Verslagen

Antennemeetdag druk bezet!

Er zijn altijd een paar traditionele zaken die het leven van een zendamateur op Walcheren beheersen. Twee ervan springen er in ieder geval uit; de Familievelddag met Hemelvaartsdag waarmee we het buitenseizoen openen en de Antennemeetdag waarmee we het buitenseizoen afsluiten. Omdat we de rest van het jaar bezig zijn met antennes, is zo’n antennemeetdag dan ook een waardige afsluiting.

Op zondag 1 september was het dan zover en om 09:00 verscheen het eerste WAT voertuig op Oranjeplaat. Om 09:30 werd ingemeld in de SSB zondagochtendronde van Frank, PE1EWR. Uiteraard met een eigenbouw dualband antenne volgens het DK7ZB principe. Je moet tenslotte in stijl beginnen. De signalen waren matig, maar we werden gehoord.

Al snel na het afronden van de ronde kwamen de eerste amateurs binnenrijden en rond 12:00 was het gewoon druk; sommige mensen struikelden letterlijk over de antennes.

Je hoeft trouwens niet altijd alleen maar antennes te bouwen. Karin, PD0KM, bewees dat een eigengebouwde pruimencake ook een waardevol en zeer gerespecteerd accessoire kan zijn op een antenne meetdag. Naast onderling QSO, het nuttigen van WAT tarief en het eten van de pruimencake was het dit jaar een drukke meetdag.

De volgende antennes kwamen aan bod:

.

PA2MDL:

Rinus bracht uiteraard een 70 Mhz antenne mee. Dit keer een groundplane, welke fluks op frequentie werd gezet. Daarnaast bracht Rinus nog een stukje High Tech (met hoofdletters) meetapparatuur mee waarmee het mogelijk was om in een burst van een paar milliseconden zowel SWR als power te bepalen. Daar valt de WAL analyser volledig bij in het niet.

PA1IJF:

Na het succes op mount Snowdon, probeerde Rens de al bijna sublieme high-end fed antenne te verbeteren zodat met 1 trafo 2 banden bestreken kunnen worden. Het was opvallend dat met een nieuw gewikkelde trafo (met 1 mm draad i.p.v 0,7 mm draad) de antennelengte ook met zo’n 50 cm ingekort diende te worden. Zo zie je maar dat alles in balans dient het zijn in het leven. 

PA0WDZ:

Wim kwam met 2 antennes. Allereerst de inmiddels al befaamde RBO antenne. Bestaande uit 450 ohm lintlijn volgens een ontwerp uit QST, werkt deze dipool op zowel 2 als 6 meter. De SWR is verbluffend goed en het ontwerp lijkt veel op de DK7ZB ontwerpen. Zowel op de analyser als aan de K3 van PA0INA bleek hij prima in orde.

De tweede antenne was een dualband Moxon voor 6 en 10 meter, wederom naar ontwerp van DK7ZB. Hoewel menigeen met angst in zijn of haar ogen het gevaarte langzaam de hoogte in zag gaan en vreesde voor een vroegtijdig einde van antenne, mast of Landrover, liep alles prima. Ook dit stukje techniek functioneerde boven verwachting en Robert, PA3GEO werd gerust gesteld. Ondanks de scherpe piek in SWR, is deze antenne ook in het CW deel te gebruiken.

Het mooie resultaat werd om exact 12:00 gevierd met het complete WAT tarief.

PA0INA:

Frans gebruikte deze dag als laatste check om te kijken of het /p station compleet was. Gelukkig was dit een final check en nog niet in Verweggistan, dus Frans kon op het lijstje nog een paar zaken toevoegen die nu uit de FZH-VC konden worden geplukt. En passant maakte Frans in zijn onschuld trouwens stiekem nog 2 HF verbindingen.

PA0CWF:

Piet bracht een commerciële breedbandantenne mee welke van 144 – 174 MHz zou moeten lopen. Nu gelooft natuurlijk nooit iemand een typeplaatje, dus ook deze antenne werd achterop de Clarkmast gezet en genadeloos aan de tand gevoeld. En wat bleek: het typeplaatje had gelijk. Met een SWR met max. 1.4 en een minimum van 1.0 op 160 MHz, is dit een mooie antenne om zowel de Techno Ronde te volgen alsook de marifoonband te beluisteren.

PD1ML:

Menno kwam nog even langs voordat hij aan zijn Zwitserland expeditie gaat beginnen. Uiteraard werd er nog gebrainstormd over welke antennes het beste zouden zijn. Uiteindelijk werd besloten om de mini ZS6BKW, de high-end fed en de 1:9 balun (met 16,2 meter draad) mee te nemen, tesamen met de Yaesu FT-817 en tuner. We gaan Menno nog zeker een keer werken in de komende periode.

PD0ROF:

Laci bracht een eigengebouwde magnetic loop antenne mee voor ontvangst of QRP.

Keurig opgesteld op het reservewiel van de Landrover, gaf de analyser aan dat deze antenne te gebruiken is van 5 (maximale C) – 22 Mhz (minimale C). Onze magnetic loop specialist, PA3GEO, keek en zag dat het goed was. Op de FT-817 werd door Robert nog wat praktische toepassingen gedemonstreerd. Een zeer lage overgangsweerstand tussen alle verbindingen is een groot aandachtspunt in deze.

PE1EWR:

Frank bracht een demontabele HB9CV antenne mee. We hadden empirisch al eens vastgesteld dat je hiermee vanaf de dijk van Lelystad zomaar Middelburg kunt horen dus nu was het tijd voor een harde test.

Met behulp van de bakenzender, de geijkte pistonverzwakker en de referentiedipool bleek de winst op ca. 4 dB te liggen t.o.v. een dipool. Dit klopt aardig met de boeken.

Ook een halve golf spriet voor op de portofoon werd nog even bekeken. Deze scoorde beter als een gewone helical.

PE1MWB:

Jeroen had iets gebouwd wat theoretisch een enorme gain/prijs verhouding zou moeten hebben, namelijk een echte Tiger Tail.

Dit stukje draad van 50 cm aan de portofoon geeft een aarde die je gewoonlijk mist. Piet, PA1PSD/MM, heeft in de Techno ronde al vaker laten horen dat deze theorie wel degelijk klopt dus nu was het tijd voor een wetenschappelijke test op het niveau wat gewoonlijk alleen door Myth Busters wordt gehaald.

We namen de Popovic antenne als uitgangspunt. De helical op de porto scoorde 3 dB lager dan de Popovic en de helical met Tiger Tail kwam weer gelijk met de Popovic. Waar scoor je tegenwoordig nog zo makkelijk 3 dB?

PA3HFJ en PA1FZH:

Wijnand en Dan bouwden onafhankelijk van elkaar een coaxiale OCF dipool naar ontwerp van KE4PT. Deze OCF antenne zou op geen enkele amateurband resonant zijn en makkelijk aan te passen moeten zijn. Dit laatste klopte en de tuners hadden er geen enkel probleem mee. Maar hoewel beide antennes met verschillend ferriet waren gebouwd, door verschillende mensen, met verschillende lengtes coax en vanaf verschillende voertuigen waren afgespannen, hadden ze één ding gemeen: ze zijn zo’n 3 S punten zachter dan de antenne met de 1:9 balun, die zowel Wijnand als Dan al jaren tot standaard voor het /P werk hebben verheven.

Een illusie armer en een ervaring rijker noemen we zo iets. Nou ja: je houdt er een mooi stuk coax aan over hi.

Sociale contacten

Naast de bovengenoemde mensen kwamen er ook nog een aantal belangstellenden langs en mogen we uiteraard alle bijbehorende XYL’s niet vergeten, waardoor deze dag ook op het sociale gebied een succes was.

Er komen nog genoeg afdelingsavonden om door te praten en nieuwe ontwerpen te maken en het is zo weer maart 2014 en dus de Camping On The Air.

Het Walcheren antenne team wil graag alle antennebouwers bedanken, want zonder bouwers geen meetdag.

Graag tot de volgende gelegenheid.

Ook van deze activiteit is een fotoboek samengesteld.

pa3hfj

Wijnand PA3HFJ is de webmaster van www.pi4zwn.nl en als zodanig verantwoordelijk voor zowel het technisch functioneren van de site als de inhoud. Tevens is hij namens het DQB sub-QSL-manager voor Regio 44. Daarnaast is hij betrokken bij de organisatie van vele activiteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *