuiven voorbij naar de zijkant van het speelveld. Daar vinden zij elkaar met hun wederzijdse Citizens’ Band interesse. De aanwezige Lincoln II Export transceivers voor 10 en 11 meter krijgen ruim de aandacht. Hun ervaringen worden uitgebreid gedeeld, daarbij krijgt zelfs de transceiver van Wouter een revisiebeurt bij de ‘mobiele werkplaats’ van Dan. Het bleek dat de bus van de SO-239 connector naar binnen was gedrukt en dan hoor je weinig. Een Leatherman tool is in dezen onontbeerlijk.

De ochtend loopt over in de middag, een tweede Landrover arriveert op het gras. Wijnand PA3HFJ en Karin PA2KM gebruiken deze zondagmiddag voor een experiment met een RX/TX discone antenne, welke verrassend goed blijkt te werken op 2 en 70. Voor 6 meter moet de spriet nog iets worden aangepast.

Serge PA9822 heeft een zelfgemaakte magnetische loopantenne met gammamatch meegebracht. Met behulp van een WiFi module kon hij de condensator vanaf de telefoon bedienen (draadloze communicatie ten top). Ergens stond de antenne prima op frequentie maar lukte het afstemmen niet zoals we verwachtten. Bij inwendige inspectie bleek de verbinding van de loop naar de condensator los te zijn geraakt. Toen de gasgestookte soldeerbout werd opgestookt, verbleekte Serge en dacht hij dat een Weller met fijne punt thuis, zonder pottenkijkers, wellicht beter zou zijn.

De antenneanalysers konden niet ontbreken.

Lesje vossenjagen

Natuurlijk is er ook tijd en ruimte voor het vossenjagen. Karin heeft met behulp van een mini-vos het aanwezige team van Miranda, Dennis en hun kinderen laten oefenen op het voor- en achter peilen van de vos. Tijdens de laatste vossenjacht van dit seizoen (27 september) kunnen ze hun oefeningen toepassen in de praktijk.

Veel luister- en zendamateurs hebben de moeite genomen om langs te komen voor de gezelligheid en onderling QSO. Soms kan zelfs advies nieuw licht in de duisternis brengen. René PA3CKP bracht zijn onlangs aangeschafte Landrover mee, die binnenkort zal worden verbouwd t.b.v. Noodcommunicatie. Met de nieuwe indeling is deze wagen ook leuk te gebruiken voor dagjes uit én Oranjeplaat activiteiten. Menno PD1ML weet daar alles van, hij bracht zijn Landrover vandaag ook mee naar Oranjeplaat om de nodige tips te kunnen geven aan René.

Geheel belangeloos boden sommige leden aan om mee te denken in de locatie en grootte van de te boren gaten voor doorvoer van de coaxkabels.

Gezellig was het ook met de aanwezigheid o.a. Menno PC4C (met zijn nieuwe Honda motorfiets), Martin PE9TIG, Michel PE1PTS, Danny PA3BLI, Bram PD1ABK, Huib PD0RLX en Willy, Leo PA0ULT en Arnolda, Frans PA0INA en Antonia, Elna, Marcel PD2MDB en Carina. Ook in de nieuwe VW camperbus van Marcel en Carina is trouwens nog plaats voor gaten maar zelfs in familieverband heerst hier de nodige terughoudendheid. Jammer!

Powerstation.

Bearcat scanner

Later op de middag arriveert Albert. Hij was al langs geweest op Rescue Zeeland om informatie in te winnen over communicatie en scanners. Ook hij maakt gebruik van de digitale UBCD3600 Bearcat scanner die bij sommige andere amateurs in gebruik is. Hij kreeg deze middag tips mee om de scanner nóg beter te kunnen gebruiken. Zaterdag 23 september is hij aanwezig op de eerstkomende editie van het Open Radio Huis (09-16 uur). Bij deze wijzen we nogmaals op het bestaan van de website www.deltascannerzeeland.nl die een schat van informatie biedt aan zowel beginnende als gevorderde luisteraars. Er worden namelijk niet alleen maar frequenties vermeld maar ook veel achtergrondinformatie gegeven. Ook is hier het “Compendium, wat horen we in de Delta” te downloaden waar met name wordt ingegaan in hetgeen we hier in de regio kunnen ontvangen. Dit boekje is makkelijk te printen op A5 en in je tas mee te nemen.

Deze editie van de Antennemeetdag en Luisterdag was wederom een succes. Mooi weer, veel technische aspecten passeerden de revue en ook aan metingen was geen gebrek. De opkomst liet weer zien dat veel mensen graag de moeite nemen om even langs te komen, waarvoor dank!

Namens de organisatie graag tot volgend jaar!

Dit verslag kwam tot stand door Dan PA1FZH en Michel PD4AVO. Foto’s van deze editie zijn te zien in ons Fotoboek.

pd4avo

Michel heeft zich in het verleden op allerlei gebieden ingezet voor de afdeling, zowel in bestuursfuncties als bij de organisatie van activiteiten. Sinds 2020 is hij weer lid van het afdelingsbestuur, deze keer in de rol van secretaris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *