Verslagen

Open Radio Huis en Nieuwjaarsreceptie gecombineerd

Samen terugblikken op een mooi seizoen, met luister- en zendamateurs én partners van VRZA en VERON, later vandaag tijdens de Nieuwjaarsreceptie van onze afdeling. Voor de eerste keer op zaterdagmiddag.

Voordat het zover is, komen rugzakken, kratjes en materiaalboxen vol luister- en zendapparatuur, antennes en eigen bouwsels ter tafel voor de eerste editie van het Open Radio Huis in het nieuwe jaar.

Terwijl het buiten harder gaat waaien én de nodige regenbuien voorbijschuiven klimmen René PA3CKP en Michel PD4AVO, terwijl de koffie al doorloopt, samen op het dak om de onlangs vernieuwde kokermast geheel uit te schuiven.

Meten = weten in de praktijk gebracht.

Meten = weten

Tijdens de edities van het Open Radio Huis komen antenne analysers altijd van pas. Zo bleek ook vandaag (zaterdag 7 januari 2023) toen eerst Serge PA9822 met zijn slappe Arnold antenne voor 11 meter en later Hugo PD9D met zijn kleefvoet Procom antenne hun antennes wilden laten checken. Dan PA1FZH ging met hulp van leergierige omstanders buiten de antennes testen. Hij had hiervoor de Rig Expert AA-600 meegenomen, welke niet alleen de SWR maar ook prachtig de bandbreedte aangeeft. Beiden zouden na het uitgebreid meten van de SWR met de nodige tips terug naar huis gaan, waaronder de informatie waar de antenne op dat moment het beste voor gebruikt kan worden.

QRP-vermogen getest

René PA3CKP had i.v.m. het maandthema ‘van QRP naar QRO’ zijn QRP-apparatuur meegenomen ter vermaak aan de aanwezigen, maar ook ter demo. Zo kon hij bijvoorbeeld aan Ronald PA10725 en Bart PA11619, beiden nu aan het studeren voor hun N vergunning, uitleg geven over de werking van zijn antennetuner. Een mooi stukje praktijkles!

In de tussentijd was Bill WB4WB (nog steeds op vakantie in de regio) druk met het maken van QRP-verbindingen vanuit de PI4ZWN radioshack. Het QRP setje van René (Yaesu FT-818) en de FD4 antenne over het dak gaven verschillende signalen die Bill met de aanwezige seinsleutel kon beantwoorden.

Zelfbouw

Vossenjachtontvanger in wording.

Nieuw in de regio midden-Zeeland zijn de LoRa APRS zenders die je kunt gebruiken op 433.775 MHz om het APRS-signaal vanuit je auto, boot, thuis of je rugzak te verspreiden via verschillende gateways zodat je te zien bent op de verschillende APRS-websites. Deze ochtend kon de nieuwe versie van Dan PA1FZH worden geprogrammeerd door Michel PE1PTS. Dat de LoRa APRS werkt met slechts 100 mW bleek wel dat uit het feit dat het signaal op Walcheren keurig wordt opgevangen door de ontvanger van Wijnand, PA3HFJ. De aanwezigen kregen van Dan ook uitleg over zijn Frequency Counter: de LEIXEN N8 waarmee frequenties uit de ether zijn te halen, inclusief CTCSS! Het leuke van deze meter is dat hij ook een signaal met de juiste CTCSS toon kan terugzenden binnen 10 cm, zodat je ook kunt bekijken of je ontvangst toonslot klopt. Een mooie aanwinst in de FZH shack, welke trouwens door John G8YDC als kerstcadeau was meegebracht.

Een nieuw type zelfbouw vossenjachtontvanger voor de 80 meter komt ook op tafel, meegenomen door Michel PE1PTS. Daar waar het antennedeel al is voorbereid (het geheim van de ontwerper) krijgen zelfbouwers de uitdaging in het ontvangstdeel van de ontvanger. Samen met Dan PA1FZH is het ontwerp bekeken en voorzien van een kritische schouw. Met de aanwezige soldeerbout werd op een kundige het printplaatje voorzien van de juiste draden uit de ontvanger. De ontvanger is al in gebruik bij PA1FZH, PA3CKP en PA0INA en de resultaten zijn erg goed, ondanks de scepsis over de plastic behuizing.

Eenzelfde inspectie deed zich voor met de Mini-Whip-antenne van Roelof PA0RDT. Inmiddels is de MK IV als bèta versie bij PA1FZH in gebruik met de gedachte dat deze ook wat hoger moet kunnen ontvangen. Op de test op Oranjeplaat afgelopen vrijdag bleek in ieder geval het luchtvaartverkeer rond Koksijde (België) prima te ontvangen. Ook hier is de antenne goed dicht gelijmd om nieuwsgierigen op afstand te houden.

De TeCo-PI wordt geprogrammeerd.

Karin en Wijnand zijn vandaag bezig met de TeCo-PI. Dit zelfbouwproject op basis van een Raspberry-PI had al eens eerder de aandacht, tijdens het Open radio Huis én de techno-avond in december. Vandaag werden de laatste werkzaamheden afgerond waaronder het programmeren. Hierna konden de functies worden getest, waarna bleek dat uiteindelijk alles goed was gesoldeerd én geprogrammeerd!

Inmiddels zijn er ook al 3 stuks ATU-100 antennetuners gebouwd volgens het ontwerp van N7DDC. Dit open source ontwerp kan via de diverse Oosterse websites worden besteld, al dan niet met een kastje er omheen. Alle drie de tuners werken. Een draaggolf (FM of CW) van 2,5 watt is al voldoende om de tuner in werking te zetten zonder schakeldraad vanaf de set. De set van PA1FZH werd door Michel, PE1PTS voorzien van een mooi 3D geprint kastje.

We gaan zodra het weer wat beter wordt, kijken of we deze tuner ook wellicht kunnen gebruiken op één van de verticals op de brug van de HMS Mercuur welke in het Dok van Perry te Vlissingen ligt.

VRZA ZWN Nieuwjaarsreceptie

Het uitwisselen van de Nieuwjaarswensen.

Waar een tiental aanwezigen al ruim voor de gezamenlijke lunch aanwezig waren, kwamen anderen ruim op tijd voor aanvang van de nieuwjaarsreceptie, die dit keer meteen na het Open Radio Huis zou worden gehouden (en later een succes bleek).

Omstreeks 16:00 uur was het Karin PA2KM die als voorzitter van de afdeling iedereen van harte welkom heette i.v.m. de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. Met haar speech, aangevuld door lovende woorden van penningmeester René PA3CKP, kon iedereen daarna het glas heffen op het nieuwe jaar. Al snel zou het warme bittergarnituur ter tafel komen, ter plaatse warm gemaakt in de voormalige werkplaats van de Provinciale Stoombootdiensten (PSD). Leuk was weer de belangstelling van leden van de samenwerkende afdelingen zoals de VERON Walcheren en Vlissingen. Al met al een geslaagde receptie die tot 18:00 uur zou duren.

Naast de eerder vermelde amateurs waren vandaag ook aanwezig Huib PD0RLX, Piet PA0CWF, Johan PE1RHC, Menno PC4C, Bram PD1ABK en XYL Karin, Jeroen PE1MWB en XYL Ina, Wouter PD0MVI en Wouter PB1WL.

Februari: variatie aan activiteiten

Met de jaarvergadering op woensdag 1 februari, de Open Dag (met PA70ZRK) in het Watersnoodmuseum op 4 februari, de Enigma lezing op donderdag 9 februari, de PACC Contest op 11-12 februari, de Locator Contest op 14 februari én de Techno-Avond op woensdag 15 februari is de tweede maand al goed gevuld.

Het eerstkomende Open Radio Huis zal daarom pas worden gehouden op zaterdag 4 maart met dit keer als hoofdonderwerp: Arduino.

pd4avo

Michel heeft zich in het verleden op allerlei gebieden ingezet voor de afdeling, zowel in bestuursfuncties als bij de organisatie van activiteiten. Sinds 2020 is hij weer lid van het afdelingsbestuur, deze keer in de rol van secretaris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *