Lezers schrijven

Wat doe ik eigenlijk met mijn QSL-kaarten?

Onder ons als zend- en luisteramateurs is het een goede gewoonte om elkaar na het maken van een QSO daar een bevestiging van te sturen in de vorm van een QSL-kaart. Sommige mensen sparen deze om er vervolgens een award mee aan te vragen en andere stoppen we in een schoenendoos.

Wij, PA2KM en PA3HFJ, sturen ook nog steeds QSL-kaarten op als we een verbinding hebben gemaakt. Dat doen we natuurlijk met verbindingen met onze eigen call, maar ook als we met een speciale call hebben gewerkt, dit jaar bijvoorbeeld, PB6BB en PA200NLC.

QSL’s met molens aan de HFJ/KM shack-muur

Gelukkig krijgen we van veel stations ook een kaart retour. Ook hier verdwijnen die kaarten echter in een bak. Een paar oude diskette-bakken staan er al in de kast waar de kaarten (mits ze het juiste formaat hebben) precies in passen.

Wissellijst

Vorig jaar kwam ik bij een opruiming in de bergruimte een grote wissellijst tegen. Ik bedacht mij dat ik deze wel eens kon gaan gebruiken als echte wissellijst en wel om een aantal van die QSL kaarten in te tonen.

Ik ben in mijn kaartenbak gedoken en heb er een aantal kaarten met vuurtorens en lichtschepen uitgehaald. Na wat heen en weer schuiven vond ik een manier om er 13 tegelijk in te doen. Met een dubbelzijdig stukje plakband er aan om ze op de plaats te houden hebben ze nu ruim een jaar aan de muur in de shack gehangen.

Vandaag was het tijd om te wisselen. Snuffelend in de kaartenbak kwam ik kaarten tegen met molens. Ook daar had ik er genoeg van om de wissellijst mee te vullen en die hangt nu weer terug op zijn plaats maar nu met molenkaarten.

Jaren vooruit

Volgend jaar kan ik dan weer wisselen. Mogelijke thema’s zijn nog: kastelen, schepen, historische gebouwen of Scouting/JOTA kaarten. Ik kan dus nog wel een paar jaar vooruit.

En het leuke is, tijdens het zoeken naar een bepaald thema komen weer allerlei herinneringen aan QSO’s naar boven.

En, wat doe jij met je QSL-kaarten? Stuur jouw foto en/of reactie naar de webredactie, wij zijn benieuwd!

pa2km

Karin PA2KM was tot februari 2024 de voorzitter van de afdeling Zuid West Nederland, momenteel penningmeester a.i. en betrokken bij de organisatie van diverse activiteiten. Daarnaast is ze namens het DQB ook de QSL-manager voor Regio 44 en de landelijke Contestmanager van de VRZA.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *