Afdelingsnieuws

Onderhoud servers

Alles heeft zo op zijn tijd onderhoud nodig, denk maar aan de in onze regio actieve Land Rover rijders annex zendamateurs, die weten daar alles van 🙂 . Dat geldt ook voor de server waarop o.a. onze website draait. Komend weekend zal de pi4zwn.nl website over worden gezet op een nieuw ingerichte server. Ook de mailserver zal worden verplaatst. Dit gaat gepaard met enige “downtime”.

E.e.a. betekent dat de website in de periode van vrijdag 19 tot zondag 21 februari voor korte of langere tijd onbereikbaar zal zijn. Ook de email zal soms even in de wachtrij staan en beantwoording kan dus wat langer duren als dat je gewend bent. Hopelijk zal de overgang soepel verlopen en zullen de onderbrekingen van korte duur zijn.

Virtualisatie

Voor de liefhebbers; de linux server voor pi4zwn.nl en nog een paar andere domeinen en taken wordt gevirtualiseerd. “Virtualisatie is een techniek waarmee je een fysieke computer als het ware opknipt in meerdere, individueel opererende, computers met ieder hun eigen onafhankelijk werkende besturingssysteem. Processor (CPU), werkgeheugen (RAM), opslag (harde schijf) en verbinding met de buitenwereld (netwerk) van de onderliggende machine (de host) worden onderling door deze virtuele machines (de guests) gedeeld, zonder dat ze elkaar zien. De vm’s gedragen zich bijna volledig als losse, zelfstandige machines.” Aldus Linux Magazine.

Het levert de nodige voordelen op. Zo kun je dus meerdere verschillende servers gelijktijdig op één computer draaien en dat is handig als je bijv. eens iets wil testen zonder de “productie server” om zeep te helpen. Minstens zo handig is dat je zo’n server-image handig kunt kopiëren naar een andere virtualisatieserver, en dat maakt disaster-recovery van servers ook makkelijker te realiseren. Het platform draait onder Proxmox, gebaseerd op Debian linux.

pa3hfj

Wijnand PA3HFJ is de webmaster van www.pi4zwn.nl en als zodanig verantwoordelijk voor zowel het technisch functioneren van de site als de inhoud. Tevens is hij namens het DQB sub-QSL-manager voor Regio 44. Daarnaast is hij betrokken bij de organisatie van vele activiteiten.

Een gedachte over “Onderhoud servers

  • Yes, PI4ZWN is weer online, zondagavond nog veel foutmeldingen over teveel redirects, zou aan de cookies liggen die ik al had weggegooid. Goed gedaan Wijnand !

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *