HAM-nieuwsNieuwsflitsen

Herdenking 75 jaar NAVO

Tijdens het koude oorlog weekend ter gelegenheid van 60 jaar CUBA crisis op 22 en 23 oktober 2022 (met 60 koude oorlog objecten geopend voor het publiek) hebben we ook aandacht geschonken aan het aspect radio. Tenslotte was communicatie ook in de koude oorlog erg belangrijk; niet alleen tussen de diverse onderdelen maar denk ook aan alle “geheime communicatie”.

Uiteindelijk resulteerde dat in maar liefst 26 deelnemende stations, die allen in de lucht kwamen vanaf een (voormalige) koude oorlog locatie met een special call.

Hoewel het uitdrukkelijk geen contest was en het aantal verbindingen per locaties varieerde van 4 tot 400, was het aantal contacten wat in dit weekend gemaakt werd, toch indrukwekkend;

 • Ruim 2300 verbindingen op HF (voornamelijk 40 en 20 meter)
 • Ruim 260 verbindingen op VHF en UHF
 • Modes SSB, CW, FM en FT-8
 • QRP opstellingen met accu’s en een simpel draadje tot halve conteststations met grote antennes

Promotie

Het leuke was dat we niet alleen maar verbindingen maakten, maar ook het aanwezige publiek konden vertellen wat we deden, waarom we het deden en wat de rol van draadloze communicatie in de koude oorlog was. Gezien de reacties van het publiek, zijn we hier goed in geslaagd en dat is een mooie promotie van onze hobby.

Gezien de reacties van zowel de stations als de objectbeheerders als de bezoekers, is besloten om ook in 2024 weer een soortgelijk landelijk evenement te organiseren.

Ter gelegenheid van het feit dat de NAVO 75 jaar geleden is opgericht, zullen we op 20 en 21 april 2024 weer zoveel mogelijk koude oorlog locaties open stellen voor het publiek en ook weer “in de lucht brengen” en hopen we ook weer veel verbindingen te maken.

De aanmeldingen lopen nog maar de volgende locaties hebben zich al aangemeld (stand december 2023):

PlaatsProvincieLocatieCall
GrouFrieslandCommandopost BB/PCVV/PCBBPG75NAVO
OlstGelderlandIJsselliniePC75NAVO
WarfhuizenGroningenLuchtwachttoren 7O1PA6KLD
MarsumGroningenVoormalig navigatiestation GroningenPA75NSG
SoesterbergUtrechtCommunicatiebunkerPH75NATO
EnschedeOverijsselVoormalig vliegveld Enschedennb
DishoekZeelandVoormalig Marine OorlogshoofdkwartierPA75NAVO
VlissingenZeelandMuseumschip MercuurPA75PARE
EedeZeelandLuchtwachttoren 3W3PA75KLE
Nieuw NamenZeelandLuchtwachttoren 3T3PA75NN
OostburgZeelandBB CommandobunkerPA75BBGB
WilhelminadorpZeelandLuisterpost Bijzondere Radio DienstPA75GOLF
Strijen-SasZuid HollandLuchtwachttoren 5K3PD75SAS
’s GravenzandeZuid HollandGemeentelijke noodzetelnnb
RijswijkZuid HollandCommandopost BB Zuid Holland kring Bnnb
NumansdorpZuid HollandFort BuitensluisPI4CG
NootdorpZuid HollandVerkeerstoren YpenburgPA75YP
HellevoetsluisZuid HollandRestanten Luchtwachttoren 5G3PA75HS
KatwijkZuid HollandVoormalig vliegveld ValkenburgPA75PBV

Wellicht zijn er nog mensen die nog mee willen doen. Dat kan zeker; mocht je belangstelling hebben, laat het dan weten en wij koppelen je aan een koude oorlog object. Er zijn nog een aantal provincies onderbelicht!

Meer informatie? Mail de radio-organisatie van het NAVO weekend: Michel PD4AVO en Dan PA1FZH of kijk op de PA75NAVO website. En hou uiteraard deze website in de gaten!

pa1fzh

Dan PA1FZH is voorzitter van de afdeling Walcheren van onze zustervereniging Veron en organiseert mede veel activiteiten voor de gezamenlijke afdelingen op Walcheren. Tevens is Dan actief voor DRCO.

2 gedachten over “Herdenking 75 jaar NAVO

 • Leuk dat jullie in het weekend van 20 april QRV zijn met de Bunkers in Nederland. Een delegatie van de Plusscouts PA3EFR/J zal afreizen naar Normandie in datzelfde weekend en er de Amerikaanse Camporee ondersteunen met een radio zendstation onder de call TM80OMAH. De scouts en guides van de aanwezige deelnemers mogen er dan hun verbindingen maken en er zal een Message of Peace uitgesproken worden door een aantal challenge winnaars.

  Graag tot werkens vanuit Normandie bij het Omaha Beach Museum.

  Beantwoorden
 • Ik begreep dat er in Rijswijk ook een station zal zijn. Willen jullie die aan de deelnemerslijst toevoegen? 73 de Erwin PA3EFR @ TM80OMAH

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *