Let op: je GPS kan vanaf 7 april in de war raken!

Op de website van het Agentschap Telecom is onlangs onderstaand bericht geplaatst m.b.t. tot problemen die vanaf 7 april kunnen ontstaan met (vooral) oudere GPS apparatuur.

Dit komt omdat er een bepaalde teller dan volloopt en weer op 0 begint. Hierdoor kan het zijn dat het GPS apparaat niet meer (goed) functioneert. Ook in andere media wordt er al spaarzaam over gepubliceerd.

Kijk vooral op de website van de fabrikant voor meer informatie. Op de site van TomTom is deze duidelijk zichtbaar, bij Garmin kon uw redacteur het zo gauw nog even niet vinden maar we blijven zoeken 🙂

Ben je bezitter van een GPS-muis voor je APRS zender in de auto? Ook daar geldt dit uiteraard voor! Het updaten daarvan zal nog een stukje lastiger zijn. We horen graag je ervaringen!

Agentschap Telecom
Controleer uw GPS-systeem na 7 april

Nieuwsbericht | 05-03-2019 | 09:23

Heeft u navigatie in de auto? Of op de boot wellicht? Of gebruikt u misschien GPS tijdens het hardlopen? Hoe dan ook: het is mogelijk dat uw GPS-systeem na 7 april niet meer correct functioneert.

In de nacht van 6 op 7 april vindt namelijk de ‘GPS-omwenteling’ plaats. Het telsysteem van GPS is dan vol en begint vanaf dan weer bij 0. Een beetje zoals bij oudere auto’s vroeger, als de kilometerteller na 99.999 km weer oversprong op 0 km.

De GPS-omwenteling kan ertoe leiden dat navigatiesystemen ‘in de war raken’ en niet meer goed functioneren. Om vervelende situaties te voorkomen adviseert Agentschap Telecom om uw GPS-systeem goed te controleren na 7 april.

Nadere informatie over de omwenteling, leest u in deze (engelstalige) PDF. Raadpleeg bij twijfel uw leverancier.

pa3hfj

Wijnand PA3HFJ is de webmaster van www.pi4zwn.nl en als zodanig verantwoordelijk voor zowel het technisch functioneren van de site als de inhoud. Tevens is hij namens het DQB sub-QSL-manager voor Regio 44. Hij is daarnaast één van de begeleiders van de in 2018 gestarte N/F-cursus..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *