JOTA bij Baden Powell groep Arnemuiden

De meeste radioamateurs weten het wel: het derde volle weekend van oktober staat altijd in het teken van de JOTA, ofwel de Jamboree On The Air. Tijdens deze scouting activiteit komen wereldwijd zendamateurs naar scoutinggroepen toe om de scouts met elkaar in verbinding te brengen.

Ook in onze regio wordt er deelgenomen aan de JOTA, hoewel we in Zeeland meestal niet verder komen dan een groep of 2 à 3. Blijkbaar is de animo bij de Zeeuwse groepen niet zo groot. Maar de laatste jaren wordt er zowel in Goes als in Arnemuiden meegedaan.

Callwisseling

Dit jaar hebben wij – Karin PD0KM en Wijnand PA3HFJ – de Baden Powellgroep te Arnemuiden ondersteund bij de JOTA. Oorspronkelijk zou ook Frank PE1EWR aanwezig zijn, hij is al eerder bij deze groep actief geweest, en zijn roepnaam was zelfs al aangemeld als stationscall, maar door een agendaprobleem moest hij helaas verstek laten gaan. Gelukkig kon op het laatste moment de call nog gewijzigd worden naar PA3HFJ/J. Voor ons was het, na een aantal jaren bij de Hertog van Beijeren – GOSAHA groep in Goes, de eerste keer bij deze groep.

Ter voorbereiding werd een bezoek gebracht aan het clubgebouw, zo konden we zien waar we de shack en antennes zouden kunnen plaatsen en ook werd het programma besproken. Omdat de groep momenteel maar erg weinig leiding heeft werd besloten om alleen de zaterdag te benutten.

Enthousiaste welpen en scouts

Afgelopen zaterdag 20 oktober was het dan zover; om 08:30u. stonden we paraat bij het clubgebouw van de scoutinggroep. We hadden eerder al besloten om de antennes te bevestigen aan de 10 meter hoge uitschuifmast achter op onze Land Rover Defender, dus binnen een uur stond de mast met X200 vertical, 5/8 elements combibeam voor 2m / 70cm en de HF endfed antenne. Ook de shack was snel ingericht dus waren we ruim op tijd gereed voor het begin van het JOTA programma.

De welpen en scouts konden door het spreken met andere scoutinggroepen hun JOTA-insigne verdienen. De welpen dienden 3 QSO’s te maken, de scouts moesten minstens 5 verbindingen maken. Uiteraard werd er verwacht dat ze hun naam in het NATO spelalfabet konden zeggen en ook dienden ze de naam van het tegenstation te noteren. De leden van de groep waren zonder uitzondering zeer enthousiast en na afloop van de dag konden ze dan ook allemaal het felbegeerde insigne in ontvangst nemen.

Alle verbindingen werden in 2 meter FM gemaakt, en aan tegenstations was geen gebrek. Mede door de goede condities op VHF werden leuke afstanden bereikt, met als verste station, jawel, PA1FZH/J te Weurt bij Nijmegen. Dan was daar actief bij de groep van zijn dochter. Met 148 km toch geen slechte afstand voor 2m FM, en dat drie keer verspreid over de dag! Bijna net zover was de verbinding met een scoutinggroep in Heiloo, Noord-Holland. Op HF, met name op 80 meter ondervonden we helaas wat problemen met de endfed antenne. Een snelle wissel naar een andere antenne leverde wel een betere SWR op maar ook veel QRM. Voor een volgende gelegenheid zullen we voordien ter plaatse wat testen uitvoeren om de beste antenneopstelling voor HF te bepalen.

Catering: goed geregeld!

De verzorging van de inwendige mens wil er tijdens zo’n druk weekend nog wel eens bij inschieten, maar zo niet bij de Baden Powellgroep! Al bij aankomst stonden de koffie en thee al gereed en ook gedurende de dag werden we in de watten gelegd. Zowel tussen de middag als ’s avonds was de catering uitstekend te noemen.

Terugkijkend kunnen we concluderen dat deze JOTA editie uitstekend is verlopen, ook de groepsleiding was zeer tevreden. Het zou dus zomaar eens kunnen zijn dat wij volgend jaar rond dezelfde tijd weer in Arnemuiden te vinden zijn!

73, Karin PD0KM en Wijnand PA3HFJ.

pa3hfj

Wijnand PA3HFJ is de webmaster van www.pi4zwn.nl en als zodanig verantwoordelijk voor zowel het technisch functioneren van de site als de inhoud. Tevens is hij namens het DQB sub-QSL-manager voor Regio 44. Hij is daarnaast één van de begeleiders van de in 2018 gestarte N/F-cursus..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *