Afdelingsnieuws

In 2023 vervolg op succesvol Open Radio Huis

Na de start van een succesvolle reeks “Open Radio huizen” in 2022 trappen we het nieuwe verenigingsjaar 2023 af met een nieuwe editie op zaterdag 7 januari aanstaande.

Het belooft weer een goed gevulde dag te worden met vanaf 9 uur in de ochtend inloop voor het technische aspect van onze veelzijdige hobby en met als afsluiting vanaf 4 uur in de middag de jaarlijkse VRZA ZWN nieuwjaarsreceptie waarvoor ook de leden van de VERON Walcheren en Vlissingen van harte voor worden uitgenodigd.

Inwendige mens

We houden tussen de middag om half een weer lunchpauze om onze boterhammen te nuttigen of om een broodje te halen bij de buren. Later op de middag is er bier met bitterballen of een ander drankje. Koffie en thee zijn deze dag ook weer gratis.

Van QRP naar QRO

Voor ieder wat: de een vindt het leuk in SSB te contesten met veel zendvermogen, de ander vindt het juist weer leuk met een minimum vermogen op de korte golf met CW gehoord te worden. Het is daarom leuk om eens kennis te maken met het andere.

Een voorbeeld is; met de CQ X mini cw singleband transceiver zo groot als een pakje sigaretten of liever: een Arduino microprocessor, met 5 watt een morse signaal op te wekken op de HF banden. Diezelfde CQ X mini van QRP Labs kun je ook inzetten als beacon of als whisper. Het heeft voor nog minder ervaren telegrafisten zelfs een goed werkende decoder aan boord.

Kom je tekort op HF en wil je toch gehoord worden met meer vermogen, dan is er een kit van hetzelfde bedrijf beschikbaar met een versterker die 5 watt opvoert tot 50 watt uit voor cw op een mono band. In het nieuwe jaar komt QRP Labs ook nog met een multiband transceiver voor CW. We zijn benieuwd.

Het bovenstaande is natuurlijk niet bedoeld als advertorial, maar is wel een voorbeeld van hoe klein je kunt gaan en tegelijk weer groter kunt schakelen met een minimaal formaat. Handig voor op reis en voor mobiel experimenteel gebruik.

Eigen ervaring

Zelf heb ik (René PA3CKP, red.) beide apparaten in gebruik en ben er heel tevreden over. Graag willen we weer leren van elkaar samen bouwen en we roepen jullie dan ook op om meer QRP apparatuur en versterkers (naar QRO) te laten zien en te demonstreren tijdens het eerstvolgende Open Radio Huis.

Converters

Zelf heb ik zojuist de LG converter van Funkamateur gebouwd en hoop deze zaterdag op de dag voor Kerst 2022 de Kerstboodschap van machinezender SAQ uit Grimeton Zweden te kunnen ontvangen vanaf Oranjeplaat. Daarvoor neem ik de FT818 QRP transceiver mee, de miniwhip van OM Roelof Bakker (PAoRDT), de converter en genoeg kabeltjes om alles te verbinden én natuurlijk de verdeeldoos voor de nieuwe LifePo4 accu.

Fijne feestdagen toegewenst, een veilige jaarwisseling en graag tot ziens op 7 januari in de shack van PI4ZWN aan de binnenhaven van Vlissingen (voormalig PSD gebouw).

pa3ckp

René heeft in 2018 de radiohobby weer opgepakt en is meteen een actief lid van de afdeling gebleken. Hij doet mee aan de 80m vossenjachten en zet zich in voor de organisatie van diverse activiteiten. Inmiddels is hij ook de penningmeester in het afdelingsbestuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *