Verslagen

Meer zelfbouwprojecten op Techno-avonden

Het was een donkere decemberavond met wat lichte regenval. Doorgaans zouden Wim, Jeroen, Wijnand en Serge de avond vullen met voedinkjes en andere kleine hebbedingetjes vanuit de thuisshack en veel onderling QSO.

In de vaart der volkeren rond het Open Radio Huis proberen Michel PE1PTS en René PA3CKP ook de techno avond steeds meer op te luisteren met de uitwisseling van kennis en spullen. Het deed ons deugd dat Wim PA0JAW en Jeroen PE1MWB in een vorige editie een ouderwetse antennetuner, met grote luchtspoelen en condensatoren uittekenden op papier, vergezeld van de nodige discussie over de werking en de aansluitingen. De minder technisch ontwikkelden luisterden nauwlettend mee: hierdoor werd voet gezet naar meer zelfbouw op de techno avond.

Karin PA2KM druk in de weer met haar PicoPi.

Karin PA2KM was ook eerder van de partij met de Hit uit techno scouting: de Pico Pi. Rene had een paar weken ervoor niet naast haar moeten zitten tijdens het solderen, want de spanning en de temperatuur liepen zodanig op dat de pennetjes van het board verkeerd om werden gesoldeerd. Voor straf verklaarde Karin dat deze print met Pi was voorbehouden aan de scouting. Voor Karin was het Open Radio Huis op 3 december jl. – in het teken van de SDR Play – dan ook een moment om diverse methoden voor het de-solderen te beproeven.

Pico PI, Arduino en oscilloscopen

Aan de vooravond van de techno avond hadden Michel PE1PTS en René PA3CKP wat overleg. Eerder deze week was René bij Dan PA1FZH geweest om zijn zelfbouwproject LW Konverter van Funkamateur af te regelen. Dat ging om twee potmeters en twee varicaps. Een signaalgeneratortje met toontjes op de Lange Golf en de IC705 waren voldoende om een goed signaal af te stemmen. Niet te hard uiteraard, maar wel maximaal ‘leesbaar’. Mijn (René PA3CKP, red.) oog viel op de oscilloscoop in de shack van Dan, maar die was niet nodig bij de afregeling bleek later.

Het TecoHit project van Karin gaf me te denken: steeds meer processen worden aangestuurd door software voor kleine computers zoals de Raspberry. Die kende ik al vanwege het DMR hotspot project, waardoor ik digitaal via het internet kan luisteren wat er op DMR wereldwijd voor communicatie plaatsvindt. Ik vraag me dan altijd wel af of er dan nog wel iets van de “radio romantiek” overblijft; van wisselende condities en de sensatie van nieuwe ontmoetingen in de ‘ether’. Immers de korte verbinding tussen de radio en de meterkast met de Raspberry Pi is in die zin weinig opwindend.

René besloot, aangemoedigd door Michel PE1PTS maar uit te wijken naar het grotere zusje: de Arduino Uno. Ik heb bij de firma Strex voor een zacht prijsje een complete starterskit gekocht met allerlei projecten voor o.a. morse decoderen. De toon voor de volgende techno avond was dan ook snel gezet.

Voor de amateurs die minder geïnteresseerd zijn in de Arduino had ik een koffer vol met andere presentjes meegenomen: o.a. een voorversterker voor de Aliexpress miniwhip, een voedinkje voor Wim, een frequentiegenerator voor Serge.

Noodantenne en SDR Play

Serge PA 9822 bleek alweer een oranje noodantenne van een reddingssloep op de koop te hebben getikt en die moest uiteraard in de kleine ruimte worden uitgeschoven. Zonder oogletsel te veroorzaken werd c kwadraat is a kwadraat plus b kwadraat bewezen.

De RSPdx SDR ontvanger aangesloten op de laptop van Wijnand PA3HFJ.

Wijnand PA3HFJ had de instapversie van de SDRPlay al in zijn bezit maar was dermate enthousiast na het laatste Open Radio Huis dat hij, net als Ronald PA 10725, ook nog maar een RSPdx had aangeschaft. Deze heeft namelijk betere scheidingsfilters en afstemkringen voor de lagere frequenties. Gedreven door het verschil van antenne, hoogte en locatie werd e.e.a. aangesloten en we hadden achtergrondmuziek.

Meer koffie

Omdat er na het besluit van gratis koffie tijdens de Open Radio Huizen er soms tot vier keer toe op een dag koffie moest worden gezet met de nodige knoeierijen op de tafels, vonden Karin en Wijnand het tijd voor een maatje groter. Onze vereniging verblijdt met een groot professioneel snelfilter systeem voor steeds 2 liter koffie vers en voor nog eens 2 liter koffie op de warmhoudplaat: proost! De koelkast zat nog vol met drankjes overgehouden aan de BBQ en er waren ook nog volop koeken en mini chocoladerepen van het vorige Open Radio Huis.

De avond verliep vlotjes

Jeroen en Wim konden elkaar zoals gebruikelijk weer vermaken en buurtten bij de anderen. Ook Michel PE1PTS had wat meegenomen: een heuse digitale scoop. De Arduino Uno werd aangesloten en geprogrammeerd voor de signaalgenerator en de signalen werden goed zichtbaar op de grote scoop. Rene had als aardigheid ook een mini scoop gekocht en hier een kastje omheen gezet, maar dat was toch niet zo praktisch vanwege de slecht bedienbare knopjes.

Karin was opgelucht toen de Pico Pi weer op het board kon worden geplaatst en nog blijer toen het eerste lampje ging branden. Nu maar hopen dat de toch enigszins voor statische elektriciteit gevoelig Pico Pi het doet, zodat daar ook leuke projectjes mee kunnen worden gedaan.

Voorbereiden op ontvangst CW van SAQ
René PA3CKP, Michel PE1PTS en Jeroen PE1MWB op een rijtje.

Serge kon zich ondertussen bezighouden met de Morserino (voor wie het nog niet kent: een morse keyer, decoder en trainingsdevice) en nam de letter R op met de keyer als eerste voorwerp van studie. Niet de eerste letter van het alfabet, want zijn motto is: veel wat als eerste komt zal als laatste eindigen of beter: vele eersten zullen de laatsten zijn. Vele laatsten, de eersten…en hoe hij zo op de R uitkomt: dat zou ik niet weten.

Rene had als voorbereiding en in afwachting van de stroomverdeler met digitale uitlezing door Michel PTS, het verdeelblokje uit zijn DRCO kit gehaald. Voor Chrismas Eve… zaterdagochtend in het schemer op Oranjeplaat moest natuurlijk in mum van tijd: de set, de LG converter en de actieve antenne van 12 volt voorzien worden. Om 9:00 uur DV zouden we we dan in afwachting zijn van de kerstboodschap in CW door de machinezender SAQ in het Zweeds Grimeton.

Nu bleek dat er storing was in een vorige aankoop via Ali: een spanningsinjector voor een obscure miniwhip. Voer voor Michel en Wim om uit te zoeken waar het aan lag. Na enige tijd van discussie bleken de polen van het schakelaartje omgedraaid te zijn. Een slordigheidje van Ali en de les is dan ook altijd: eerste meten dan weten en dan pas de boel aanzetten. Goed dat er multimeters en scoops zijn.

Met het schrijven van dit verslag kwam helaas ook het bericht dat SAQ door omstandigheden niet zal kunnen uitzenden op zaterdag 24 december. We hopen op een ander moment verslag uit te brengen van de uitkomst van al onze gedane voorbereidingen. Wordt vervolgd…

73’s én fijne (zelfbouw)dagen! De foto’s zijn in het Fotoboek te bekijken.

pa3ckp

René heeft in 2018 de radiohobby weer opgepakt en is meteen een actief lid van de afdeling gebleken. Hij doet mee aan de 80m vossenjachten en zet zich in voor de organisatie van diverse activiteiten. Inmiddels is hij ook de penningmeester in het afdelingsbestuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *