Lezers schrijven

Enigma-E weer beschikbaar

Velen zullen de Enigma cryptomachine kennen, hetzij van films, hetzij van één van de 58 lezingen die hierover in de afgelopen tijd zijn gegeven. De Enigma, van oorsprong een Nederlandse uitvinding voor gebruik in o.a. het bankwezen, kreeg met name de bekendheid in de Tweede Wereldoorlog waar de Duitsers hem veelvuldig gebruikten en de geallieerden hem veelvuldig kraakte.

Nu is niet iedereen zo vermogend dat hij of zij een originele Enigma kan aanschaffen; de laatste M4 machine verwisselde een paar jaar geleden voor 500.000 dollar van eigenaar. Maar gelukkig is er een alternatief; de Enigma-E. Dit bouwpakket van een elektronische Enigma werd ontworpen door Paul, PE1BXL en Marc, PE1RRT en er zijn er inmiddels al meer dan 2500 van verkocht. Zie ook https://www.cryptomuseum.com/kits/enigma/index.htm.

Is het moeilijk?

Het in elkaar zetten van de Enigma-E is relatief eenvoudig en als hij klaar is, dan beschik je over een machine die zowel de Enigma M3 als de M4 kan emuleren.

De bouw is redelijk makkelijk; het handboek is zeer uitgebreid en vertelt niet alleen hoe je hem moet bouwen (in de stijl van de Heathkit manuals, compleet met plaatjes) maar geeft ook een mooi stuk achtergrond over de werking en het gebruik. Er zijn geen SMD onderdelen en met wat geduld, een fijne soldeerbout en eventueel een loep (we raken toch wat op leeftijd) lukt het prima. Drie keer controleren voordat je een onderdeel plaatst, is een vereiste want de professionele printen zijn enorm mooi maar beschadigen uiteraard als je probeert om (verkeerd geplaatste) onderdelen te verwijderen.

Het bouwpakket bestaat uit twee printplaten, alle onderdelen (inclusief alle stekkertjes) en de bovengenoemde handleiding. Een houten kastje moet je zelf maken. In het manual staat een voorbeeld voor een eenvoudig zelf te bouwen kistje maar een theedoos (zo leert de ervaring ons) kan ook prima werken.

Wat kun je met een Enigma-E?

Behalve de genoegdoening van het bouwen krijg je wat meer achtergrond over crypto. Wist je dat alle hedendaagse crypto is gebaseerd op de Enigma? Daarnaast is er een groep mensen actief die elkaar af en toe versleutelde boodschappen stuurt. Natuurlijk kun je die met een app ontcijferen maar wat is er leuker om dit in de shack te doen met een bijna echte machine?

Door gebrek aan onderdelen (waar niet?) was het bouwpakket lange tijd niet leverbaar maar gelukkig is er weer een voorraad. Rechtstreeks bestellen gaat niet maar Dan, PA1FZH, heeft de hand weten te leggen op een paar exemplaren. De prijs bedraagt €150 en dan zit er zelfs een eenvoudig stalen kastje bij wat je zelf nog moet bewerken (de instructie hiervoor wordt nu ontwikkeld). Maar inbouwen in een houten kast naar keuze kan ook.

Uitbreiden met een “echt klik-klak” geluid of een externe voeding in originele stijl is vrij makkelijk te doen. Op www.pi4wal.nl (en dan onder “zelfbouw” en “Enigma-E”) staan een aantal voorbeelden van de bouw.

Er zijn al verschillende leden die van plan zijn om deze winter een Enigma-E te gaan bouwen. Bij voldoende belangstelling kunnen we wellicht daar één of meerdere Techno avonden aan besteden. Maar wil je eerst eens bekijken wat het precies inhoudt, hoe een Enigma-E er in het wild uit ziet of een blik werpen in het handboek, dan kan dat uiteraard.

Wil je meer informatie, neem dan contact op met Dan PA1FZH.

pa1fzh

Dan PA1FZH is voorzitter van de afdeling Walcheren van onze zustervereniging Veron en organiseert mede veel activiteiten voor de gezamenlijke afdelingen op Walcheren. Tevens is Dan actief voor DRCO.

Een gedachte over “Enigma-E weer beschikbaar

  • Hallo Allen,
    Jaren geleden al geïnspireerd door het “technisch” fenomeen “Enigma”, of ook codering, maar nu helemaal bezig met het samenstellen van een hoeveelheid onderdelen voor het vervaardigen van een “eigen” systeem. Ik heb de vraag gesteld of er nog een pakket te koop is, maar zo niet, dan ga ik zelf aan de slag. Ik ben Elektronicus, ben gepensioneerd en gepassioneerd, dus wat let mij om een poging te wagen.
    Ik ben helemaal onder de indruk van de slimheid achter een machine die midden in een oorlogs gebied, ergens midden in de middel of nog where een ontvangen code kan omzetten d.m.v. een paar toetsjes en een paar lampjes en een set werkende batterijen!!
    Ik wil graag een poging wagen om een moderner set te maken, dus met software en modernere uitlezing. Voor uw web-side: ga zo door, erg leuk en interessant!!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *