Oranjemolen geactiveerd tijdens Internationale Molendag

Voor de eerste keer hebben we in Walcheren aan de Internationale Molendag meegedaan. Al een paar jaar waren de leden van VRZA ZWN bezig met het idee maar het was nog nooit tot een definitieve uitwerking gekomen. Dit jaar werden we op gang geholpen door ons nieuwe lid René PA3CKP die de nodige contacten had en al snel waren de eerste afspraken gemaakt om vanuit de Oranjemolen op de Oranjedijk in Vlissingen mee te doen.

Tijdens de afdelingsbijeenkomst werden spijkers met koppen geslagen en na een oproep in de voor ons gebruikelijke media hadden we een club van zeven amateurs die bereid waren om hun vrije zaterdag te besteden aan het maken van verbindingen vanuit de Oranjemolen in Vlissingen en als verrassing ook in de daarnaast gelegen bunker. Na de afdelingsbijeenkomst van mei heeft Karin PD0KM een mooi programma gemaakt en wist iedereen het Hoe, Wat en Wanneer.

20180512-Molendag-004
Robert PA3GEO en Karin PD0KM in de Oranjemolen achter het HF-station
Vroege Vogels

Zaterdagmorgen om 8.30 uur stonden de eerste amateurs al op de drempel van de molen en nadat om 9.00 uur iedereen aanwezig was op de Oranjedijk met de benodigde antennes, coax, transceivers en alle verdere randapparatuur, begonnen we met het installeren van de antennes voor HF en VHF.

De FD4 werd met de balun aan de stelling van de molen bevestigd en afgespannen naar een lantaarnpaal en de andere kant op naar een DRCO-mastje van Robert PA3GEO. De VHF antenne, een X200, werd op de Clarkmast aan de Land Rover van Wijnand PA3HFJ bevestigd en naar ruim 10 meter hoogte gebracht. Samen met de hoogte van de dijk was dit toch wel gauw een meter of 16 boven zeeniveau. Om 10.00 uur konden de eerste verbindingen gemaakt worden op HF vanuit de molen. Op datzelfde moment ging de molen ook open voor bezoek. De meeste bezoekers keken even wat er gebeurde en aan een enkeling hebben we uit moeten leggen waar we mee bezig waren.

Op VHF werden ook al snel de eerste verbindingen gemaakt. Ze begonnen naast de Land Rover omdat de bunkerbeheerder pas om 11.00 uur zou komen. Toen die arriveerde hebben we het station opgepakt en verhuisd naar het recreatievertrek van de manschappen aldaar. Nadat Dan PA1FZH met de bunkerbeheerder had gepraat werd al heel snel de Enigma uit de brandweerbus gehaald en voor een paar uur aan de collectie toegevoegd en konden vele bezoekers van deze onverwachte open dag gebruik maken.

Problemen zijn er om opgelost te worden!

Natuurlijk waren er de nodige problemen die opgelost konden worden. Toen het 2 meter station nog buiten stond opgesteld stopte de laptop van Frank PE1EWR ermee. Omdat hij het binnen in de bunker weer uitstekend deed vermoeden we dat dit toch door de instraling van het HF-station kwam. Toen de operators op 80 meter een verbinding wilden maken begon er in de presentatieruimte van de molen spontaan een band van 10 minuten te lopen. Het verbindingen maken was toen even niet mogelijk en daarna hebben we maar snel de stekker uit de versterker getrokken. De presentatie was toch niet voor publiek toegankelijk.

Een van de voedingen van Jeroen PE1MWB vertoonde ook kuren maar gelukkig hebben amateurs altijd meer bij dan op de materiaallijst staat en al snel kon er een voeding van Dan PA1FZH neergezet worden.

20180512-Molendag-074
Frank PE1EWR in actie achter de VHF-set in de bunker
Verbindingen maken

We hebben het erg naar ons zin gehad en werden door molenaar Harm een paar keer van verse koffie en thee voorzien. Op het gemak konden we verbindingen maken. Hoewel met erg veel ruis op de HF banden (zonnepanelen bij de huizen naast de dijk?) hebben we 34 verbindingen gemaakt. Op de VHF zijn er 33 verbindingen gemaakt. Op twee meter zijn er verbindingen gemaakt met de molen in Hellevoetsluis PH18MILL, de molen in Oude Molen PI4BOZ, de molen in Leiden PB6MILL en de molen in Moorsele ON4TV/p. Op de HF zijn voornamelijk Europese verbindingen gemaakt waarbij ook nog met 2 Flora/Fauna stations en 2 Summits verbinding werd gemaakt.

Natuurlijk kregen we ook nog bezoek van een aantal lokale amateurs zoals; Cor PG9HF, Arie PA0ALV, Huib PD0RLX, Wouter PD1WL, Cor PE1PTQ, Michel PD1M, Bert PD1LBG maar ook uit Roosendaal Arno PH2A en uit Nijmegen Marcel PD2MDB en ook nog Elna de XYL van Dan.

Om 17.00 uur kon de molenaar de deur weer afsluiten en konden we samen constateren dat het zeker voor herhaling vatbaar is.

Een overzicht van de activering in beeld is te vinden in ons Fotoboek.

De stichting Bunkerbehoud besteedde ook al aandacht aan ons bezoek op hun website.

20180512-Molendag-002
Jeroen PE1MWB in actie, op de achtergrond de Land Rover van Wijnand PA3HFJ en Karin PD0KM met in de Clarkmast een X200 vertical voor het VHF-station en de VRZA- en VERON-vlaggen fier wapperend!

pd0km

Karin PD0KM is de voorzitter van de afdeling ZWN. Daarnaast is ze namens het DQB ook de QSL-manager voor Regio 44 en de landelijke Contestmanager van de VRZA. Op deze website is zij één van de community-moderators.

3 gedachten over “Oranjemolen geactiveerd tijdens Internationale Molendag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *