SAQ op Christmas Eve ontvangen

Zoals al op de diverse websites staat te lezen, hanteren de amateurs op Walcheren (en Zuid Beveland) graag de term “tradities” voor die zaken die vaker dan één keer voor komen. Zo moest het dus ook wel in de lijn liggen dat we de beroemde Zweedse machinezender SAQ zouden beluisteren op de dag voor Kerstmis. En waar kan dat nu mooier dan op Oranjeplaat?

Met de ervaringen van 24 oktober in het achterhoofd, was iedereen erg gespannen; zou het deze keer wel lukken? Tenslotte is de machinezender bijna 100 jaar oud. Er zijn auto’s van jongere leeftijd die het vaker laten afweten.

Voorbereidingen

Ter voorbereidingen werd in huize HFJ/KM en in huize FZH op 23 december nog een keer de live-stream van SAQ op YouTube op 24 oktober bekeken in de hoop er achter te komen wat er destijds mis is gegaan. We kwamen er niet achter, anders dan mensen die steeds moeilijker gingen kijken.

In de dagen voorafgaand zocht iedereen zijn kabeltjes bij elkaar en testte zijn spullen. D.m.v. filmpjes en foto’s werd over en weer getoond dat alles ook operationeel was. Uiteraard werden ook de bekende multi-tools ingepakt; je weet tenslotte nooit of ze nog nodig zijn.

Voor de zekerheid had Dan PA1FZH nog een kleine meetzender op 20 kHz gebouwd, zodat we niet aan de spullen zouden hoeven te twijfelen als SAQ niet in de lucht zou komen. Nu is het begrip “meetzender” wellicht iets te ruim genomen; het was eigenlijk gewoon een signaalgever voor laagfrequent die ook een signaal op 20 kHz kan geven hi.

Vier miniwhips priemen in de lucht.

Zo kon het gebeuren dat op “Christmas Eve” om 08:13u. de eerste auto Oranjeplaat op reed en om 08:30u. was iedereen aanwezig. Het nut van een terreinwagen (van Engelse makelij uiteraard) hoeft eigenlijk nooit bewezen te worden maar met de toestand van het terrein was het duidelijk wel een pré. Ook waterdichte outdoorschoenen en brandweerlaarzen werden door sommige (minder ervaren) Oranjeplaat-gangers met afgunst bekeken.

De volgende sets werden opgesteld in de diverse voertuigen:

  • Robert, PA3GEO: Yaesu FT-817 met Funkamateur converter en PA0RDT miniwhip op een mastje, vernuftig door de zijruit van de auto gestoken,
  • Frans, PA0INA: Elecraft KX-2 met Funkamateur converter op de hoedenplank en de PA0RDT miniwhip op de glasfiber mast naast de auto,
  • Wijnand, PA3HFJ: Icom IC-7300 met Elektuur converter in de Landrover-shack en een miniwhip zelfbouw op de uitschuifmast achterop de auto,
  • Dan, PA1FZH: Elecraft KX-3 met Funkamateur converter eveneens in de (andere) Landrover-shack en de PA0RDT miniwhip op een PVC pijpje aan de dakdrager van de auto.

Zowaar: iedereen had inderdaad alle kabels en voedingssnoeren bij zich en om 08:45u. renden de aanwezigen al van auto tot auto roepende “ik hoor al VVV de SAQ”.

De seinsleutel bedient vanuit Grimeton, Zweden.
Kerstboodschap

De kerstboodschap van SAQ om 09:00u. klonk gelukkig weer als vanouds, al waren er mensen (duidelijk de profs) die vonden dat de 1:3 verhouding met seinen niet helemaal strak klopte. De niet-profs konden de tekst gedeeltelijk nemen en weten het gewoon aan de hoge seinsnelheid, duidelijk hoger dan in de zomer (al zou je verwachten dat bij een lage temperatuur de elektronen langzamer bewegen en dus tot een lagere seinsnelheid zouden hebben moeten leiden).

Op de live-stream (ook Oranjeplaatgangers gaan met hun tijd mee en hebben dus een tablet met internetverbinding bij zich) was te zien dat het er in Grimeton ook duidelijker meer ontspannen aan toe ging dan op 24 oktober.

Later hoorden we dat het in de bebouwde kom toch wat lastiger was geweest om SAQ uit de QRM te halen.

Zoals de gewoonte dat nu eenmaal dicteert, is er bij de afsluiting van het buitenseizoen altijd koffie met iets lekkers. Deze keer had Karin PA2KM deze taak op zich genomen en getuige de foto’s werd er om 07:31u. al op de ouderwetse manier koffie gemalen. De koffie met door Karin vers gebakken croissants smaakte uitstekend, zeker bij de heersende klimatologische omstandigheden.

Naast de hierboven genoemde mensen waren ook Ferry PA3BBL en René PA3CKP aanwezig om in de euforie te delen.

Het was een mooie afsluiting van het jaar en in 2020 gaan we gewoon verder met de experimenten op alle mogelijke frequenties!

De foto’s van deze ontvangstsessie staan in ons Fotoboek!

De Kerststemming was aanwezig!

pa1fzh

Dan PA1FZH is voorzitter van de afdeling Walcheren van onze zustervereniging Veron en organiseert mede veel activiteiten voor de gezamenlijke afdelingen op Walcheren. Tevens is Dan actief voor DRCO en één van de begeleiders van de in 2018 gestarte N/F-cursus..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *