Lezers schrijven

Ontvangst en decodering KPH bericht

De ontvangst van de Zweedse machinezender SAQ mag inmiddels wel als bekend worden verondersteld. In groepsverband doen we daar op Walcheren vaak aan mee en ieder keer leidt dat weer tot een gezellige bijeenkomst op Oranjeplaat en even later een certificaat.

Wat minder bekend is, is dat het Amerikaanse historische kuststation KPH in San Francisco, Californië ook af en toe in de lucht is. Op 23 juli was er een jubileum uitzending en het bijzondere aan deze uitzending was, dat het bericht was versleuteld met (jawel) een Enigma.

Wat is dan mooier om en het bericht te ontvangen vanuit en het ook nog eens te decoderen. Via onder andere Louis PA0LCE en Roelof PA0RDT was al de tip gekomen om te luisteren.

Team PA3GEO / PA1FZH

Binnen het team PA3GEO / PA1FZH werden de taken verdeeld; Robert zou het CW bericht opnemen en Dan zou het decodeerwerk voor zijn rekening nemen.

Ontvangst via websdr door Robert PA3GEO.

Zo gezegd, zo gedaan. Robert zat al netjes ruim op tijd te luisteren op de websdr bij San Francisco op 476 kHz toen hij er om 21:45u. (Nederlandse tijd) vanaf werd gegooid. Je mag op die websdr maar 2 uur achter elkaar luisteren en opnieuw inloggen binnen 24 uur is niet mogelijk. Het improvisatietalent van Zeeuwse zendamateurs ligt gelukkig ver boven het landelijk gemiddelde en om 21:55u. vond Robert een andere websdr in San Jose waar hij op de uitzending kon opnemen op 6477,5 kHz, uiteraard in blokjes van 5 letters.

Om 22:10u. kwam de app al langs: “ik heb hem”

Om 22:10u. kwam de app al langs: “ik heb hem”. De Enigma-E stond al warm te draaien en het codeboek lag al klaar. Naast de Nederlandse website www.cryptomuseum.com van Paul en Marc is ook de Belgische website www.ciphermachinesandcryptology.com van Dirk Rijmenants een goudmijn als je naar achtergrondinformatie van allerhande crypto zaken zoekt. Even zoeken naar de daginstelling want die was anders als dat iemand altijd in zijn lezingen vertelt, maar het lukte.

De volgende dag meteen de gedecodeerde tekst opgestuurd, met bewijsfoto’s. Twee dagen later kregen we al een email met complimenten en een week later hadden we het certificaat binnen.

Weer ontzettend leuk om dit samen te doen en we kijken uit naar de volgende keer.

Ontcijfering van gecodeerde bericht in de shack van Dan PA1FZH.

73, Robert PA3GEO en Dan PA1FZH.

pa1fzh

Dan PA1FZH is voorzitter van de afdeling Walcheren van onze zustervereniging Veron en organiseert mede veel activiteiten voor de gezamenlijke afdelingen op Walcheren. Tevens is Dan actief voor DRCO.

Een gedachte over “Ontvangst en decodering KPH bericht

 • Lieve Robert en lieve Dan
  Gefeliciteerd met jullie certificaat.
  Wat een prachtige teamprestatie en combinatie van moderne SDR-ontvanger en historische Enigma.
  Onze hobby blijft altijd interessant.
  73 Peter

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *