Verslagen

SDRplay blijkt populaire ontvanger

Zaterdagochtend 3 december. Het is net negen uur geweest. De antennemast staat omhoog, de koffie loopt. Het is koud maar droog. Binnen is het met 19 graden goed vertoeven. Vandaag is het weer Open Radio Huis. Een educatieve dag voor belangstellenden die meer willen leren van SDR-ontvangst, o.a. met SDRplay ontvangers.

En van die laatste serie ontvangers komen al tijdens het eerste koffierondje drie verschillende exemplaren op de demo tafel: Michel PD4AVO met de SDRplay RSPdx, René PA3CKP met zijn SDRplay RSPduo en Wijnand PA3HFJ met zijn SDRplay RSP1A. Het zijn drie exemplaren die, blijkt achteraf, bij veel aanwezigen al in gebruik zijn, of waarvan men overwegende is om een exemplaar binnenkort aan te schaffen.

Twee SDRplay varianten.

Zowel Serge PA9822, Danny PA3BLI als René PA3CKP hebben al enige ervaring met de SDRplay ontvangst in combinatie met de software SDRuno. De aanwezigen kijken én luisteren aandachtig naar de uitleg (demo) wat de ontvangers zoal kunnen. Fijn is dat Michel zijn breedbeeldscherm heeft meegenomen zodat iedereen goed kan meekijken. Zo is er aandacht voor het bedieningspaneel (waaronder invoeren frequenties, gebruik squelch) als de uitgebreide scanfunctie.

Wijnand liet nog een ander programma zien, wat werkt op een Raspberry-Pi: OpenWebRX. Hierbij is de SDR-ontvanger op de RPi (een mini-computer) aangesloten en deze kan dan vervolgens op een andere PC vanuit de webbrowser bediend en beluisterd worden.

Vliegtuigen op 1090 MHz

Naast het uitluisteren op een gekozen frequentie kan er bij SDRuno ook gebruik worden gemaakt van de verschillende plugins, zoals bijvoorbeeld het binnenhalen van vliegtuigdata op 1090 MHz welke door René op een kaartje kan worden getoond (vliegtuig call, locatie, snelheid, hoogte etc.).

SDRuno demo op breedbeeldscherm

Om beurten maakt men gebruik van de vier antennes die eerder (20 november) buiten op de kokermast zijn geïnstalleerd. Vier coaxkabels met ieder een eigen label kleur ontvangen signalen van de FD4 (korte golf), Discone (breedband), Diamond X30 (vhf/uhf) en een beam antenne (vhf/uhf).   

Verschillende amateurs kwamen in de ochtend en/of de middag voor zowel de koffie, gezelligheid als de kennismaking en demo’s met SDR zoals Johan PE1RHC, Jaap, Paul, Walter, Tim PD1KBC, Huib PD0RLX, Arnold PD0MYH, Bart PA11619, Ronald PA10725, Leen PA0LCC en onze Amerikaanse vriend Bill WB4WB die weer in ons land op familiebezoek is. Frank PE1EWR kreeg hulp van o.a. Menno PC4C in het installeren van software op zijn laptop voor zijn SDR USB dongel.

Multi-coupler
Multicoupler van Serge PA9822.

Dan PA1FZH, een van de aanwezige vroege vogels op zaterdagochtend, is gedurende de ochtend samen met Karin PA2KM op pad geweest voor toekomstige activiteiten. Wouter PD0MVI kreeg van Michel nóg meer lol van zijn onlangs aangeschafte ICOM-portofoon: er werden enkele regionale repeaters toegevoegd aan zijn memory channels. Michel PE1PTS kwam met de nodige 3D prints en gaf aan dat hij afwachtende is op de opvolger van het programma SDRuno: SDRconnect. Serge had wederom een mooi zelfbouw kastje, met daarin een multi-coupler waar 1 antenne kan worden gekoppeld aan 6 ontvangers.  Hij had tevens een antenne meegenomen, n.l. een uitschuifbare polyester mast van een meter of 6 met daarin een antennedraad. Deze antenne was bedoeld voor gebruik in noodcommunicatie op reddingsvlotten in de scheepvaart.

De lunch was wederom gezellig. Waar menig liefhebber zin had in een broodje van de buurman, kozen anderen voor een zelfgesmeerde boterham. Een mooi moment om even (letterlijk) van het beeldscherm af te gaan. Na de lunch ging Karin aan de gang met de soldeerbout. Zij had n.l. nog een soldeerproject van de eerder dit jaar gehouden Techno-HIT, een scoutingkamp voor in techniek geïnteresseerde scouts. De PicoPi (nóg kleiner dan de RaspberryPi) was verkeerd op de print gesoldeerd en dat moest natuurlijk gecorrigeerd worden.

Wijnand PA3HFJ laat OpenWebRX zien.

De aankondiging van het Open Radio Huis ontging ook Henk PE1KFC niet. De landelijke VRZA secretaris, al eerder in Vlissingen geweest tijdens de open dag van 25 jaar VRZA ZWN (2017) en het uitreiken van de gouden/zilveren erespelden in 2020, heeft gedurende deze zaterdag met veel aanwezigen (opnieuw) kennis gemaakt waaronder twee nieuwe leden die vandaag op de radioclub waren. Dit soort terugkerende activiteiten juicht het landelijk bestuur toe, gezien de belangstelling en opkomst wat dit soort activiteiten opbrengt, van zowel VRZA als ook VERON leden evenals belangstellenden in de radiobobby.

Namens de organisatie allen dank voor de gezellige dag, voor de uitleg van de verschillende software én de lekkere versnaperingen die door verschillende bezoekers werden meegenomen voor bij de koffie!

Nieuwjaarsreceptie 2023

Zaterdag 7 januari 2023 is er weer een Open Radio Huis, de eerste activiteit in het nieuwe jaar. Het onderwerp is dan: ‘van QRP naar QRO, én omgekeerd!’ waar aandacht zal zijn voor het gemak van zowel kleine- als grote vermogens (transceivers, antennes, eindversterkers etc.). Later meer op deze website en in de Deltaloep van januari 2023.

Aansluitend aan deze editie van het Open Radio Huis zal de Nieuwjaarsreceptie worden gehouden, van 16 tot 18 uur. Iedereen is ook hier ook van harte welkom!

De foto’s van de SDR activiteiten in de clubshack zijn toegevoegd aan het Fotoboek van het Open Radio Huis (vanaf foto 90).

Karin PA2KM hanteert de soldeerbout.

pd4avo

Michel heeft zich in het verleden op allerlei gebieden ingezet voor de afdeling, zowel in bestuursfuncties als bij de organisatie van activiteiten. Sinds 2020 is hij weer lid van het afdelingsbestuur, deze keer in de rol van secretaris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *